Com funciona el refugi d'animals el Cau Amic?
L'estiu és l'època de l'any on l'enitat necessita més ajuda per la baixada de voluntaris
Una imatge d'arxiu d'un voluntari del Cau Amic amb gossos de l'entitat / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 30/jul/23 per Víctor Córdoba
Fa 27 anys, en un racó de Valldoreix un grup d'animalistes va agrupar-se per donar una segona oportunitat als animals abandonats. El Cau Amic, centre d'acollida d'animals, en va ser el resultat i treballa pel benestar de molts animals de companyia maltractats i oblidats pels seus antics propietaris. Malgrat que el refugi es troba en obres de millora, Cugat Mèdia ha pogut parlar amb Rosa Maria Marquès, directora del centre, i l'Helena, una de les coordinadores de voluntaris, que han explicat com funciona l'espai.
El Cau Amic, actualment, cuida 20 gossos i en tenen cinc més en procés d'adopció. També s'encarreguen del control de 14 colònies de gats. Les tasques que tot això comporta són moltes i, tot i tenir un llistat de més de 100 voluntaris, el volum de feina és alt i no tothom s'implica de la mateixa manera. La majoria de col·laboradors només passegen gossos esporàdicament, i una quarantena del total són regulars. Amb tot, només una vintena són actius en les tasques diàries del Cau i ara a l'estiu el nombre de col·laboradors baixa encara més.
A més de la gestió diària de la Rosa Maria i l'Helena, els coordinadors de voluntaris són els que s'encarreguen del primer pas en la cadena de funcionament: les acollides. Malgrat que el Cau Amic treballa en la recollida d'animals abandonats, també accepten gossos i gats de particulars que per alguna "raó de pes" no poden continuar fent-se càrrec. Canvis de domicili a altres països o una situació econòmica límit, per exemple, són raons "vàlides" segons el Cau Amic.
Localització secreta
Una prova de la rigorositat i el control en l'acollida és la confidencialitat que sempre segueixen des del Cau Amic amb la localització exacta del centre. I és que no es difon la ubicació perquè "la gent que sap on està, llença els gossos per sobre la tanca", explica Marquès. Tampoc es dona molta més informació sobre els voluntaris perquè el procediment per portar animals al refugi és controlat i amb això el cau evita "posar facilitats a les persones que es volen desfer de les seves mascotes" i "una onada d'abandonaments" que podria saturar el refugi.El funcionament
Quan es queden els animals, el que fa el cau és proveir-los de les condicions bàsiques per a la seva supervivència i benestar fins que troben una nova família d'acollida. Els voluntaris assidus fan tasques bàsiques, com els passejos, el menjar i beure i refrescar-los a l'estiu. Els coordinadors els porten al veterinari quan és necessari i organitzen els torns de cura. A més, el cau contracta un treballador que fa el manteniment i la neteja de l'espai. La ubicació compta amb opcions de banys naturals per als animals.L'última tasca és trobar famílies d'acollida. Aquest és el procediment que requereix de més rigor. Les persones que volen acollir no trien a dit; el mateix cau fa una tria segons el perfil de l'animal i de la família que vol acollir. El primer pas, doncs, és que els potencials adoptants coneguin l'animal durant unes setmanes al mateix cau. Llavors es valora la relació establerta i si "han passat la primera fase", es porta l'animal durant unes hores al dia, a la que serà, si tot va bé, la seva futura casa. Finalment, es passa a un període de prova de dues setmanes en què els voluntaris del cau supervisen la integració de l'animal a la seva nova família, atents per si s'ha de tornar al cau.