Mor Joan B. Culla, 'el gran historiador dels temps presents'

El santcugatenc va ser professor d'història a la UAB durant 46 cursos

Societat

Publicat el 29/nov/23 per Sergio Morales

L'historiador santcugatenc Joan B. Culla ha mort aquest dimecres a l'edat de 71 anys i un any després de ser diagnosticat de càncer, segons ha publicat el diari 'Ara'. Resident a Sant Cugat des que va començar el nou mil·leni, va ser professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) durant 46 cursos, fins que va retirar-se aquest mateix any. Més enllà del vessant docent, que el va permetre explicar l'abans i l'ara del país a milers d'estudiants, sobretot de periodisme, també ha estat conegut pels seus articles de premsa, en publicacions com l''Ara' o 'El País', i les col·laboracions a televisió, com a tertulià, entre d'altres, a 'Els Matins' de TV3. El funeral serà aquest divendres 1 de desembre a les 11 h al Monestir de Sant Cugat.

Joan B. Culla i Clarà va néixer a Barcelona el 1952. Des de 1977 va treballar com a professor d'història a la UAB i els seus alumnes es compten en milers, la majoria d'ells periodistes. Va escriure una vintena de llibres i gairebé 2.000 articles en premsa. De fet, la relació de Culla amb els mitjans de comunicació va ser estreta: durant una trentena d'anys va ser col·laborador com a tertulià, però també com a divulgador de la història. Exemple d'això va ser el programa de Televisió de Catalunya 'Segle XX', entre 1991 i 2013.

ESCOLTA L'ENTREVISTA QUE LI VA FER CUGAT MÈDIA A CASA SEVA EL 12 DE JUNY PASSAT

El 2017, passat el referèndum de l'U d'Octubre, va deixar d'escriure al diari 'El País'. Hi col·laborava des de 1984 i, arran que el rotatiu li va rebutjar la publicació d'un article, va decidir trencar-hi la relació "per dignitat".

Culla també va formar part del consell assessor de la Fundació Centre d'Estudis Jordi Pujol i de la junta directiva del Cercle d'Economia.

Un figura reconeguda

L'estima i reconeixement cap a la figura de Joan B. Culla s'ha posat de manifest recentment en diverses ocasions. El setembre passat mig miler de persones van retre-li homenatge en una trobada al CCCB de Barcelona. Hi van participar autoritats com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els expresidents Artur Mas, Jose Montilla i Jordi Pujol, així com historiadors i periodistes. De fet, va ser el seu col·lega Borja de Riquer qui el va definir com "el gran historiador dels temps presents".

Des de Sant Cugat, també s'ha posat en valor la figura de Culla, amb el nomenament com a fill predilecte.