Un paradista del Mercat Vell demandarà l'Ajuntament i la concessionària per l'entrada d'Ametller Origen

Peixagogo, que gestiona La Peixateria i el JAPO, assegura que Ametller no hauria de tenir cabuda al mercat perquè no és una parada "tradicional"

Les obres per instal·lar Ametller Origen al Mercat Vell ja han començat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 25/ago/23 per Pau Vázquez

Peixagogo, l'empresa que gestiona les parades de La Peixateria i del restaurant JAPO al Mercat Vell, demandarà l'Ajuntament i la concessionària, Gourmets de Sant Cugat, per l'arribada d'Ametller Origen al mercat. Consideren que la cadena no hauria de poder-se instal·lar al mercat perquè el plec de condicions de la concessió assenyala que les parades han de ser de caràcter 'tradicional', un requisit que no compliria Ametller en tractar-se d'un supermercat, segons el paradista. En declaracions a Cugat Mèdia, el responsable de Peixagogo ha remarcat que no tenen 'res en contra' d'Ametller, però que considera que s'hauria de fer un nou concurs en el qual es puguin presentar altres supermercats. Està previst que el nou local d'Ametller Origen s'inauguri al setembre un cop s'acabin les obres, que han començat aquesta setmana. Per la seva banda, Peixagogo estarà tancat per vacances fins al 5 de setembre mentre estudia la viabilitat de continuar obert.


Antecedents

En el ple de maig, la llavors tinenta d'alcadia de Comerç, Elena Vila, va subratllar que Ametller Origen s'instal·laria al Mercat Vell com "una gran parada" i no com un supermercat i que la seva arribada no afectaria la resta de concessionaris. Des de Peixagogo, però, asseguren el contrari i avisen que altres grans cadenes de supermercats demandaran l'Ajuntament per prevaricació quan obri l'Ametller, en considerar que "s'ha fet una assignació a dit". També posen sota la lupa l'aval de 300.000 euros que l'Ajuntament va aprovar un any després de l'adjudicació del contracte d'obres i gestió a Gourmets de Sant Cugat perquè el concurs no preveia que el consistori hagués d'avalar el préstec per fer l'obra.

Un altre dels motius que ha portat a Peixagogo a estudiar si tancar La Peixateria és la relació amb l'empresa concessionària, segons ha explicat a Cugat Mèdia. Ja al ple de maig, un dels advocats de Peixagogo va avisar que emprendrien accions legals pels incompliments de Gourmets de Sant Cugat destapats per una auditoria del mateix Ajuntament. El paradista denuncia que les despeses comunes del mercat s'havien d'aprovar al ple municipal i que això no va succeir mai. "Reclamarem totes les despeses que hem pagat en els últims set anys", han explicat.

La manca d'accés al document de la concessió i la confiança en què l'Ajuntament vetllaria per fer-la complir van provocar que Peixagogo s'endugués alguna sorpresa. Per exemple, que el lloguer que Gourmets de Sant Cugat els estava cobrant per les parades era molt superior a l'estipulat en el plec de condicions de la concessió. També denuncien males praxis per part de la gerència de la concessionària, a qui acusen de voler fer-los fora del mercat. "Ens apaguen l'aire condicionat, vam estar tot l'hivern a nou graus", expliquen. En aquest sentit, ja van posar una denúncia per assetjament al gerent de Gourmets de Sant Cugat.

Davant d'aquests fets, Peixagogo considera que hi ha motius suficients per rescindir la concessió a Gourmets de Sant Cugat. Segons ha pogut saber Cugat Mèdia, el paradista es va reunir a finals de juliol amb el nou govern de l'Ajuntament, qui va assegurar que estudiarien la possibilitat de rescatar la concessió. Una reunió en la qual el consistori va demanar temps al paradista per resoldre la situació.

Per la seva banda, el tinent d'alcaldia de Comerç, Bernat Picornell, recorda que qualsevol atorgament d'una concessió és un acte reglat i que si hi hagués algun problema s'hauria de tractar des dels serveis jurídics de l'ajuntament. Picornell ha assegurat que des del consistori s'està fent un seguiment del cas del Mercat Vell i que estan en contacte amb tots els agents implicats.