La sensació d'inseguretat a Sant Cugat baixa 4,7 punts percentuals en el darrer Observatori Sociològic

L'enquesta també diu que l'alcalde Vallès té un grau de coneixement per part de la ciutadania del 65,4%


Temes relacionats

Mossos prepara un pla d'acció contra l'onada de robatoris a l'interior de vehicles a Sant Cugat (24/oct/23)


  • Comparteix:

Un agent parla amb dos ciutadans durant el Mercat dels dijous / Foto: Ajuntament

Un agent parla amb dos ciutadans durant el Mercat dels dijous / Foto: Ajuntament

Els santcugatencs veuen una ciutat més protegida, en termes de seguretat, segons les últimes dades de l'Observatori Sociològic de l'Ajuntament. L'onada corresponent al juliol passat determina que la seguretat passa de ser el cinquè problema de la ciutat al gener de 2023 a ser el sisè, mig any després. Una baixada de 4,7 punts percentuals en la percepció de seguretat, tot i les dades facilitades per Cugat Mèdia en què Mossos apunta un augment del 4,9% de la criminalitat en els primers nou mesos de l'any respecte l'any anterior. L'enquesta municipal es formula durant el 5 i el 21 de juliol d'aquest any i en aquesta un 10,5% dels enquestats situen la seguretat com un problema (juliol) enfront el 15,2% de l'última onada (gener).

Altres dades que facilitava Mossos és que la gran majoria de delictes són contra el patrimoni, mentre que els delictes contra les persones -que també augmenten un 4,9%- continuen sent residuals. El cos justifica l'increment global a l'augment dels robatoris amb força a l'interior de vehicles i a les estafes.

Imatge dels problemes ciutadans a l'Observatori

Imatge dels problemes ciutadans a l'Observatori / Foto: Ajuntament

Així, la seguretat és converteix també en el sisè problema que "més directament" afecta la ciutadania enquestada. En primera posició la mobilitat continua sent el principal maldecap dels santcugatencs (28,6%) tot i caure mig punt percentual, seguit de la neteja que malgrat mantenir el segon lloc baixa 5,6 punts percentuals.

L'habitatge torna a ocupar el tercer lloc en els principals problemes de ciutat amb el mateix percentatge de resposta (16,7%) i l'estat de les voreres i l'asfalt repeteix en quarta posició amoïnant menys els veïns amb un descens de 3,2 punts percentuals. La manca d'aparcament és un problema més prioritari que la seguretat, tot i que preocupa en termes absoluts a menys enquestats que a l'onada de gener passant d'un 11,7 al 10,9%.

En el rànquing destaca l'escalada dels carrils bicis com a problema, que passa a estar de la desena (7,1%) a la setena posició (7,8%). També es fa notar una satisfacció en l'enllumenat que passa de tenir un percentatge de resposta del 6,3% al 2,4%.

L'Observatori Sociològic s'ha elaborat a través d'una enquesta per mostreig amb un miler de ciutadans, majors de 16 anys. L'encàrrec a l'Institut Opinòmetre té un marge d'error del 2,9% per a un nivell de confiança del 95,5%.

Valoració i coneixement de l'alcalde

Segons l'observatori, el nou alcalde Josep Maria Vallès, que ha treballat 30 anys en mitjans locals (Ràdio Sant Cugat i Tot Sant Cugat), té un coneixement per part de la ciutadania del 65,4%. Són sis punts percentuals per sobre de l'anterior alcaldessa, Mireia Ingla (59,4%), en el primer observatori del seu mandat (juliol 2019) després de quatre anys a l'oposició i un mandat previ sense representació d'ERC a l'Ajuntament.

Imatge del gràfic de la valoració de l'alcalde

Imatge del gràfic de la valoració de l'alcalde / Foto: Ajuntament

Vallès també supera en 30,1 punts percentuals Carmela Fortuny (35,3%), que va obtenir la xifra més baixa de la història de l'observatori (juliol 2018), quan va ser alcaldessa de forma sobrevinguda sense unes eleccions pel mig. Vallès es veu superat en 7,7 punts percentuals per Mercè Conesa en el primer observatori com alcaldessa (maig 2011), amb un 73,1% de grau de coneixement, quan portava més de 10 anys de regidora.

Pel que fa a la puntuació com alcalde i agafant com a referència el primer mes d'alcaldia, Vallès obté al juliol un 6,4 i supera per mig punt Mireia Ingla amb un 5,9 (juliol 2019). L'actual alcalde no supera Carmela Fortuny en el primer mes d'alcaldessa ja que va aconseguir un 6,7 (juliol 2018). Amb Mercè Conesa l'enquesta es va fer cinc mesos després de ser alcaldessa. L'observatori té un històric des de 2003 i no permet comparar amb els anteriors alcaldes democràtics Àngel Casas, Oriol Nicolau, Joan Aymerich i Lluís Recoder.

Pel que fa a la valoració del govern municipal (Junts + ERC) el primer mes de mandat obté una nota de mitjana de 5,5, per sota del 5,8 que va obtenir el tripartit (ERC + PSC + CUP) i també per sota del 6,2 de l'últim govern convergent (CiU).

Sobre els resultats de l'estudi de l'Observatori Sociològic, el tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Jordi Puigneró, ha fet una valoració prudent entenent que en el moment de l'estudi el nou govern només portava 20 dies al capdavant de la ciutat. "Hem d'esperar a pròximes onades per poder extreure algunes conclusions sòlides relacionades amb les polítiques que volem impulsar en aquest mandat", ha afirmat Puigneró.

De fet, sobre el resultat de Josep Maria Vallès com a alcalde, el tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals ha explicat que és una "bona base de sortida i és més elevada del que podríem esperar". Tot i això, Puigneró creu que la nota del Vallès va relacionada amb els resultats de les eleccions municipals i ho emmarca en el context electoral.

CONSULTA AQUÍ L'OBSERVATORI DE JULIOL DE 2023



Jordi Puigneró

Hem d'esperar en onades següents poder extreure algunes conclusions relacionades amb les polítiques que volem impulsar en aquest mandat. A més, veiem que les dades són bastant continuistes amb el que ja anaven sent. Fer una valoració ara és molt complicat, sent el govern entrant, sobre tot perquè el resultat valora més l'acció del govern sortint.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.