Sant Cugat és la ciutat catalana on més es parla anglès i francès

El 44% de la població santcugatenca afirma entendre i parlar anglès i un 17% el francès, molt per sobre que la mitjana catalana

El 44% de la població santcugatenca entén i parla anglès, i el 17% francès / Foto: Lluís Llebot (Cugat Mèdia)

Societat

Publicat el 13/jul/23 per Martí González

Sant Cugat és el municipi català de més de 50.000 habitants on més es parla anglès i francès. En concret, el 44,6% de la població assegura que sap parlar en anglès (la mitjana catalana és el 25%), i el 32,9% diu a més fer-ho bé. Pel que fa al francès, el 17% afirma parlar-lo, un 10,9% dels quals bé. Segons dades de l'Idescat d'un estudi sobre la llengua fet el 2021, Sant Cugat és, amb diferència, la ciutat catalana on més s'entén, es parla, se sap llegir i escriure en anglès i en francès.

Del 44,6% de la població santcugatenca que diu saber parlar en anglès, i l'11,7% diu fer-ho amb dificultat. El percentatge puja fins al 35,8% pel que fa a la gent que assegura entendre'l bé, mentre que el 9,1 diu fer-ho amb dificultat.


Pel que fa al francès, el coneixement de l'idioma a Sant Cugat està al voltant del 17%. Un 17,3% diu entendre'l i saber-lo llegir, dels quals el 12,9% i el 13,3%, respectivament, ho fa bé i la resta amb dificultat.


En comparació amb els altres municipis de més de 50.000 habitants, pel que fa a l'anglès, el segon en la llista és Barcelona, mentre que, en coneixement de francès, Girona supera la capital catalana, just per darrere, també, de Sant Cugat. Castelldefels se situa en tercera posició en coneixement d'anglès, amb més del 12% menys que Sant Cugat, i Girona en tercera, amb més de 16 punts percentuals menys. A Catalunya, el 25,3% de la població afirma parlar en anglès, el 16,3% bé i el 9% amb dificultat.


I en francès, després de Sant Cugat (16,95%) i Girona (12,7%) hi ha Barcelona (12,4%) i Castelldefels (11,1%). Pel que fa a la mitjana catalana, el 9,1% diu que entén el francès, mentre que el 8,9% afirma parlar-lo.

Altres llengües


D'altra banda, Sant Cugat és el municipi català de més de 50.000 habitants on més s'entén el català, amb un 98,3%, per sota del 99,9% que diu entendre el castellà.


Metodologia

L'Estadística de característiques essencials de la població i els habitatges (CEPH) s'elabora a partir de l'enquesta per mostreig que porta a terme l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El principal objectiu de l'enquesta és obtenir informació de variables sobre les quals no hi ha informació a partir dels registres administratius (com ara característiques de les persones, les llars o dels habitatges) i d'aquesta manera donar continuïtat a les sèries censals existents. L'àmbit de població correspon a les persones que viuen en habitatges principals a tot l'Estat espanyol; per tant, les que viuen en institucions o establiments col·lectius no hi estan incloses. La recollida de dades, a través d'enquestes fetes tant per internet com per telèfon, per correu postal i personalment a domicili, es va fer entre febrer i juliol del 2021 i la periodicitat prevista és quinquennal. Per a Catalunya, la mostra teòrica era de 36.357 habitatges i la mostra efectiva va ser de 19.934 habitatges, en els quals es van obtenir qüestionaris per a 49.120 persones (el 0,63% de la població) i qüestionaris per a 41.543 persones de 16 anys o més.