Desmantellen una xarxa de comerç il·legal d'animals de companyia amb vincles a Sant Cugat

Els cossos de seguretat han recuperat 400 animals i s'han efectuat 13 detencions, cap al municipi

Imatge de l'establiment de Sant Cugat registrat per la policia / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 18/oct/23 per Anna González

Les actuacions policials contra una xarxa de comerç il·legal d'animals de companyia que tenia vincles a Sant Cugat conclouen amb 13 detencions i una dotzena de registres, entre ells a un establiment del municipi. Després del macroperatiu del 20 de setembre passat, finalment els cossos de seguretat han recuperat 400 animals, principalment cadells de gossos i gats, de races d'alta cotització al mercat actual. De fet, Caldes Animal ja es va fer càrrec de part d'aquests animals rescatats. L'establiment registrat a Sant Cugat està actualment tancat.

L'operatiu va tenir lloc el 20 de setembre passat i és fruit d'una investigació conjunta entre entre Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona, Policia Nacional i Guàrdia Civil. Segons els cossos policials, ha permès "neutralitzar" una xarxa de comerç il·legal que connectava Madrid, Barcelona, Andorra i països de l´Est d´Europa, lloc d´origen d´alguns d'aquests animals.

Dels 13 detinguts, cap d'ells a Sant Cugat, un es troba a es troba en presó i la resta en llibertat provisional. Se'ls investiga per per maltractament animal, intrusisme laboral, estafa, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Inici de la investigació

Aquesta operació, la primera duta a terme de forma conjunta pels quatre cossos policials, es va iniciar a finals de l'any 2020 arran de les deficiències trobades a les inspeccions administratives realitzades per tècnics del Departament de Benestar Animal de l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana en un establiment de venda d'animals ubicat al centre de Barcelona on es van localitzar 33 gossos malalts. A més, les cartilles sanitàries i passaports de viatge dels animals presentaven anomalies evidents, així com el transport dels animals, el tracte i la comercialització.

Aquest fet va iniciar una investigació conjunta que va comprovar que aquestes actuacions il·lícites es cometien en diferents establiments ubicats a Catalunya, Madrid i Andorra.

Modus operandi

L'organització era dirigida principalment des de Barcelona i Madrid i operava en diversos indrets a més d'aquestes dues ciutats, com per exemple Sant Cugat, Mataró, Girona i Esplugues. Els cadells es venien a Espanya, Andorra i Dubai per preus que variaven segons raça i època de l'any, però que es movien, de mitjana, entre els 500 i 1.500 euros per animal.

La presumpta xarxa tenia diversos mètodes per adquirir animals: la importació intracomunitària des de països d'Europa de l'Est, la cria a centres il·legals administrats pels mateixos investigats, o bé la compra il·legal per xarxes socials.

El transport d'aquests animals es feia normalment per carretera, en vehicles amb espai reduït i ventilació deficient, amb trajectes llargs, de vegades més de 2.000 quilòmetres, que seria l'equivalent a més de 20 hores de desplaçament.

Les condicions de manca d'higiene i cura propiciaven el desenvolupament de malalties en algun dels animals i provocava el contagi entre la resta d'animals transportats. Posteriorment, les pèssimes condicions dels establiments de venda agreujaven la situació produint el contagi de la resta d'animals que es trobaven a les botigues.

A la venda es destinaven tots els animals disponibles, estiguessin sans, malalts o incubant malalties, cosa que en moltes ocasions provocava que al cap de poc temps de la venda l'animal manifestés o desenvolupés la malaltia.

A més, hi havia, de forma integrada a l'organització criminal, una veterinària a Barcelona que facilitava els seus coneixements i signatura per donar una imatge de fiabilitat suficient per garantir animals venuts en bones condicions.