L'11% de l'aigua que surt per l'aixeta de Sant Cugat ja és dessalinitzada
La mitjana a l'àrea metropolitana encara és més alta, i per això l'ATL ha hagut de pujar les tarifes i la factura el 2024 serà més cara
Dipòsits de la dessalinitzadora de Blanes / Marina López (ACN)
SocietatPublicat el 16/nov/23 per Albert Solé
L'11% de l'aigua que surt per l'aixeta de Sant Cugat prové del mar després de passar un procés de dessalinització. Aquest percentatge el 2022 era del 3%, i abans era zero. És una de les conseqüències evidents de la sequera, tot i que a la mitjana de l'àrea metropolitana aquesta dada és inclús més gran. Aquestes són dades que Aigües Ter-Llobregat (ATL) ha cedit a Cugat Mèdia i que expliquen per què la factura de l'aigua del 2024 serà més alta, ja que la dessalinització d'aigua de mar té un alt cost energètic. David Vila, director de l'ATL, assegura que l'aigua dessalinitzada té una qualitat 'excel·lent', però té menys qualitat que la del riu.
Escolta-ho
Sant Cugat forma part del sistema d'Aigües Ter-Llobregat i, com el seu nom indica, es nodreix d'aigua d'aquests dos rius, principalment del Ter. La majoria ve de l'ATL, però també té una part d'aigua que prové de recursos propis, que gestiona Sorea.
Si el 2020 el 91% de l'aigua que arribava a la ciutat era del Ter, aquest any és del 78%. Això es deu a dos motius, tal com ha explicat David Vila a Cugat Mèdia. Per un costat perquè l'aigua acumulada als tres pantans -Sau, Susqueda i Pasteral- s'ha reduït notablement, i per l'altre perquè hi ha un acord del 2017 que diu que les aportacions que ha de fer el riu Ter a l'àrea metropolitana s'ha de reduir progressivament de 135 hectòmetres cúbics (h3) a 90 h3. Aquest 2023 ja és de 100 h3 i el 2024 serà de 90 h3.
L'aigua costarà un 33% més el 2024
El cost de l'aigua es dispararà l'any que ve per culpa de l'ús intensiu que s'ha fet aquest 2023 de les dues plantes dessalinitzadores de Catalunya (Blanes i el Prat), i el cost energètic que suposa. "L'aigua que obtenim dels tres pantans no té amb prou feies despesa energètica. S'acumula als embassaments, ens arriba a la planta de Cardedeu per gravetat, i un cop potabilitzada arriba a la distribuïdora de Trinitat també per gravetat. En canvi, la dessalinització té un alt consum energètic, i això fa que el cost es dispari", explica Vila.Però que l'aigua costi un 33% no vol dir que la factura dels usuaris creixerà en la mateixa proporció. L'increment del 33% es fa només sobre un dels conceptes de la factura de l'aigua, que és el cost de l'aigua de l'ATL, però n'hi ha d'altres, com el cost del personal, les amortitzacions de les inversions, les reparacions... A més, explica el director de l'ATL, hi ha municipis "captius" de l'ATL, ja que el seu consum és del 100% del Ter i el Llobregat, però n'hi ha d'altres que tenen recursos propis també, com Sant Cugat.
De dues a quatre dessalinitzadores
La Generalitat té projectada la construcció de dues dessalinitzadores més per augmentar la seva capacitat en casos de sequera, ja que actualment la del Prat i la de Blanes estan funcionant al 100% del seu rendiment. Està previst construir-ne una segona a la zona del riu la Tordera, i una altra a Cubelles (Garraf).
DECLARACIONS
David Vila
L'aigua superficial dels rius té una major qualitat que l'aigua dessalada perquè el procés de dessalinització amb osmosis passa per retirar tota la mineralització, i llavors nosaltres hi hem d'aportar de nou calci i minerals. Però podem garantir que la qualitat és excel·lent, tant de gust com organolèptica.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
David Vila
Per tant, un dels elements de l'augment de la tarifa de l'ATL és l'ús intensiu de les dessalinitzadores per la sequera i el propi preu de l'energia que s'ha disparat.
Your browser doesn’t support HTML5 audio