Els embassaments que abasteixen Sant Cugat es buiden fins al 20,9% de capacitat

El nivell de reserves del conjunt de pantans se situa per sota del llindar d'excepcionalitat i s'apropa a una situació d'emergència (16% de reserves)

El pantà de Sau, un embassament del riu Ter / Foto: Aina Martí (ACN)

Societat

Publicat el 20/oct/23 per Pau Vázquez / Acn

El nivell dels embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen Sant Cugat, no para de baixar i ja se situa al 20,9%, gairebé tres punts percentuals menys que fa un mes i 17 punts menys que fa un any. Pel que fa al conjunt dels embassaments de Catalunya, el nivell de reserves dels pantans està al 20,2% i se situa per sota del llindar d'excepcionalitat (25%) per segona vegada a la història, després de la sequera del 2008. La manca de pluges apropa Sant Cugat i el país a una situació d'emergència (16% de reserves) a la qual no s'ha arribat mai.

Els nivells no han parat de baixar des de maig del 2021, excepte dos repunts que van coincidir amb episodis de pluja, la primavera del 2022 i el juny d'aquest any. La situació anterior a aquesta crisi era d'abundància d'aigua, especialment després que durant els quatre dies que va durar el temporal Gloria el gener del 2020, les reserves pugessin del 75% a la ratlla del 100% de la capacitat.


Fonts de l'ACA expliquen que la sequera actual és molt més "llarga i greu" que la de fa 15 anys, ja que en l'episodi actual les pluges no han estat quantioses durant més de 30 mesos, mentre que en l'anterior, l'escassetat de precipitacions va durar 18 mesos. Amb tot, s'ha trigat més a arribar al mateix nivell als embassaments principalment gràcies a l'ampliació de la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera, que ha passat de 10 a 20 hectòmetres cúbics per any des del 2008, i de la construcció de la dessalinitzadora del Llobregat, amb 60 hectòmetres cúbics per any.

El sistema Ter-Llobregat està format pels embassaments de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç. Tots plegats tenen una capacitat de 612 hectòmetres cúbics. Actualment, i segons l'últimes dades que ha publicat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el volum d'aigua embassada és de 128 hectòmetres cúbics. Un hectòmetre cúbic representa un milió de metres cúbics d'aigua, i en cada metre cúbic hi ha mil litres.

Què comportarà la situació d'emergència?

Davant un escenari d'emergència es produeixen restriccions a tots els usos, inclosos els urbans. S'apliquen diverses mesures, però les que afecten directament la ciutadania són les mesures d'estalvi.

  • Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
  • Reducció del 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
  • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i supressió total del reg).
  • Prohibició de l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats).
  • Prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça.
  • Prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.
  • Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.
  • Els usuaris no domèstics aplicaran les mesures previstes en els plans d’estalvi.


  • CONSULTA L'ESPECIAL SOBRE LA SEQUERA DE CUGAT MÈDIA