35 anys de la segona etapa (ininterrompuda) de Ràdio Sant Cugat

El 30 de gener de 1989 es van inaugurar els estudis del carrer Sant Jordi després del tancament de tres anys per la situació d'alegalitat

Ramon Grau (director), Joan Aymerich (alcalde) i Agusti Gallart, responsable de radiodifusió de la Generalitat, tallant la cinta de la inauguració dels nous estudis del carrer Sant Jordi el 30 de gener de 1989 / Foto: Cedida

Societat

Publicat el 30/gener per Albert Solé

El 13 de juny de 2022 vam celebrar orgullosos els 40 anys de Ràdio Sant Cugat, que havia nascut en un estudi del carrer Sant Antoni l'any 1982. Però aquells 40 anys no van ser complets, ja que el 1986 la Generalitat va obligar a tancar l'emissora perquè, igual que moltes altres ràdios locals, estaven en una situació d'alegalitat. El 30 de gener de 1989 Ràdio Sant Cugat va renéixer de la mà de l'Ajuntament liderat per Joan Aymerich, en unes noves instal·lacions al carrer Sant Jordi. Des de llavors, tot han sigut passes endavant fins a l'actualitat, que som el mitjà públic multimèdia de Sant Cugat.

Que Cugat Mèdia compleixi 35 anys de la segona etapa aquest dimarts és perquè la primera va quedar truncada per temes administratius. Ramon Grau, director en aquell moment, explica com, poc abans que els tanquessin, quan l'execució era imminent, va rebre una trucada de l'Ajuntament, que llavors tenia el socialista Oriol Nicolau d'alcalde: "Ens van dir que portéssim els aparells a l'Ajuntament i els vam dir que no, no volíem regalar l'emissora que era fruit de la societat civil a l'Ajuntament. Allò no ens ho haurien d'haver dit, ens havien d'haver dit que anirien a parlar amb la Generalitat per solucionar-ho, cosa que sí que va fer l'alcalde Aymerich després".

Grau també recorda què li va dir el responsable de radiodifusió de la Generalitat d'aquell moment: "Em va trucar l'Agustí Gallart per dir-me que havien de tancar, però com que érem bona gent, que seríem els últims i que no ens enviaren els Mossos d'Esquadra sinó uns tècnics per precintar l'emissora...".

De ràdio analògica a plataforma digital multimèdia

Batalletes a banda, des del 30 de gener de 1989 Ràdio Sant Cugat no ha fet més que créixer, i alguns dels canvis més importants s'han fet coincidint amb els aniversaris de l'emissora. El 1992 (10 anys) la ràdio va passar a ser de titularitat municipal i va canviar de dial, 91.5 FM, que és l'actual, i el 2002 (20 anys) van començar les emissions per internet amb la primera pàgina web (www.radiosantcugat.com).

Al marge d'aniversaris, el 2006, després de 17 anys al carrer Sant Jordi, l'emissora es va traslladar a la redacció actual, al número 12-14 del carrer de la Plana de l'Hospital. El 2009 va néixer Cugat TV i va obrir el primer compte a les xarxes socials (Facebook). El 2013 vam entrar a formar part del Consorci de Comunicació Local, que posteriorment va passar a dir-se la Xarxa Audiovisual Local (XAL). El 2019 el mitjà multimèdia va adoptar el seu nom actual: Cugat Mèdia, i el 2021 vam rebre el Premi Nacional de Comunicació que atorga cada any la Generalitat.

RECUPERA LA CRONOLOGIA COMPLETA DELS 40 ANYS DE CUGAT MÈDIA




DECLARACIONS

Ramon Grau

Allò no ens ho haurien d'haver dit, sinó que anirien a parlar amb la Generalitat per solucionar-ho, cosa que sí que va fer l'alcalde Aymerich després.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Joan Aymerich

Avui la ràdio torna a les nostres llars amb tota la justícia per donar resposta a una reinvicació del poble

Your browser doesn’t support HTML5 audio