La Unipau celebra 40 anys recordant la importància de la seva existència
L'entitat inicia el 2024 amb un programa ple de propostes i una festa de 40 anys al juliol
D'esquerra a dreta; Gemma Aristoy, Neus Sotomayor i Arés Perceval, durant la roda de premsa dels 40 anys de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 17/gener per Mar Castro
La Universitat Internacional de la Pau celebra enguany el 40è aniversari i ho farà amb una gran festa i un seguit d'activitats per recordar que 40 anys després de la seva creació, l'entitat és més necessària que mai. La Unipau considera imprescindible celebrar aquest aniversari per recordar a la ciutadania que, tot i la seva tasca incansable a favor de la cultura de la pau, la feina no es pot aturar. Per això volen continuar tenint la complicitat de l'administració, les entitats de la ciutat i la societat, en general. Per tot plegat, el dissabte 6 de juliol celebraran aquesta efemèride dins la programació del Curs d'Estiu, que enguany anirà dedicat a les guerres de fronteres.
Al llarg d'aquests 40 anys, la Unipau ha anat incorporant nous projectes, a més a més del Curs d'Estiu, com els Seminaris d'Hivern de Pensament per la pau o les Nits temàtiques. El projecte educatiu de la Unipau també ha anat creixent a través del projecte Teixint Xarxes i la Biblioteca Humana i amb la recent creació del Congrés de Joves per la Pau, que enguany es durà a terme la segona edició. La presidenta de l'entitat, Neus Sotomayor, ha remarcat que "estaria molt bé poder dir que ja no cal que existeixi la Unipau i viure en un món en pau que no ho necessités, però la realitat no és aquesta", ha recordat Sotomayor, que ha afegit que "la realitat és que sembla més necessària i, fins i tot, això que ens passava fa uns anys que pensàvem que els conflictes armats estaven una mica superats i que podríem treballar més a través d'altres mirades, ara mateix sembla que no".
Una necessitat que també ha destacat la regidora de Drets Socials, Feminismes, Igualtat i Cooperació, Gemma Aristoy, que ha posat en valor que "ens recordeu altres situacions invisibles que generen aquestes incomoditats, aquest mal viure de moltes persones i aquest conflicte que repercuteixen en molts altres àmbits". Aristoy ha afegit que "la vostra tasca és imprescindible que la continueu fent perquè bufen vents a Europa i també a Sant Cugat que fa que tornin els aires del feixisme i crec que és imprescindible que una entitat com la Unipau continuï i us necessitem més que mai".
Un any ple d'activitats
Més enllà d'aquesta gran festa, que encara està pendent de concreció de l'espai, la Unipau ha preparat un any ple de propostes.La història de la Unipau
La Universitat Internacional de la Pau (Unipau) va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de crear les condicions i facilitar les eines necessàries per a la formació, el debat, l'intercanvi d'opinions i experiències sobre conflictes i construcció de pau. Aquesta neix arran d'una iniciativa de Frederic Roda (del que aquest any fa 100 anys del seu naixement) i Arcadi Oliveres a través de l'Institut Víctor Seix de Polemologia i d'Adolfo Pérez Esquivel, Premi Nobel de la Pau. Actualment, té un patronat del qual Neus Sotomayor és la presidenta i Pérez Esquivel, el president honorífic.
DECLARACIONS
Neus Sotomayor
Estaria molt bé poder dir que ja no cal que existeixi la Unipau o que ja no cal que treballem tant amb una activitat específica l'educació per la pau perquè podríem viure en un món en pau que no ho necessités, però la realitat no és aquesta. La realitat és que sembla més necessària i, fins i tot, això que ens passava fa uns anys que pensàvem que els conflictes armats estaven una mica superats i que podríem treballar més a través d'altres mirades, ara mateix sembla que no.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Gemma Aristoy
Ens recordeu altres situacions invisibles qjue genera aquestes incomoditats, aquest mal viure de moltes persones i aquest conflicte que repercuteixen en molts altres àmbits. La vostra tasca és imprescindible que la continueu fent perquè bufen vents a Europa i també a Sant Cugat que fa que tornin els aires del feixisme i crec que és imprescindible que una entitat com la Unipau que continuï i us necessitem més que mai.
Your browser doesn’t support HTML5 audio