L'ampliació de la base social i la continuïtat del projecte, principals reptes de les entitats de Sant Cugat

És una de les conclusions d'un estudi que l'Ajuntament ha encarregat per analitzar el teixit associatiu

La Mostra d'entitats de la Festa de Tardor / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 5/des/23 per Sílvia González

Suport Tercer Sector-Fundesplai ha elaborat un estudi, encarregat per l'Ajuntament, que determina que els principals reptes del teixit associatiu de Sant Cugat són la continuïtat de l'entitat i dels projectes i l'ampliació de la base social. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi que servirà perquè l'Oficina del Voluntariat elabori propostes de suport a l'associacionisme i el voluntariat de la ciutat. L'Ajuntament ha presentat aquests resultats amb motiu del Dia del Voluntariat, que se celebra aquest dimarts, 5 de desembre.

Altres reptes detectats al document són l'interès de les entitats per a la continuïtat del seu projecte. El relleu generacional és una de les preocupacions de les entitats de Sant Cugat, així com disposar de més recursos humans per al desenvolupament de les activitats.

L'estudi també nota, però, que el teixit associatiu no contempla la incorporació de canvis, noves estratègies o adequacions a noves realitats a nivell social, ambiental o digital. Un 65% de les entitats considera que està afavorint la inclusió en els seus espais de participació i un 62%, que fomenta la perspectiva de gènere. Unes dades que, segons l'estudi, no seria la desitjable.

Més dades. Més del 50% de les entitats tenen més de 100 socis i solen tenir pressupostos de fins a 50.000 euros, mentre que poques superen els 300.000 euros anuals. La major part de les entitats estan ubicades al centre de Sant Cugat i un 76% compten amb voluntaris, segons la presentació de l'Ajuntament.

El futur del teixit associatiu passa, segons les entitats consultades, per millorar les sinergies entre tots els col·lectius, aconseguir persones voluntàries a través de l'Oficina del Voluntariat i usar el servei d'assessorament a les entitats. En aquest sentit, les entitats aprofiten per demanar un interlocutor únic amb l'Ajuntament, del qual lamenten una excessiva burocratització dels tràmits.

L'estudi s'ha fet amb un qüestionari d'un centenar de preguntes obert a totes les entitats registrades al Portal de les Entitats. Són un total de 556, tot i que el Registre d'Entitats Jurídiques de Catalunya recopila 779. Això s'explica perquè els registres municipals no són obligatoris i no totes les entitats hi accedeixen.

L'Oficina del Voluntariat obre els dimarts de 17 h a 19:30 h i els divendres de 11 h a 13 h a la Casa de Cultura. El seu correu és voluntariat@santcugat.cat.