Sant Cugat, en risc molt alt d'incendi forestal

El Govern ha implantat un seguit de mesures temporals extraordinàries de prevenció de focs


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu d'un incendi a Sant Cugat / Foto: Protecció Civil

Imatge d'arxiu d'un incendi a Sant Cugat / Foto: Protecció Civil

Sant Cugat és un dels municipis catalans que es troben en risc alt o extrem d'incendi forestal. L'onada de calor i la previsió meteorològica per als propers dies, en què s'espera que es mantinguin les altes temperatures i el notable descens de les humitats relatives, fa que entrem en una setmana 'crítica', segons Protecció Civil, pel que fa al risc de focs en zona forestal. El Govern català ha aprovat per aquesta setmana mesures especials de prevenció a gran part del territori.

Restriccions fins dissabte

  • Encendre foc en tot tipus d'espais oberts.
  • Queden suspeses temporalment totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles.
  • Encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d'acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.
  • La utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, a excepció que l'organisme competent de l'Administració hagi autoritzat expressament el seu ús o resultin necessaris per a l'extinció d'incendis.
  • La introducció o ús de material pirotècnic.
  • Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d'originar un incendi.
  • Queden suspeses totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats suspeses poden realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d'origen.
  • Les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l'entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.
  • Les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. Es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies, ja sigui per fer activitats o com inici d’una estada.
  • Queden suspeses les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit.
  • L'ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que, per motius de força major es requereixin la utilització d'aquestes eines dins de la zona de restricció, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels Agents Rurals (telèfon 935617000) per si és necessari establir mesures de seguretat especifiques.
  • La circulació del transport dels productes forestals dins del bosc entre les 13 h i les 20 h.
  • Queda limitada la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

  • El llistat de municipis pot variar diàriament, tot i que igualment es recomana a la resta de localitats i persones que apliquin aquestes mesures. Protecció Civil de la Generalitat manté activada, des de dilluns al vespre, l'Alerta del Pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). El Govern també recorda que el 90% dels incendis a Catalunya són d'origen antròpic, és a dir, causats d'una manera o altra per l'activitat humana. La Regió Metropolitana Nord, on pertany Sant Cugat, es troba en un nivell de risc de 4 sobre 6, i ja s'han activat dos parcs de bombers voluntaris, a més d'un reforç de la Unitat GRAF, els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i el Grup Operatiu de Suport (GROS), amb base a Cerdanyola del Vallès.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.