Sant Cugat tanca octubre amb una rebaixa lleu del consum d'aigua

A les portes de la preemergència, la ciutat no ha superat en excepcionalitat el topall marcat de 240 litres


  • Comparteix:

L'ACA marca que Sant Cugat ha fet un consum de 231 litres per habitant i dia / Foto: ACN

L'ACA marca que Sant Cugat ha fet un consum de 231 litres per habitant i dia / Foto: ACN

De moment, Sant Cugat continua fent els deures a l'hora de no sobrepassar el consum d'aigua marcat per la Generalitat en el context d'excepcionalitat per sequera. Segons dades del Portal de Sequera de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el nostre municipi va rebaixar el consum a l'octubre en cinc litres per habitant i dia, assolint els 231 litres. Així, estant encara en fase d'excepcionalitat, la ciutat s'ha mantingut allunyada del límit permès de 240 litres. Ara, però, amb l'inici de la preemergència la setmana vinent, Sant Cugat té l'obligació de disminuir el consum fins al 210 litres. Sant Cugat no gaudirà d'un topall extra per consum de volums industrials en preemergència en no esta inclosa aquesta fase en el Pla de Sequera.

Amb el descens de consum a l'octubre, amb 231 litres per habitant i dia, Sant Cugat encara se situa sis litres per sobre de l'octubre de 2022, quan registrava 225 litres. Era el mes previ a l'anunci d'alerta i de l'inici de les restriccions i la ciutat va encetar una tendència a la baixa que va situar Sant Cugat en 189 litres el desembre de 2022, la xifra més baixa en etapa de prohibicions, segons el Portal de la sequera.



Si agafem de referència el nou topall anunciat aquest dimarts per la Generalitat, el de 210 litres, Sant Cugat i una vintena més de municipis de l'àrea metropolitana i Girona sobrepassarien aquest límit. Si baixem el focus als municipis del Vallès Occidental que s'abasteixen amb el sistema Ter-Llobregat, de les 19 localitats, vuit són les que superen a dia d'avui aquest topall. Parlem de Matadepera (468), Ullastrell (255), Palau-solità i Plegamans (244), Viladecavalls (234), Sant Quirze (232), Sant Cugat (231), Polinyà (229) i Rubí (212). A la part baixa de la taula trobaríem Badia (125), Castellbisbal (135) i Sabadell (161).



Les reserves d'aigua cauen

Aquest mes de novembre els embassaments estan al 18% de la seva capacitat, dos punts percentuals menys que a l'octubre (20%), quatre menys que al setembre (22%) i sis menys que a l'agost (24%). Amb aquesta tendència a la baixa és quan l'ACA pronostica que Catalunya pot entrar en emergència al desembre.

La declaració d'emergència arribarà quan les reserves baixin del 16% de capacitat. Llavors s'aplicarien restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. L'emergència fixa una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.