La segona vida de la brossa

L'Ecoparc de Montcada obre les portes a Cugat Mèdia per mostrar el tractament de les deixalles de Sant Cugat


  • Comparteix:

Els camions de les escombraries de Sant Cugat recullen cada dia la brossa dels contenidors marró, groc i gris i la traslladen a l'Ecoparc 2 de Montcada i Reixac. Allà, es fa el tractament pertinent per recuperar tot el que es pugui: des dels envasos fins al paper que es cola al contenidor de resta i, fins i tot, aconseguir energia amb el biogàs que s'aconsegueix amb la matèria orgànica. L'equipament ha obert les portes a Cugat Mèdia per mostrar el tractament que es fa de les escombraries i per dotar-les d'una segona vida.

La tècnica del servei de Tractament i Valorització de Residus de l'AMB Vanesa Martínez ha explicat quins processos segueixen els residus que es recullen als contenidors gris, marró i groc.

El contenidor gris recull la fracció resta. És a dir, és tot allò que no es recull als altres contenidors. Des de l'Ecoparc 2 es fa un tractament selectiu per separar la matèria orgànica, envasos o altres materials. "Potser el ciutadà té dubtes d'on depositar els residus", ha lamentat Martínez.

Camí a la reutilització

Un cop s'ha separat bé la fracció resta, és la fracció orgànica (també recollida al contenidor marró) la que té més possibilitats de reutilització. Per una banda, es pot fer servir per aconseguir biogàs, una font energètica renovable; també digest, que es destina a ús agrícola; i bioassecat, un producte energètic d'origen biogènic valoritzat a la planta de valorització energètica.

Pel que fa al contenidor groc (envasos), es fa una separació dels diferents materials perquè segueixin el procés de reciclatge pertinent. "Aquests elements tenen valor perquè no s'han barrejat amb d'altres i no tenen, per exemple, humitat", ha explicat la tècnica metropolitana.

Tot plegat té com a clau la recollida selectiva. Separar bé des de casa, indica Vanesa Martínez, ajuda a garantir que el màxim possible de brossa tingui una segona vida útil.

Aquest dilluns, l'Agència de Residus de Catalunya presentarà l'estat de la gestió dels residus municipals a la vegueria de Barcelona, que inclou el Vallès Occidental i, per tant, Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.