Sant Cugat tanca desembre amb la millor dada de consum d'aigua de 2023
Per primer cop durant l'any passat, la ciutat va baixar del llindar dels 200 litres per habitant i dia al desembre

Publicat el 19/gen/24 per Sílvia González
La ciutat amb més piscines de Catalunya va tancar el 2023 amb la dada de consum més positiva dels últims 12 mesos. Segons les dades del Portal de Sequera, Sant Cugat va registrar al desembre un consum de 197 litres per habitant i dia, situant-se per sota dels 206 litres requerits amb l'entrada en emergència de sequera. El desembre també va suposar encadenar, per primera vegada, tres mesos consecutius de descens en despesa d'aigua.
Aquesta és la targeta de presentació de Sant Cugat de cara a afrontar, previsiblement a primers de febrer, la fase d'emergència 1 per sequera. El marcador de desembre mostra el segon descens més important de l'any, d'un 8,3%, per darrere de la caiguda de consum de l'agost, amb una reducció del 9,4%.
Tot i així, el consum de desembre de 2023 se situa 8 litres per sobre dels 189 litres de desembre de 2022, quan va activar-se la fase d'alerta. Aquell indicador també representava la millor dada de consum al municipi dels darrers 15 mesos.
Per què el límit de consum a Sant Cugat en emergència serà de 206 litres en lloc de 200?
Sant Cugat forma part de les localitats en situació de sequera hidrològica per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES). Així, Sant Cugat pot tenir una dotació addicional d'aigua en emergència de 6 litres fins arribar als 206.Les reserves d'aigua fan el compte enrere per entrar en emergència
Aquest dijous els embassaments estaven al 16% de la seva capacitat, dos punts percentual menys que al novembre (18%) i vuit menys que a l'agost (24%). Una tendència a la baixa demolidora que portarà Catalunya a l'emergència pels volts de l'1 de febrer.La declaració d'emergència arribarà quan les reserves baixin aquest 16%. Llavors s'aplicaran restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. L'emergència fixa una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.