'Si els periodistes girem la cara a les violències, la societat també ho farà'

La Diada de la No-violència, organitzada per la Unipau, reivindica el paper dels periodistes a l'hora d'informar sobre les situacions de violència


  • Comparteix:

Tres periodistes locals pronuncien discursos per reivindicar la importància de la professió en contextos de conflicte i un tret, malgrat portar armilles antibales, els silencia. Ha estat la posada en escena de la Diada de la No-violència, organitzada per la Unipau, que enguany ha homenatjat la periodista palestina Shireen Abu Akleh, assassinada el 2022 per l'exèrcit israelià. La trobada ha tingut lloc a la Rambla del Celler, on s'ha presentat la instal·lació artística 'Els drets de les nenes i els nens són drets humans', un muntatge amb orenetes de paper amb missatges per la pau i amb branques que representen la connexió entre els drets fonamentals.

La periodista Anna González, en representació de Cugat Mèdia, ha recordat que els professionals dels mitjans estan acostumats a la violència. Ara bé, ha fet una advertència: "Com a periodistes aprenem a no girar la cara, a mantenir la mirada; si girem la cara, la societat també ho farà".

En aquest sentit, la directora del Tot Sant Cugat, Laura Grau, ha reflexionat que silenciar un mitjà un periodista suposa també fer "que la societat no tingui un referent, un camí a seguir; que sigui una societat menys crítica i que la participació i la democràcia hi perdin".

Per part d'elCugatenc ha intervingut el cap de redacció, Jordi Pascual, que ha fet una mirada de com escalen les pressions, que es reben en tots els nivells, des del local a l'internacional. "Quan això puja d'escala, vol dir que el periodisme és molt més molest perquè explica coses més complexes i, per tant, aquesta trucada o crítica puntual acaba sent una amenaça per a la pròpia vida del periodista", ha relatat.

La Unipau organitza cada any aquesta trobada amb motiu de la commemoració de l'assassinat de Mahatma Gandhi. La presidenta de l'entitat, Neus Sotomayor, ha apuntat que enguany s'ha ofert "una oportunitat per reconèixer el valor de la veritat per la construcció d'una societat justa i, sobretot, el paper de la premsa i els periodistes locals en la seva defensa".

Per part de l'Ajuntament, l'acte ha comptat amb la intervenció de la regidora de Drets Socials, Gemma Aristoy, que ha reivindicat la figura dels periodistes que han perdut la vida per explicar conflictes. En particular, ha posat el focus en la guerra entre Hamàs i Israel: "Aprofitem per condemnar la violència causada per Hamàs i, també, la resposta de l'Estat d'Israel, que ja porta unes 25.000 persones com a víctimes. La regidora ha recordat que "la violència només genera més violència".






Anna González

Els periodistes estem acostumats a la violència. Segurament, la de la guerra és l'expressió més extrema de la violència, però hi ha altres tipus que veiem cada dia. Com a periodistes aprenem a no girar la cara, a mantenir la mirada. Si girem la cara, la societat també ho farà.

Neus Sotomayor

És una oportunitat per reconèixer el valor de la veritat per la construcció d'una societat justa i, sobretot, el paper de la premsa i els periodistes locals en la seva defensa.

Gemma Aristoy

Aprofitem per condemnar la violència causada per Hamàs i, també, la resposta de l'Estat d'Israel, que ja porta unes 25.000 persones com a víctimes. La violència només genera més violència.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.