La regidora d'Educació va demanar a tots els centres de Sant Cugat no posicionar-se sobre Israel i Palestina

Carme Ardid va enviar dos correus, primer als instituts i després a la resta d'escoles, abans de la polèmica del mural a favor de Palestina

Imatge de l'elaboració del mural / Foto: Cedida

Societat

Publicat el 14/des/23 per Pau Vázquez

La regidora d'Educació, Carme Ardid, va enviar dos correus electrònics, el primer als instituts i el segon, a totes les escoles públiques, privades i concertades de Sant Cugat, per demanar a les direccions que no es posicionessin en el conflicte entre Israel i Palestina. Va ser abans de la polèmica retirada del mural de l'escola Pins del Vallès, segons ha pogut saber Cugat Mèdia i ha confirmat Junts durant la tertúlia 'El Gall del Monestir'. En el primer correu, Ardid esmenta que és membre del Rotary Club de Sant Cugat i que un dels objectius de l'entitat, de la qual és presidenta actualment, és 'treballar per la pau'. Cugat Mèdia ha tingut accés al contingut dels dos missatges, gairebé idèntics i on la regidora reitera que no es pot 'traslladar el conflicte a Sant Cugat ni esperonar la violència', ja que 'hi ha moltes famílies que estan patint i que han perdut familiars'. La regidora també anima les direccions a parlar amb els professors perquè 'ajudin els alumnes a entendre que les persones pateixen a les dues bandes'.

El primer correu es va enviar el 25 d'octubre a les direccions dels instituts perquè l'Ajuntament havia "rebut comentaris sobre un possible assetjament a un alumne jueu", segons ha explicat el primer tinent d'alcaldia i membre de Junts, Carles Brugarolas, al 'Gall del Monestir'. Aquest enviament es va fer un dia abans de la vaga estudiantil convocada pel Sindicat d'Estudiants en solidaritat amb el poble palestí. Dues setmanes més tard, el 10 de novembre, Ardid va enviar un segon correu electrònic, però aquesta vegada a totes les escoles públiques, concertades i privades del municipi. Segons Brugarolas, es va enviar perquè s'havia produït un altre cas d'assetjament. En aquesta ocasió, l'enviament del correu coincideix amb el dia que el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va anunciar una nova vaga estudiantil per al 16 de novembre davant "el genocidi i l'apartheid que pateix el poble palestí".

En els dos correus electrònics, Ardid assegura que li preocupa "l'odi i l'estar en contra" en un context en què "s'han fet pancartes i manifestacions a favor de Palestina, i també en contra d'Israel". La regidora diu en el missatge que també té constància que s'han fet manifestacions en sentit contrari. Per això, Ardid apel·la a la seva responsabilitat com a educadors. "Hem de treballar per crear un esperit crític, però, alhora, vetllar per la pau", assenyala.

La polèmica del mural del Pins del Vallès

Aquests correus electrònics no van ser els únics que la regidora va enviar per la qüestió del conflicte entre Israel i Palestina. Dies després, posteriorment que es pengés un mural de suport a Palestina a l'escola Pins del Vallès, Ardid va contactar amb la direcció per demanar la seva retirada "perquè l'alcalde havia rebut una queixa", com ella mateixa va explicar a Cugat Mèdia. El mural, que representava el quadre de 'Guernica' de Picasso pintat amb els colors de la bandera palestina, va néixer fruit d'una iniciativa de les famílies del centre per denunciar 'l'horror i la barbàrie de les guerres', segons van explicar a aquest mitjà.

Arran d'aquesta notícia, la Coordinadora d'AFES també va fer públic un comunicat en què "lamenta profundament la censura per part de la regidora d'Educació d'un acte a favor de la pau a la franja de Gaza i sota un manifest consensuat pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE)". En declaracions a Cugat Mèdia, la presidenta de la coordinadora, Carme Roca, va recordar que ni ella ni l'Ajuntament tenen potestat per fer sol·licituds a les direccions de les escoles, ja que són figures "externes" i que els centres educatius es regeixen pel seu propi règim intern. En aquest sentit, l'exregidora d'Educació (PSC) Pilar Gorina ha apuntat al 'Gall del Monestir' que la via de comunicació amb els centres és Inspecció d'Educació de la Generalitat.

Per altra banda, i després de conèixer l'enviament de correus a instituts, primer, i al conjunt de centres, després, Roca ha lamentat que la regidora "utilitzi el Rotary per reforçar un discurs que no s'aguanta per enlloc". La presidenta de la coordinadora també s'ha preguntat si el Rotary està d'acord amb que "se la vinculi a la línia política del partit de la regidora".

A banda de l'incident al Pins del Vallès, Cugat Mèdia té coneixement d'algun cas més en un altre centre. Això s'afegiria a la decisió de l'escola La Floresta d'emplaçar l'AFA a no fer una concentració davant de l'escola, el passat 17 de novembre, com ha explicat l'associació a Cugat Mèdia.

Aquest mitjà ha intentat contactar amb diverses direccions de centres educatius però han declinat fer declaracions.






DECLARACIONS

Carles Brugarolas

Ens arriben comentaris a la regidoria d'algun assetjament a un alumne jueu. El que es planteja és una acció des de la regidoria que és parlar amb totes les instàncies que poden promoure un clima d'entesa.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Carme Roca

Està utilitzant el nom d'una entitat per reforçar un missatge que no s'aguanta per enlloc.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pilar Gorina

La comunicació amb la comunitat educativa ha de ser dialogant. Jo no m'imagino enviant consignes a les escoles. Jo hauria anat a Inspecció d'Educació.

Your browser doesn’t support HTML5 audio