L'Ajuntament estudia si cal un nou planejament per adaptar-se a la regulació de pisos turístics de la Generalitat

Sant Cugat és un dels 262 municipis afectats per la normativa per tenir un mercat d'habitatge tensionat


  • Comparteix:

Interior d'uhn pis turístic / Foto: ACN

Interior d'uhn pis turístic / Foto: ACN

Els serveis jurídics de l'Ajuntament estan estudiant, segons fonts municipals, si és necessària una nova modificació del PGM per adequar-se a la regulació de pisos turístics anunciada per la Generalitat. La nova normativa vol evitar que s'incrementin els canvis d'usos a pisos, sobretot en ciutats amb un accés difícil a l'habitatge. La regulació s'aplicarà en els municipis amb un mercat d'habitatge tensionat, com Sant Cugat, i en aquells que tinguin més de cinc pisos turístics per cada 100 habitants. El 2022 la nostra ciutat se situava per sota d'aquest topall amb 95 habitatges i un indicador de 0,09 pisos turístics per a cada 100 habitants.

La mesura del govern català s'ha aprovat amb un decret llei que regularà els nous habitatges d'ús turístic a través d'una llicència urbanística prèvia i d'una autorització turística. El decret llei interpreta els pisos turístics com un element que tensiona encara més zones amb problemes d'accés a l'habitatge i que la seva concentració comporta problemes de convivència i gentrificació.



Una mesura important és que els 262 municipis on s'aplicarà la normativa no podran atorgar llicències d'obertura de pisos turístics fins que adaptin el planejament urbanístic per permetre la comptabilitat de l'ús turístic. Això, però, només serà possible si els ajuntaments poden justificar tenir prou sòl per a habitatges que són domicilis habituals. Les ciutats afectades podran atorgar un màxim de 10 llicències per a cada 100 ciutadans.

Fins ara què ha fet Sant Cugat?

El 2019 l'Ajuntament va suspendre l'atorgament de llicències durant un any en detectar una tendència a l'alça de sol·licituds de llicències. De cara a poder tenir una regulació pròpia dels pisos turístics -en funcionament des de l'abril de 2021-, el ple va aprovar una modificació puntual del PGM. Ara, la regulació de la Generalitat demana una modificació del planejament dels municipis afectats i l'Ajuntament de Sant Cugat està revisant si tenen els deures fets amb el canvi de PGM que ja es va fer o, si pel contrari, cal una nova modificació.

La regulació de l'Ajuntament preveu condicionants com la separació mínima de 300 metres entre habitatges i la prohibició d'implantació a plantes baixes (tret de casa unifamiliars) i a sòl destinat a habitatge protegit i edificacions fora d'ordenació. La normativa afecta els establiments d'allotjament temporal però deixava fora, finalment, les residències d'estudiants i albergs de joventut.

Què passa amb els nous pisos turístics? Els ajuntaments no podran atorgar llicències fins que entri en vigor el decret llei i tinguin enllestit el canvi de planejament. Caldrà veure si Sant Cugat pot estalviar-se aquest pas en haver fet ja un canvi de planejament, cosa que estan estudiant els serveis jurídics de l'Ajuntament. Els nous pisos turístics hauran de demanar una llicència urbanística municipal i una autorització turística prèviament a l'obertura que seran vigent durant cinc anys renovables a cinc més.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.