Descobreixen un nou tipus de mosca únic al món a Collserola

L'entomòleg Jorge Mederos la va trobar a la zona de Les Planes i ho qualifica de "troballa excepcional"


  • Comparteix:

La nova espècie de mosca, la Dicranomyia collserolae / Foto: Jorge Mederos (cedida)

La nova espècie de mosca, la Dicranomyia collserolae / Foto: Jorge Mederos (cedida)

S'ha descobert un nou tipus de mosca, que no s'havia detectat encara a cap altre punt del planeta, dins el Parc Natural de Collserola, concretament a Les Planes, i n'ha adoptat el nom: Dicranomyia collserolae. Es tracta d'una nova espècie del subgènere de Glochina provinent de la família de les limoniidae, o mosques grua. 'Pertany a una família de mosques que feia 40 anys que es publicava una espècie nova a la península, i aquí radica la importància del descobriment', explica el seu descobridor, l'entomòleg Jorge Mederos. A partir d'ara, la feina de Mederos i el seu equip serà estudiar aquesta nova mosca perquè ara mateix 'és un misteri'.

ESCOLTA-HO


Imatge al detall de la Dicranomya collserolae

Imatge al detall de la Dicranomya collserolae / Foto: Jorge Mederos (cedida)


Aquesta troballa, publicada al portal científic 'Research Gate', s'ha fet en el marc del projecte 'Biodiversitat Insecta Collserola', a la qual hi donen suport el Consorci del Parc Natural de Collserola, la Fundació del Zoo de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). Mederos, investigador d'artròpodes del Museu, va començar aquest projecte el 2009, i des de llavors havien fet altres troballes d'espècies d'insectes que existien en altres punts del planeta i els havien detectat per primer cop a la península Ibèrica, però no va ser fins fa un any i mig que no van trobar aquesta espècie nova per a la ciència mundial. "És una troballa excepcional".

Jorge Mederos posa molt en valor Collserola: "És un parc natural que, encara que estigui al costat d'una gran ciutat com Barcelona, funciona com una reserva natural molt especial, és molt important el parc com a refugi de fauna".

Un dels tècnics del laboratori treballant amb la nova mosca

Un dels tècnics del laboratori treballant amb la nova mosca / Foto: Jorge Mederos (cedida)


Preguntat sobre amb quina freqüència es fa un descobriment com el seu, aquest científic d'origen cubà respon que cada vegada menys especialistes entomòlegs al món. "Les noves generacions no s'estan formant, o no volen, per especialitzar-se en el món dels insectes. Sense nous especialistes que agafin el relleu, ens porta a un problema greu per conèixer el que ens envolta, i més en el moment del canvi climàtic. S'està perdent molta vida, molta biodiversitat, sense saber que s'ha perdut. Hi ha pocs especialistes i la taxa de nous descobriments és baixa", conclou.








Jorge Mederos

Pertany a una família de mosques que feia 40 anys que es publicava una espècie nova, i aquí radica la importància del descobriment. És un subgènere que té poques espècies descrites arreu del món. Habita a l'hemisferi nord del planeta i té poques espècies conegudes.

Jorge Mederos

És un parc natural que, encara que estigui al costat d'una gran ciutat com Barcelona, funciona com una reserva natural molt especial, és molt important el parc com a refugi de fauna.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.