La Mirada: la història interminable

La 12a escola de Sant Cugat es va començar a planificar el 2005 per estar llesta el 2010. El 2024 encara no hi ha data d'estrena

Societat

Publicat el 12/gener per Redacció

L'escola La Mirada es comença a projectar el 2005. No és fins al 2016 que el centre inicia la seva activitat, però en mòduls. Una situació que ha mantingut fins a l'actualitat a l'espera d'un edifici definitiu. Una construcció que no acaba d'arribar per diversos entrebancs administratius, i polítics, i que encara no té data definitiva just encentat el 2024.

Setembre 2005: Abans de tenir enllestida l'onzena escola pública del municipi (Ciutat d'Alba), el departament d'Educació de la Generalitat assegura que la dotzena escola (La Mirada) estarà construïda "com a màxim, abans del 2010".

Febrer 2016: L'Ajuntament anuncia l'inici de l'activitat de la dotzena escola de cara al curs 2016-2017 amb dos mòduls al costat de L'Olivera. Les AMPA es mostren satisfetes pel reconeixement de la necessitat d'un nou centre educatiu per part del departament d'Ensenyament, tot i que lamenten que la falta de previsió obligui els infants a començar el curs en mòduls. En canvi, el col·lectiu Educació Viva Sant Cugat critica la poca transparència en la selecció de l'equip directiu de l'escola i la falta de compromís del consistori quant a la constitució d'un centre de metodologia viva a la ciutat. El nou centre hauria de donar resposta a la proliferació de 'cursos bolets' a la ciutat.

Març 2016: Es dona a conèixer el projecte educatiu de la nova escola i es demana la col·laboració de les famílies per acabar de definir-lo. La base de la metodologia estarà centrada en la gestió de les emocions, les intel·ligències múltiples, l'expressió oral, el treball cooperatiu, el plurilingüisme i els projectes pluridisciplinaris. Educació Viva s'hi mostra en contra amb una cassolada i un manifest.

Maig 2016: El ple municipal cedeix a la Generalitat els terrenys del costat de L'Olivera, a Volpelleres, per ubicar-hi els mòduls de la nova escola.

Setembre 2016: Després de tres anys de reivindicacions, una quarantena d'alumnes de P3 dividits en dues línies estrena la dotzena escola pública, batejada provisionalment com a Escola Nova. Dos mòduls al costat de L'Olivera acullen el nou centre, a l'espera que la Generalitat faciliti la data de construcció de l'edifici definitiu. La primera ubicació prevista era al costat del nou Institut Leonardo da Vinci, al carrer d'Alfons d'Aragó, a Volpelleres.

Juny 2017: El ple aprova una modificació del pressupost municipal per permetre que l'Ajuntament avanci els diners de la construcció de l'edifici definitiu de l'escola, ja batejada amb el nom La Mirada. El cost previst inicial és de 6,5 milions d'euros. 500.000 euros són assumits pel consistori aquest mateix any i per als sis milions restants s'haurien de buscar recursos externs per no comprometre altres inversions. Això implicaria signar un acord amb la Generalitat perquè els diners avançats fossin retornats en un 80%. El 20% restant seria assumit pel consistori, tot i no ser competència municipal.

Setembre 2017: La Generalitat aprova un pressupost de 5,2 milions d'euros que es completarà amb els 500.000 euros que avançarà l'Ajuntament. En aquest moment, es va preveure que les obres arrancarien el setembre de 2018 i que el centre entraria en funcionament el curs 2019-2020. El conveni de col·laboració entre el consistori i la conselleria d'Ensenyament es formalitza el desembre de 2017. El conveni acorda el retorn del 80% de la inversió per part de la Generalitat durant els anys 2020, 2021 i 2022.

Setembre 2018: L'Escola La Mirada comença el curs amb una setmana de retard per culpa del retard en la instal·lació de més mòduls provisionals per acollir els nous alumnes del centre. L'Ajuntament es compromet a crear una comissió de seguiment per garantir que el retard en l'inici de curs no es repeteixi l'any següent. A més, el departament d'Ensenyament accedeix a la petició de les famílies d'ampliar el pati del centre 331 metres quadrats més.

Juliol 2019: L'equip d'arquitectura encarregat de l'edifici presenta el projecte executiu. També s'anuncia un retard de com a mínim dos cursos en la construcció del nou edifici de La Mirada. Tot i la incorporació de nous mòduls al costat de L'Olivera, l'AFA del centre recorda que no hi ha gaire marge per seguir creixent de forma provisional en l'emplaçament actual. Durant l'estiu, el recinte de l'escola s'amplia amb la construcció de dos mòduls nous i gairebé mil metres quadrats per encabir els 75 alumnes nous del curs vinent.

Octubre 2019: L'inici de la construcció de la nova escola s'endarrereix una vegada més, en aquest cas, un mínim de tres cursos. L'Ajuntament ha de refer els tràmits urbanístics i de projecte per desplaçar l'edifici uns metres per seguretat, ja que no es podia edificar on estava previst perquè hi havia una distància inferior a 250 metres amb les vies de Renfe (Instrucció Tècnica de la Direcció General de Protecció Civil). Així doncs, el nou edifici no serà una realitat com a mínim fins al curs 2022-2023.

Foto: Cugat Mèdia

El mapa de la zona on s'ubicarà l'edifici de La Mirada / Foto: Arxiu Ràdio Sant Cugat

Desembre 2019: Es decideix dividir l'escola en dos espais per garantir el seu creixement en mòduls els propers tres cursos, fins a tenir l'edifici definitiu. Amb l'inici de la construcció endarrerida fins al 2021, es calcula que el centre creixerà fins als gairebé 500 alumnes, els quals és impossible que càpiguen als equipaments actuals del centre. Així, a partir del curs vinent, La Mirada hauria d'ocupar també l'esplanada ubicada davant de L'Olivera. Aquesta decisió suposa una pèrdua d'esbarjo pel barri, la qual cosa ha fet posicionar-s'hi en contra a l'Associació de Veïns de Volpelleres. L'AFA de La Mirada tampoc es mostra a favor de la solució. Finalment, es confirma el trasllat de la zona d'esbarjo per ubicar els nous mòduls on hi havia el parc infantil.

Febrer 2020: L'Ajuntament anuncia que La Mirada s'ubicarà 200 metres més lluny d'on estava previst en un inici, dins el Bosc de Volpelleres, per complir la normativa de la distància mínima que ha de mantenir l'equipament amb les vies del tren. El servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament emet un informe demana alternatives amb menys impacte al medi ambient. A falta de l'aprovació d'aquest nou projecte, es calcula que aquesta reubicació suposa un sobrecost a les obres, que haurien de començar el juliol de 2021.

Juny 2020: L'Ajuntament es compromet a trasplantar els arbres més significatius del bosc de Volpelleres que no es puguin mantenir dins del recinte de La Mirada a la primera ubicació que hi havia prevista pel centre, al costat del nou Institut Leonardo da Vinci. Amb aquest propòsit, es destina una partida de 53.000 euros del pressupost d'inversions del barri Centre Oest. El consistori també anuncia que plantarà nous arbres per compensar els que s'hagin de talar.

Octubre 2020: La plataforma SOS Bosc Volpelleres fa una recollida de més de 3.300 signatures per exigir el replantejament de l'emplaçament de l'escola. Des del consistori, es desmenteix l'afirmació de la plataforma ecologista sobre la tala de més de 600 arbres, i s'aclareix que les obres només impliquen la tala d'uns 60 pins. L'AFA de La Mirada emet un comunicat on qualifica de desproporcionada i demagògica la campanya dels ecologistes.

Novembre 2020: El director d'àmbit d'Urbanisme d'aquell moment, Xavier Ludevid, emet un informe que diu que no hi havia alternatives a la ubicació del bosc "que garanteixin la funcionalitat i l'adequació a la demanda d'aquest equipament". En resposta a les al·legacions presentades per Sos Bosc Volpelleres, l'Ajuntament accedeix a desplaçar l'edifici UNS 15 metres al nord per evitar la tala d'una desena de roures. L'AFA es mostra preocupada per si es torna a endarrerir el projecte. Les entitats SOS Bosc Volpelleres i ADENC es mostren insatisfetes amb el desplaçament de 15 metres de l'edifici i insisteixen que el projecte malmetrà sense remei l'entorn natural.

Desembre 2020: El ple aprova la modificació del plantejament per ubicar l'equipament al parc del Bosc Volpelleres, que finalment es desplaça 19 metres per minimitzar l'impacte sobre una zona d'arbres. Des del consistori s'insisteix que l'escola s'ubica així en una pineda jove, d'uns 20 anys, que a més serà replantada, i el recinte de l'escola suposa menys del 6% del total del bosc (6.600 metres quadrats).

Gener 2021: Surt a la llum un informe desfavorable sobre la modificació puntual urbanística que havia de permetre la construcció de La Mirada realitzat per l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAA). L'escrit posa de manifest que l'Ajuntament no ha presentat ubicacions alternatives per a la construcció de l'equipament i insta a tenir en compte els impactes mediambientals del projecte.

Febrer 2021: La comissió territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona dona llum verda a la modificació del plantejament del projecte aprovada provisionalment per part del ple de Sant Cugat. Les plataformes ecologistes amenacen d'aturar el projecte presentant un contenciós.

Abril 2021: La Generalitat aprova la modificació del conveni d'execució d'obres pel qual assumirà com a màxim 5,2 milions d'euros del cost de la construcció. La resta, que supera el 8 milions d'euros, els posarà l'Ajuntament, que s'encarregarà de la construcció i avançarà la totalitat de la inversió.

Juliol 2021: El nou edifici ja té projecte executiu, que s'aprovarà inicialment al ple municipal de juliol. La construcció tindrà una superfície de prop de 5.000 metres quadrats, uns 2.300 de porxos i gairebé 5.000 d'exteriors. Serà un edifici amb espais polivalents per adaptar-se al projecte pedagògic i a les necessitats de l'alumnat i integrat a la natura, dins del Bosc de Volpelleres. El projecte segueix el calendari previst, amb l'inici d'obres el gener de l'any que ve i l'entrada en funcionament el curs 2023-2024. I la inversió serà de més de 8,8 milions d'euros, 5,2 dels quals els aporta la Generalitat i la resta (3,6 milions) l'Ajuntament. De la seva banda, la campanya de SOS Bosc Volpelleres supera les 20.450 signatures de suport a les seves peticions.

Octubre 2021: Les entitats ecologistes Adenc i SOS Volpelleres anuncien que el TSJC ha admès a tràmit el contenciós administratiu que pretén evitar l'ubicació del nou edifici de l'escola dins els terrenys del bosc de Volpelleres. Adenc avança que a finals d'octubre presentaran la demanda amb la petició de mesures cautelars que volen evitar la licitació de les obres per part de l'Ajuntament. Aquest anunci arriba el mateix dia que el ple municipal ha aprovat de manera definitiva el projecte d'obres del nou edifici.

Novembre 2021: L'AFA de La Mirada alerta que un endarreriment en la licitació endarrereix l'obertura de l'edifici a principis de 2024, més d'un trimestre més tard del que estava previst inicialment. Davant la situació, que l'alcaldessa, Mireia Ingla, ha atribuït a la complexitat administrativa de tot plegat, la comunitat educativa i l'Ajuntament han establert una comissió de seguiment del projecte.

Desembre 2021: El ple municipal dona llum verda, en una sessió extraordinària, a l'aprovació de l'expedient de contractació per a la construcció. És a dir, als plecs per poder licitar l'obra i iniciar els treballs. Amb aquest tràmit superat, ja es pot publicar el perfil del contractant de l'anunci de la licitació. Immediatament després, Adenc va presentar les mesures cautelars per aturar l'inici de la licitació de les obres. Malgrat això, Francesc Duch es mostra confiat que el jutge no les acceptarà.

Gener 2022: La licitació per construir el nou edifici de La Mirada queda deserta. L'Ajuntament haurà de modificar o revisar el projecte, tot i que no podrà adjudicar l'obra fins que no estigui resolt un recurs contra els plecs interposat per l'ADENC davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

Març 2022: La Mirada podrà mantenir el mateix projecte, tot i que amb un increment del pressupost. Es tracta de gairebé 1,3 milions més que assumeix l'Ajuntament per fer front a l'increment del preu dels materials. Així, la previsió total del projecte ascendeix als 9,7 milions d'euros, un 15,32% més del pressupostat inicialment. Amb la modificació del pressupost aprovada pel ple, l'Ajuntament ja pot encarar la segona licitació.

Abril 2022: El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic tomba el recurs de l'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura a Catalunya (ADENC) contra l'anunci de licitació per a la construcció de l'edifici de l'escola La Mirada, perquè considera que l'associació no forma part del procés de licitació. La intenció de l'Ajuntament es aprovar la licitació definitiva de les obres al ple de maig. Tot i així, les entitats ecologistes mantenen les seves peticions de canvi d'ubicació. En paral·lel, l'Ajuntament treballa per millorar les condicions de l'actual escola, com alternatives per al servei de menjador. A l'estiu es faran els treballs per millorar la tanca del pati, així com de la pista esportiva. També hi ha previsió d'instal·lar jocs infantils i un sorral i, de cara al setembre, instal·lar unes pèrgoles.

Maig 2022: S'aprova al ple la segona licitació per a la construcció de La Mirada per un import de 9,7 milions d'euros. Així, l'Ajuntament fa avançar el procés, que té pendents resolucions judicials. Al recurs contra la modificació del planejament per encabir el nou edifici al parc del Bosc de Volpelleres, s'hi afegeix un altre un recurs contenciós administratiu contra les aprovacions dels projectes per a la construcció de l'escola La Mirada i de trasplantament de l'arbrat.

Juliol 2022: S'admet a tràmit el segon recurs, però es deneguen les mesures cautelars demanades per les associacions ecologistes.

Octubre 2022: Les entitats ecologistes presenten un nou recurs amb què demanen 'mesures cautelars urgents' contra l'Ajuntament per l'aprovació del projecte de trasplantament de l'arbrat. Amb la via judicial encara oberta, el ple municipal aprova l'adjudicació de les obres amb els vots de tots els grups, tret de Junts per Sant Cugat que defensa que s'hauria d'haver defensat més el projecte en el primer emplaçament.

Novembre 2022: Arrenquen els treballs previs, que queden aturats al cap d'una setmana per l'acceptació de les mesures cautelars sol·licitades pels grups ecologistes. L'Ajuntament anuncia que recorrerà la decisió, però convoca una reunió amb totes les parts implicades per intentar desencallar la situació. El consistori demana que es retirin aquestes mesures.

Gener 2023: El ple aprova la suspensió dels contractes per construir l'escola La Mirada a l'espera de resolució judicial.

Juliol 2023: Sense dictamen judicial encara, el nou govern municipal comença a buscar una ubicació alternativa.

Setembre 2023: L'escola La Mirada arrenca el 8è curs sense els nous mòduls que han d'encabir el creixement del centre en funcionament amb retards i queixes del centre i les famílies. En paral·lel, el govern anuncia que ja té sobre la taula una proposta per ubicar l'edifici de l'escola La Mirada en cas que la justícia en denegui la construcció al Parc del Bosc de Volpelleres o s'eternitzi el procés. Es tracta del terreny de l'aparcament contigu al centre. L'anunci obre de nou un debat: Ecologistes a favor, AFA en contra. L'escola, no es pronuncia.

Octubre 2023: Les famílies de l'escola La Mirada i els partits polítics municipals s'uneixen per assolir més adhesions perquè l'edifici definitiu del centre es faci "quan abans millor". Seguint l'esperit de la moció aprovada recentment al ple, tots els grups polítics municipals acompanyen l'AFA en una reunió al Parlament perquè la comissió d'Educació proposi aprovar una resolució de suport dels grups de la cambra per fer realitat d'una vegada aquesta escola.

Novembre 2023: El jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona desestima el recurs d'ADENC contra el projecte de trasplantament d'arbres per possibilitar la construcció de l'edifici de La Mirada al Parc del Bosc de Volpelleres. La resolució no significa que s'aixequin les mesures cautelars contra l'aturada dels treballs de trasplantament per part de l'Ajuntament. La sentència encara no és ferma, ja que ADENC té 15 dies per presentar recurs d'apel·lació, cosa que ha dit que farà. La setmana de la notícia, l'Ajuntament es reuneix amb totes les parts implicades per prendre una decisió sobre la ubicació alternativa.

Desembre 2023: El ple municipal aprova una moció de Junts -amb els vots a favor del PP, l'abstenció de Vox i el vot en contra d'ERC, PSC, CUP i ECP- que demana a l'Ajuntament que estudiï alternatives a la ubicació del bosc de Volpelleres i que prengui una decisió definitiva quan més aviat millor. El vot separat de Junts i ERC, socis de govern, obre una escletxa en el pacte. El servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat ha fet un informe amb els pros i contres de tres possibles ubicacions per a l'escola La Mirada: l'actual, la del bosc; la de l'aparcament al costat d'on ara hi ha els mòduls; i una tercera nova a la Guinardera, just al costat de l'autopista C-16.

Gener 2024: L'Ajuntament fa públiques les dues alternatives per construir La Mirada i el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró diu que la del bosc passa a ser l'última opció per construir-hi l'escola. L'AFA respon que les dues alternatives "no tenen cap ni peus".