La construcció de La Mirada al bosc de Volpelleres passa a ser l'última opció de l'Ajuntament

Volen recuperar el control del temps de construcció, i que la ubicació actual està ple d'incerteses judicials, ambientals i econòmiques

Junts ja no considera prioritària la ubicació del bosc de Volpelleres per construir l'edifici de La Mirada / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Societat

Publicat el 12/gener per Albert Solé

L'Ajuntament ha deixat tocada de mort la construcció de l'escola La Mirada a la seva ubicació actual, el bosc de Volpelleres. Encara no l'ha descartat, però pràcticament. El tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, ha explicat que aquesta opció passa a ser l'última de les tres que hi ha sobre la taula: a l'avinguda de La Clota, on ara hi ha l'escola en mòduls; a la Guinardera, entre l'avinguda Europa i l'avinguda de Can Campanyà; i al bosc. Tot i que ha admès que 'cap de les tres ubicacions és perfecte' i les altres dues també tenen inconvenients, considera que aquests són salvables, i a més permetrien a l'Ajuntament 'recuperar el control del calendari de la construcció' de l'escola. De fet, en una nota de premsa, el govern diu que si es fa a l'avinguda de la Clota, l'edifici podria estar llest per al curs 2027/28, i si s'escull la Guinardera, seria per al curs 2028/29. Puigneró ha anunciat que s'està elaborant un estudi des de tots els departaments de l'Ajuntament per acabar de prendre la decisió de la ubicació definitiva, que hauria de ser com més aviat millor, perquè així ho diu la moció aprovada en el ple del mes de desembre. Una moció, però, que el soci de govern de Junts, ERC, hi va votar en contra.

Ja existeix un informe signat pel servei de Sostenibilitat i Medi Ambient, que va ser entregat als grups municipals abans del ple del 22 de desembre, on es detallen tots els pros i contres de les tres ubicacions que actualment hi ha sobre la taula, al qual ha tingut accés Cugat Mèdia. Però el govern municipal explica n'està elaborant un altre des de tots els àmbits implicats de l'Ajuntament (Medi Ambient, Economia, Mobilitat, Educació i Urbanisme), i que l'objectiu és poder concretar a les famílies el calendari i com es faria la construcció amb cada una de les alternatives, i que a partir d'aquí, prendrien la decisió definitiva.

Les raons econòmiques guanyen pes

Jordi Puigneró, respecte a les incerteses que implica seguir per la via de la ubicació al bosc, a banda de les judicials, ha posat molt l'accent en el tema econòmic. El govern recorda que el 2017, quan governava el PDeCAT, l'escola es va projectar amb un cost de 6,5 milions, i que amb tots els canvis posteriors, el 2022 el preu havia pujat a 9,5 milions. Un preu, que caldria ara actualitzar-lo a 2024. "Aquest projecte no casa amb la situació actual de l'Ajuntament", ha afirmat el tinent d'alcaldia, ja que la Generalitat només paga 5,2 milions del cost total, i la resta ho ha d'afegir l'Ajuntament. Per aquest motiu, l'alcalde Josep Maria Vallès té pendent reunir-se amb la consellera d'Educació, Anna Simó, les pròximes setmanes per parlar de renovar el conveni per La Mirada. Una reunió que s'havia d'haver produït el desembre passat i es va ajornar per problemes d'agenda de Simó.

Respecte al fet que en les dues alternatives prioritàries ara no es pugui mantenir el projecte constructiu i educatiu original, com es queixen des de l'AFA, Puigneró ha respost: "Tots haurem d'entendre que, com que no n'hi ha una perfecta, a alguna cosa haurem de renunciar. La voluntat és que hi hagi la millor escola possible, en la millor ubicació possible, amb els menors problemes possibles, i amb el millor projecte educatiu possible. En tot cas, qualsevol solució segur que serà millor que l'actual ubicació amb barracons".




DECLARACIONS

Jordi Puigneró

Volem recuperar el control polític de La Mirada.

Your browser doesn’t support HTML5 audio