Engeguen una campanya per demanar una escola d'educació especial a Sant Cugat

L'entitat Acompanya'm compta que a la ciutat hi ha 300 infants de 0 a 15 anys amb discapacitat intel·lectual

Vista aèria de la zona on hi ha els terrenys reservats per ubicar l'escola d'educació especial, al costat de l'escola Turó de Can Mates / Foto: Google Maps

Societat

Publicat el 9/set/23 per Mar Castro

L'entitat santcugatenca Acompanya'm ha engegat una campanya a través de Change.org per demanar a totes les administracions la construcció d'una escola d'educació especial i centre de recursos per a infants i joves amb necessitats especials a Sant Cugat. L'associació compta que hi ha 300 infants de 0 a 15 anys amb discapacitat intel·lectual a la ciutat i explica que a Sant Cugat ara hi ha sis centres públics amb suport intensiu d'escolarització inclusiva, però cap d'especial. Afegeixen que les escoles més properes, que estan ubicades a Rubí i Bellaterra, estan saturades i sense places suficients, el que suposa que les famílies hagin de portar els infants a centres concertats i privats de Barcelona i altres ciutats, amb un cost econòmic elevat.

L'escola d'educació especial és un equipament públic que fa anys que es reclama a Sant Cugat i que encara no ha vist la llum. El gener de 2016 el ple municipal ja va tirar endavant els tràmits urbanístics per construir el que havia de ser el primer centre d'aquestes característiques a ciutat al costat de l'escola Turó de Can Mates. Amb tot, gairebé vuit anys després, aquesta escola encara no és cap realitat i és per això que Acompanya'm ha engegat recentment una campanya per fer pressió a les administracions perquè d'una vegada per totes es posi fil a l'agulla. La nova presidenta de l'entitat, Isabel Montesinos, explica a Cugat Mèdia que, tot i tenir el compromís dels diversos governs municipals en aquests darrers anys, "és un tema que urgeix les famílies".

PER DONAR SUPORT A LA CAMPANYA ENTRA AQUÍ

Montesinos defensa la importància de poder comptar amb escoles d'educació especial a la ciutat, ja que tot i està a favor de les escoles inclusives, explica que no tots els perfils de diversitat funcional són viables en una escola ordinària per les necessitats específiques que tenen com logopedes, psicòlegs i fisioterapeutes, entre d'altres.

Compromís de Junts

Junts per Sant Cugat va assegurar durant la campanya electoral que si assolia el govern municipal reclamaria la Generalitat la construcció d'una escola d'educació especial en uns terrenys reservats a Can Mates. L'alcaldable, Josep Maria Vallès, es va comprometre durant la campanya electoral, de fet, a "picar les portes que siguin necessàries" per desbloquejar la creació d'aquest servei. Dins aquest compromís, el nou govern ha creat el comissariat per a Persones amb Discapacitat, que recau en Ferran Felius, expresident d'Acompanya'm.




DECLARACIONS

Isabel Montesinos

Ens consta que tant el govern anterior com el que ha entrat ara ho tenen en marxa però el que volem és que quedi constància és que és un tema que ja urgeix per part de les famílies.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Isabel Montesinos

Dins la discapacitat intel·lectual hi ha nois i noies que sí poden anar a una escola ordinària i fer-ho en una escola inclusiva i nosaltres hi estem molt a favor. Però hi ha persones que tenen un perfil que no és viable l'opció de l'escola inclusiva perquè necessiten logopedes, psicòlegs, fisioterapeutes...i aquests són els que necessiten una escola d'educació especial.

Your browser doesn’t support HTML5 audio