Cinc coses que has de saber de l'impetigen

Amb l'arribada del fred, la seva incidència es redueix


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu / Foto: ACN (Ajuntament Barcelona)

Imatge d'arxiu / Foto: ACN (Ajuntament Barcelona)

El perllongament dels dies de calor fa que l'impetigen estigui més present. Ara, amb la baixada de les temperatures la seva incidència també baixa, ja que la calor, la humitat i els hàbits de l'estiu propicien el seu contagi. Així ho detecten des dels CAP de Sant Cugat. Tot i així, la pediatra del CAP Can Mates Jèssica Ortiz explica que és una malaltia que 'hi ha estat sempre' i que 'no és greu'. Això és el que has de saber de l'impetigen.


Què és l'impetigen?

La pediatra Jèssica Ortiz explica que és una infecció cutània causada per una bacteri, que és lleu, però que pot ser costosa d'eliminar. La major incidència és en infants.

Símptomes

Segons consta al web de la conselleria de Salut, el període d'incubació (interval des del moment de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) és variable, d'entre 1 i 10 dies, segons quin sigui el bacteri causant.

El símptoma més comú de l'impetigen és l'aparició de lesions a la pell. La presentació més habitual és en forma de butllofes amb contingut inicialment transparent i més tard tèrbol. Les butllofes es trenquen amb facilitat deixant una zona vermellosa inflamada que es cobreix d'una crosta fina groguenca. Aquesta crosta es desprèn sense deixar cicatriu.

Les lesions acostumen a aparèixer agrupades en nombre de tres a sis i es localitzen més freqüentment a la cara, al voltant dels orificis de la boca o el nas, i a les extremitats, tot i que poden assentar-se en qualsevol àrea de la superfície corporal.

Prevenció

Les mesures d'higiene són la millor manera de prevenir l'impetigen. Això inclou mantenir la pell neta i rentar-se les mans sovint.

Tractament

El principal tractament és antibiòtic. Acostuma a ser tòpic, en crema, però la pediatra del centre santcugatenc incideix que cal aplicar-la bé perquè hi penetri. Abans cal rentar la zona amb aigua i sabó, i es recomana una dutxa diària.

A més, segons concreta la pediatra del CAP Can Mates, les primeres 48 hores cal evitar al màxim possible el contacte. També es recomanable no compartir tovallola i rentar-la de manera diària.

Moment de major incidència

La infecció d'impetigen es pot donar en qualsevol moment, però les temporades de calor propicien la seva aparició. La calor i la humitat fomenten la seva aparició, dues condicions que acostumen a estar més presents durant l'estiu.

POTS CONSULTAR MÉS INFORMACIÓ AL WEB DEL DEPARTAMENT DE SALUT


Jèssica Ortiz

L'impetigen és una infecció cutània produïda per un bacteri. Hi ha dos tipus diferents de bacteri. És lleu, però és molt contagiosa i pot ser costosa d'eliminar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.