Borja de Riquer: 'Hi havia diversos Joans, el Joan periodista, el Joan historiador i el Joan amic'

El també historiador santcugatenc, l'alcalde Josep Maria Vallès i el periodista Enric Calpena, recorden la figura de Culla per Cugat Mèdia


  • Comparteix:

Joan B. Culla envoltat dels presidents de la Generalitat, durant l'homenatge que li va fer el diari Ara el setembre passat / Foto: Cugat Mèdia

Joan B. Culla envoltat dels presidents de la Generalitat, durant l'homenatge que li va fer el diari Ara el setembre passat / Foto: Cugat Mèdia

La mort del professor Joan B. Culla s'ha fet sentir més enllà de Sant Cugat, ja que era una cara molt coneguda als mitjans de comunicació i en el món acadèmic. Les xarxes socials s'han omplert de missatges de record, de col·legues i d'alumnes, com les dues persones amb qui ha parlat Cugat Mèdia per recordar-lo, l'historiador Borja de Riquer i el periodista Enric Calpena. També n'ha tingut un record l'alcalde, Josep Maria Vallès.

El també historiador resident a Sant Cugat, Borja de Riquer, admet que la seva mort la sent més com a amic, malgrat ser col·legues de professió. De Riquer explica que el setembre passat, quan Culla li va dir que ja no volia seguir lluitant contra el càncer, que se li havia reproduït per tercer cop, va proposar de fer-li un homenatge, i encara en recorda la resposta humorística del seu amic: "ens temíem que digués que no, però va dir que sí perquè ens va dir "a mi sempre m'hauria agradat presenciar el meu funeral, i com no ho podré fer, això serà com un funeral en vida on tothom parlarà bé de mi".

Per a Borja de Riquer, "hi havia diversos Joans, el Joan periodista, el Joan historiador i el Joan amic. El més conegut és el periodista, que tenia un estil molt rigorós, contundent i sovint irònic i sarcàstic, però amb uns arguments implacables".

Molt vinculat al periodisme

A banda dels col·legues, milers d'alumnes de periodisme van passar per les seves classes a la Facultat de Comunicació de la Universitat Autònoma -llavors Facultat d'Informació-. Un d'ells, el periodista i divulgador històric Enric Calpena, també el recorda: "Ell s'explicava molt bé, tenia una vocació didàctica extraordinària, i tots els col·legues destacaven la seva dedicació als alumnes, malgrat el seu vessant mediàtic, cosa que es traspassava a la seva manera d'explicar la Història".

Calpena, que com a presentador del programa d'Història de Catalunya Ràdio 'En Guàrdia' va tenir molt de contacte amb Culla, també explica que era un historiador incòmode per les seves opinions, ja que no tolerava les ambigüitats. Per això diu que quan va entrar a la UAB no el van acceptar la facultat d'Història, com li tocaria per formació: "Tenia un punt de vista que a la UAB de l'època -anys 70- no era el més apreciat pels seus col·legues, i aquells professors que quedaven fora de la ideologia dominant, acabaven en facultats que no eren la seva, molts d'ells a la Facultat d'Informació".

Homenatge de Sant Cugat

Tot i que Joan B. Culla té una transcencència que supera la ciutat on vivia des de feia 24 anys, Sant Cugat l'ha volgut reconèixer. "És una gran pèrdua per Sant Cugat i pel país", ha lamentat l'alcalde, Josep Maria Vallès, que ha recordat l'homenatge que li van fer el 9 d'octubre avançant-se al trist desenllaç d'aquest dimecres. "Va ser un homenatge que el vam voler avançar perquè malauradament sabíem del seu mal estat de salut i vam voler que tingués un homenatge en vida per part de la seva ciutat", ha explicat Vallès. El ple extraordinari per nomenar-lo fill predilecte està previst que es faci abans de final d'any, tot i que encara no té data marcada.









Borja de Riquer

Quan l'Ignasi Aragay i jo vam anar a casa per proposar-li d'organitzar aquest acte, va quedar sorprès, ens temíem que digués que no, però va dir que sí perquè ens va dir 'a mi sempre m'hauria agradat presenciar el meu funeral, i com no ho podré fer, això serà com un funeral en vida on tothom parlarà bé de mi.

Enric Calpena

Ell s'explicava molt bé, tenia una vocació didàctica extraordinària. I tots els col·legues destacaven la seva dedicació als alumnes, malgrat la seva vessant mediàtica.

Josep Maria Vallès

Lamentar molt sincerament la pèrdua, una gran pèrdua per Sant Cugat i pel país. Una persona que va viure 25 anys a la nostra ciutat, que afortunadament va rebre un sentit homenatge a la casa gran amb més de 100 persones



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.