La Coordinadora d'AFES denuncia gestió ineficient en les ajudes a famílies vulnerables

L'entitat apunta 10 casos en què qui rep la 'motxilla escolar' ha pagat ja les quotes escolars quan no li pertoca

La Coordinadora d'AFES ha fet una roda de premsa per explicar la problemàtica / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 10/oct/23 per Sílvia González / Albert Solé

La Coordinadora d'AFES de Sant Cugat ha notificat a Inspecció del departament d'Educació de la Generalitat 10 casos de famílies beneficiàries de la 'motxilla escolar' que han pagat també les quotes escolars quan, si reps aquest ajut, aquestes despeses no s'han d'abonar. El col·lectiu ha detectat l'anomalia en centres públics i concertats de primària i secundària en l'última setmana i alerta d'un escenari en què els més perjudicats són les famílies vulnerables. La coordinadora explica que hi ha centres que no estan informant d'aquestes ajudes i giren rebuts d'unes quotes que suposen maldecaps per a les llars amb menys recursos. Des de l'Ajuntament, que a través de l'OME (Oficina Municipal d'Escolarització) ajuden sempre les fàmiles amb aquests tràmits d'altres administracions, expliquen que milloraran la 'comunicació' per evitar aquests problemes.

En el Pacte contra la Segregació Escolar, la Generalitat va implementar el curs passat mesures per garantir la igualtat d'oportunitats. En el procés de preinscripció s'atorgava l'etiqueta NESE-B (necessitats especials de suport educatiu per raons socioeconòmiques i/o culturals) als alumnes de I3 i 1r d'ESO que, en el present curs, s'amplia a I4 i 2n d'ESO. Els alumnes amb aquest distintiu reben un paquet econòmic -'motxilla escola- que s'injecta al centre educatiu de 390 euros a la pública i de 950 a la concertada, segons dades de l'AFA de l'any passat.

La problemàtica de la concessió d'aquest ajut, exposen, és la manca de notificació a les famílies beneficiàries. Principalment perquè si reps aquest ajut no has de tenir cap més despesa escolar, cosa que no ha passat amb algunes famílies que ja han abonat els rebuts dels centres educatius.

Incompatibilitats amb altres ajudes

La Coordinadora d'AFES demana als centres que notifiquin a les famílies aquestes ajudes que rebran en un futur pròxim, ja que l'atorgament no és immediat. També reclamen que se les informi que en cas de rebre l'ajut no poden rebre també el que abona l'Ajuntament. Una incompatibilitat que, per temes de calendari, "es va perdonar l'any passat", diu la tresorera, Carme Roca.

Tot plegat ha portat la Coordinadora d'AFES a oferir una roda de premsa en què demana claredat i transparència en la gestió d'ajuts, informar a les famílies de la condició NESE-B i que, amb aquest ajut, no han de pagar res al centre. Sol·liciten que els centres vetlli pel compliment de les ajudes i reclamen saber el destí dels cobraments erronis i el "sobrant" de cada motxilla.

Cobraments indeguts no retornats

Roca demana "responsabilitat" als centres perquè la quantitat de les quotes escolars que es giren, de forma indeguda, a les famílies NESE-B mai no superi el cost de la 'motxilla'. També remarca que en el curs passat alguns centres encara no han retornat cobraments indeguts.

L'ajuda, d'altra banda, perjudica les famílies ja que els alumnes NESE-B "són repartits en el procés de preinscripció perquè no es concentrin en uns pocs centres i perquè no quedin tots als centres públics". Segons Roca, és una realitat que atempta contra la lliure elecció de centre.

La tresorera de l'entitat recorda que la Generalitat comunica als centres quines famílies tenen amb etiqueta NESE-B i que davant el fet que "les motxilles" no s'atorguen a principi de curs, la Generalitat hauria d'incorporar una partida pressupostària per assumir el cost de l'educació pública " de forma directa als centres" i eliminant el copagament.

Resposta de l'Ajuntament

Tot i que la queixa de les AFES va dirigida principalment a la Generalitat i a la direcció d'alguns centres educatius, l'Ajuntament assegura que, a través de l'OME, amb la qual ajuden les famílies amb aquests tràmits, no torni a passar. Per aquest motiu, la regidora d'Educació, Carme Ardid, i la regidora de Drets Socials, Gemma Aristoy, han explicat a Cugat Mèdia -a la tertúlia 'El Gall del Monestir'- que s'apunten com a deures millorar la "comunicació" amb les famílies perquè sàpiguen que si reben la 'motxilla escolar', no han de pagar res més a l'escola.



DECLARACIONS

Carme Roca

Les famílies no estan informades d'aquest ajut i per tant no poden fer valer el seu dret d'estar exhimits de pagar altres despeses d'escolarització.

Your browser doesn’t support HTML5 audio