El Sindicat de Llogateres alerta de l'ús dels càrrecs penals per desmobilitzar l'activisme

És el cas de la Berta Vidal, pendent de judici amb una petició de 9 mesos de presó, que explica la seva situació a Cugat Mèdia: "Soc un cap de turc"

Imatge del dia del desnonament al carrer de la Indústria / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 26/gener per Anna González

A Berta Vidal, activista del Sindicat de Llogateres de Sant Cugat, li demanen 9 mesos de presó per la seva participació en un intent d'aturar un desnonament al carrer de la Indústria el juny del 2022. Gairebé dos anys després, Vidal està a l'espera de judici amb uns càrrecs per desobediència. És l'única persona que va participar en aquell desnonament davant un ampli operatiu policial per requeriment judicial que afronta un procés penal. Una estratègia que tant ella com el Sindicat de Llogateres consideren que busca desmobilitzar l'activisme a la ciutat.

L'activista Berta Vidal / Foto: Cedida

"Soc un cap de turc", assegura Vidal, que explica com està el seu cas gairebé dos anys després d'aquell desnonament. Llavors, els Mossos d'Esquadra van elevar 89 propostes de sanció per a 46 persones, de les quals 84 van quedar desestimades per la conselleria d'Interior.

No va ser el cas de la llavors tinenta d'alcaldia Lourdes Llorente, qui va rebre una multa de 601 euros per una infracció administrativa greu per desobediència com preveu la Llei de Seguretat Ciutadana -coneguda com a llei mordassa-, i que segons el Sindicat no s'ha pagat. Tampoc de Berta Vidal, que inicialment va ser denunciada per menysteniment de l'autoritat i intentar impedir l'entrada dels agents a l'immoble.

Sense proves

I és que segons els Mossos, Vidal es trobava dins l'immoble i va intentar llançar a un agent un puntal d'obra. Un fet que, segons Vidal, finalment ha quedat desacreditat per falta de proves i que rebaixa l'acusació a un delicte de desobediència.

"El més greu és demanar presó a una persona amb acusacions sense proves ni sentit, només per estar protestant per una situació inhumana", ha afirmat a Cugat Mèdia el membre del Sindicat de Llogateres i del grup de suport, Guillem Martí, qui demana l'absolució de l'activista. Des del Sindicat ho tenen clar, aquest tipus de processos penals són "una fórmula de desmobilitzar, agafar un cap de turc, aleatori, una persona que pagui els plats trencats de tothom, per generar por i desmobilitzar".

A més, concreta Martí, s'ha de veure com evoluciona perquè "aquests casos repressius s'allarguen, es fa molt feixuc i s'acaba desestimant a la llarga, però ningú et retorna els costos".

"Ferma"

Tot i així, de moment, el judici està pendent de data. El procés s'ha allargat perquè, segons han explicat, des de jutjats s'havia perdut l'escrit de defensa. "Intentaran allargar per allargar tot el procés contra nosaltres", concreta Vidal. I davant d'aquesta situació, assegura que es manté "ferma". "La meva convicció no es veurà afectada per aquesta ni totes els que vinguin", ha dit l'activista, qui també vol donar visibilitat a la problemàtica de l'habitatge a la ciutat.

Per això demanen presència política als desnonaments per establir grups de mediació, "posar-se les piles" per aconseguir habitatge protegit i més recursos per a la mesa d'emergència, entre d'altres.

Les altres sancions administratives, tot i que consta que no han quedat arxivades, no s'han notificat a cap persona, fet pel qual esperen que acabin prescrivint.















-




DECLARACIONS

Berta Vidal

Jo em manticn molt ferma en la defensa d'aquell dia. La meva convicció no es veurà afectada per aquesta ni per totes les que vinguin.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Guillem Martí

És la forma de desmobilitzar. Agafar un cap de turc per pagar un els plats trencats de tots i generar por i desmobilització.

Your browser doesn’t support HTML5 audio