El sindicat Professors de Secundària vol aules lliures de telèfons mòbils

L'agrupació aposta per una normativa única que prohibeix l'ús de mòbils a tots els centres

Imatge de l'Escola Thau, on els mòbils es guarden en armaris mentre duren les classes / Foto: Cedia per l'Escola Thau

Societat

Publicat el 19/des/23 per Sergio Morales

El sindicat Professors de Secundària té clar que els telèfons mòbils han d'estar 'fora de l'aula'. 'És una eina de treball, però que no és necessària a l'aula en cap moment', ha apuntat en declaracions a Cugat Mèdia el representant de l'agrupació al Vallès Occidental Jordi Collado, que considera que el fet que l'alumnat disposa d'ordinadors als centres ja aporta el component digital a les classes. Així, el sindicat rebutja la iniciativa d'Educació que siguin els instituts els que decideixin si es poden o no usar els dispositius. 'El departament es treu el problema de sobre', lamenta Collado, que considera que si la proposta prospera es poden donar situacions de greuge en què en un mateix municipi hi hagi centres públics on es permeti l'ús del mòbil i d'altres on estigui prohibit.

Collado tira de l'experiència per defensar la prohibició dels mòbils a les aules. "Quan els alumnes treballen és útil, però controlar-los és molt difícil", adverteix, alhora que subratlla que l'estudiantat hi és "per aprendre, no per estar amb el mòbil". En aquest sentit, ha recordat que "ser policies" no és una funció que hagin d'assumir els mestres. També lamenta que sovint hi ha una falta de complicitat amb les famílies, "cada cop més exigents". "Hi ha pares que diuen que el seu fill necessita un mòbil perquè necessiten saber on està", ha explicat, tot recordant que en cas de necessitat es pot contactar directament amb els centres.

Que hi hagi una prohibició per a tots els instituts és clau perquè es pugui establir un ordre a les aules. "Si hi ha una ordre clara, l'alumne sap que hi haurà conseqüències si usa el mòbil", considera Collado.

Sobre Sant Cugat, el representant de Professors de Secundària ha parlat sobre el cas d'un grup de WhatsApp on s'afegien joves de la ciutat sense el seu consentiment i s'hi compartia pornografia infantil. Ho atribueix a un "mal ús" dels dispositius mòbils per part del jovent.

Quant a solucions per evitar l'entrada de mòbils als centres, veu una bona solució el cas de l'Escola Thau, que fa guardar-los en uns armaris custodiats pel professorat. Ara bé, considera que per portar a terme aquesta iniciativa cal que hi hagi "mitjans, partides i algú que se n'encarregui". En aquest sentit, ha lloat una figura que hi ha als instituts de França, el responsable de disciplina, que es cuida d'aquests afers.

Tot plegat és "una pugna entre les tecnològiques i la realitat", en paraules de Collado, que dificultat el dia a dia dels centres escolars.




DECLARACIONS

Jordi Collado

Els mòbils s'han de quedar fora de l'aula. És una eina de treball, però també d'esbarjo, i pot complicar molt una aula.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jordi Collado

El departament es treu el problema de sobre i diu que cada institut decideixi. És una cosa absurda, perquè potser a un institut es podrà tenir mòbil i en altres no. S'ha de fer una cosa amb cara i ulls.

Your browser doesn’t support HTML5 audio