Any nou i la sequera s'agreuja. Les reserves d'aigua dels embassaments de les conques internes estan actualment al 16% de la seva capacitat i la Generalitat apunta que l'entrada de Catalunya a la fase d'emergència no es farà esperar. Aquest canvi de fase comporta restriccions a tots els usos amb l'objectiu de garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. La mesura afecta els municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells, Sant Cugat. La fase d'emergència també implica una reducció de la dotació màxima d'aigua per habitant i dia, que es fixa en 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema. Cugat Mèdia t'explica com t'afectarà aquesta situació en el dia a dia.
PER QUÈ EL LÍMIT DE CONSUM A SANT CUGAT ÉS DE 206 LITRES I NO DE 200?
Sant Cugat forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials i pot tenir una dotació addicional d'aigua en fase d'emergència de 6 litresAixí, Sant Cugat en lloc de tenir un topall màxim de consum de 200 litres pot arribar fins al 206Amb l'excepcionalitat, el nostre municipal tenia una dotació addicional fins arribar als 240 litres
MESURES DE GESTIÓ
Les entitats prestadores del servei d'abastament d'aigua aplicaran les mesures dels seus plans d'emergència, que poden incloure reduccions de pressió i fins i tot la suspensió temporal en la prestació del servei d'abastament.La Generalitat podrà establir a proposta d'un departament o dels ens locals excepcions puntuals a les limitacions/prohibicions per raons d'interès públic.
MESURES D'ESTALVI
L'ús de l'aigua per a abastament de la població continua sotmès a les mesures de preemergència i s'afegeixen les següents restriccions:
Supressió del reg agrícola, amb excepció del reg de supervivència de conreus llenyosos.Reducció del 25% dels consums d'aigua dels usuaris industrials.Reducció del consum d'aigua en els usos recreatius. Se suprimeix totalment el reg.Prohibició de l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, públics i privats.Prohibició de l'ompliment tota o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d'aigua dolça.Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.Les administracions locals poden establir limitacions addicionals en instal·lacions esportives i en espais lúdics.Queda prohibit l'ús de dutxes a les platges.Queden prohibides algunes activitats que impliquen l'ús d'aigua susceptible de consum humà, com ara les pistes de gel i les festes d'escuma.
I COM AFECTA A PISCINES, GIMNASOS I CLUBS ESPORTIUS?
Les piscines privades, d'hotels i balnearis no es podran reomplir quan entri en vigor l'emergència al sistema Ter-Llobregat, però es permetran les esportives amb algunes limitacions. Aquestes seran les mesures en les tres possibles fases de l'emergència:
Fase 1: es permet el reg dels camps de clubs federats amb aigua regenerada o freàtica i el reompliment parcial de piscines d'equipaments esportius, sempre que compensin el consum amb mesures d'estalvi en altres usos.Fase 2: si un centre esportiu vol reomplir la piscina o regar, haurà de tancar les dutxes.Fase 3: tancament de les dutxes a totes les instal·lacions. Es prohibeix totalment el reg i el reompliment de piscines.