Avinguda de la Clota, la Guinardera o el bosc de Volpelleres: anàlisi de les tres ubicacions per a La Mirada

El servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament va fer un informe detallat de les tres alternatives el mes de desembre

Un informe de l'Ajuntament proposa unificar La Mirada amb l'Olivera / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Societat

Publicat el 12/gener per Albert Solé

El servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat ha fet un informe amb els pros i contres de tres possibles ubicacions per a l'escola La Mirada: l'actual, la del bosc; la de l'aparcament al costat d'on ara hi ha els mòduls; i una tercera nova a la Guinardera, just al costat de l'autopista C-16. Aquest informe, que va ser entregat als grups municipals abans del ple del 22 de desembre passat, descarta en les seves conclusions l'opció de la Guinardera, i aconsella l'opció de l'avinguda de La Clota amb un afegit, que les escoles La Mirada i l'Olivera es 'reunifiquin' per compartir espais per millorar la sostenibilitat i l'eficiència. Aquesta opció, però, el tinent d'alcaldia Jordi Puigneró diu que 'no està sobre la taula' i que, en tot cas, serà una decisió de la Generalitat.


La moció del PSC i la 'contramoció' de Junts

En el ple de desembre el PSC va presentar una moció que demanava al govern municipal que demanés l'execució provisional de la sentència del contenciós presentant per ADENC contra el trasplantament d'arbres. La moció buscava que tots els set partits del ple es posicionessin a favor o no de la ubicació actual, la del bosc de Volpelleres. Junts, però, va demanar al PSC que retirés aquesta moció, i com que no ho va fer, en va presentar una d'alternativa amb la qual la ubicació del bosc quedava quasi descartada, sense fer-ho del tot. Pocs dies abans d'aquest ple -que va acabar amb ERC i Junts votant diferent, i amb el PP donant suport a la moció de Junts-, el servei de Sostenibilitat i Medi Ambient de l'Ajuntament va elaborar aquest informe amb l'anàlisi detallada de les tres ubicacions que hi ha actualment sobre la taula, tot i que per a SOS Bosc Volpelleres n'hi ha més. La moció que va prosperar és la de Junts, amb els vots a favor del PP i l'abstenció de Vox.

Les tres possibles ubicacions


Aquestes són les tres ubicacions de la Mirada que ara hi ha sobre la Taula / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament


Cronologia

El document comença amb una cronologia de la història de La Mirada fins al moment actual. D'aquesta cronologia crida l'atenció que explica com el 2017 s'escull la primera ubicació de l'escola, just al costat d'on ara hi ha l'institut Leonardo da Vinci, i com el 2019 un informe de Protecció Civil avisa l'Ajuntament que allà no es pot construir perquè no és compatible amb els requisits de la Instrucció Tècnica de la Direcció General de Protecció Civil de 2 de desembre de 2013. És a dir, que la zona d'indefensió (ZIF) de 250m associada a la línia de ferrocarril de RENFE pel risc químic en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril, és vigent des del 2013, i la ubicació es va escollir el 2017.

La ubicació inicial, afectada per la zona d'indefensió de Protecció Civil / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament


També explica com el febrer de 2020 aquest servei de Medi Ambient del consistori va elaborar un informe tècnic on demanava alternatives amb menys impacte al medi ambient que la ubicació del bosc de Volpelleres que va escollir el govern tripartit per esquivar la zona d'indefensió. El novembre de 2020, però, el director d'àmbit d'Urbanisme d'aquell moment, Xavier Ludevid -va deixar el càrrec el 2021-, va respondre amb un altre informe tècnic que deia que no hi havia alternatives a la ubicació del bosc "que garanteixin la funcionalitat i l'adequació a la demanda d'aquest equipament". Això va fer que el desembre de 2020 el ple aprovés la modificació del PGM.

Aquesta cronologia, però, obvia tot el que va passar entre aquest fet i la proposta de primera alternativa, el setembre de 2023. Durant aquest temps, hi ha l'informe desfavorable d'aquesta modificació del PGM de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona (OTAA) de la Generalitat (gener 2021), un informe no vinculant, ni l'aprovació posterior per part de la comissió territorial d'Urbanisme de l'àmbit metropolità de Barcelona.

CONSULTA LA CRONOLOGIA COMPLETA DE LA MIRADA

Posteriorment, l'informe analitza totes les característiques de les tres ubicacions, i fins i tot en fa un quadre per poder comparar-les bé. Comença per la ubicació actual, la del bosc de Volpelleres.

La ubicació on encara està previst la construcció de l'escola agafa una part del bosc de Volpelleres / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)


D'aquest espai destaca que no cal fer cap modificació de planejament, a diferència de les altres dues alternatives, perquè ja es va fer a finals de 2020. De fet, aquesta modificació del PGM està pendent de la resolució del jutge pel contenciós que va presentar ADENC (un dels tres contenciosos). Pel que fa a l'afectació ambiental, afirma que no està dins de cap dels 117 espais protegits de la Xarxa Natura 2000; que està en sòl urbà i, per tant, no està sotmès a avaluació ambiental estratègica; però sí que té un informe desfavorable de la OTAA, tot i que no és vinculant. El punt més negatiu és l'afectació en uns 500 arbres (pins, alzines i roures). Pel que fa a la qualitat de l'aire, l'informe diu que seria bona i que tindria una afectació mitjana pel que fa a la contaminació acústica per la proximitat a les vies del tren.

Alternativa 1: Avinguda de La Clota


L'alternativa principal, on actualment hi ha els mòduls de La Mirada, implica la requalificació d'una part dels terrenys / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament


La primera alternativa al bosc de Volpelleres presentada per l'Ajuntament va ser la de l'aparcament de l'avinguda de La Clota / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)


D'aquesta ubicació, l'informe diu que necessita la requalificació d'una petita part (la que està marcada al mapa) que és zona verda, cosa que afectaria 13 arbres. Tot i això, l'Ajuntament, en una nota de premsa enviada aquest divendres, diu que aquesta alternativa no necessitaria un canvi de modificació del PGM. Fonts consultades per Cugat Mèdia expliquen que aquesta modificació no seria necessària per iniciar les obres, però que s'hauria d'acabar fent per completar el pati. Si es fes aquí, el projecte constructiu de l'escola caldria refer-lo sencer, segons l'informe, i fer-lo més compacte, i tindria una afectació mitjana de la qualitat de l'aire i de contaminació acústica per la proximitat a l'avinguda de la Clota. La construcció, a més, afectaria alguns dels mòduls actuals de La Mirada.

Alternativa 2: La Guinardera (av. Europa / av. Can Campanyà)


L'última alternativa presentada per l'Ajuntament és al costat de l'autopista AP7, que implica una zona de protecció de 50 metres / Foto: Informe del servei de Medi Ambient de l'Ajuntament


El terreny de la Guinardera proposat està al costat de l'autopista i és un terreny erm sense valor ecològic, però que caldria requalificar / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)


L'informe de Medi Ambient descarta quasi d'entrada aquesta alternativa. De fet, és molt crític en el seu redactat per ser contemplat com a opció. L'únic aspecte positiu és que no tindria cap afectació als arbres perquè es tracta d'un terreny erm, però assegura que la contaminació ambiental i acústica és molt alta per la proximitat amb l'autopista C-16 (Túnels de Vallvidrera) i l'AP7. A més, també necessita la requalificació dels terrenys i l'accés des del barri de Volpelleres és molt dolenta, només a través del pont de l'avinguda Europa.

Aquest divendres, el govern ha fet públiques les dues alternatives i ha enterrat quasi definitivament l'opció de construir l'escola a la seva ubicació actual, al bosc de Volpelleres. En poques setmanes tindrem la decisió definitiva.