'Al rebost de Càritas atenem també arquitectes que en un moment se'ls n'ha anat tot en orris'

El Recer del carrer Orient dona suport a 400 famílies de Sant Cugat i ha reactivat la campanya 800x10 per cobrir les necessitats dels usuaris


  • Comparteix:

Durant la setmana els voluntaris organitzen tots els aliments que arriben per poder preparar els lots que repartiran / Foto: Cugat Mèdia

Durant la setmana els voluntaris organitzen tots els aliments que arriben per poder preparar els lots que repartiran / Foto: Cugat Mèdia

Càritas treballa a Sant Cugat des de fa més de 40 anys perquè les persones que ho necessitin puguin disposar d'un plat a taula cada dia. Aquesta tasca mai s'ha aturat i, ara, des d'El Recer del carrer d'Orient fan suport a més de 400 famílies de la ciutat. El coordinador general del rebost d'aliments, Miquel Puigmartí, ha obert les portes del centre a Cugat Mèdia per mostrar de primera mà tota la feina que hi ha darrere, quins perfils d'usuaris tenen, i explica la reactivació del programa 800x10.

Els aliments que Càritas reparteix els recull per diverses vies: el Banc dels Aliments; la mateixa Càritas, que compra productes frescos; la recaptació d'empreses i entitats santcugatenques que hi col·laboren puntualment; i la Unió Europea (UE), que l'any que ve deixarà de repartir aliments, tot i que continuarà aportant fons per a aquest tipus d'iniciatives.

El santcugatenc Miquel Puigmartí és el coordinador general del rebost de Càritas Sant Cugat

El santcugatenc Miquel Puigmartí és el coordinador general del rebost de Càritas Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

L'absència anunciada de la UE fa que la campanya 800x10 es torni a reactivar. "Si 800 persones donen 10 euros mensualment, seríem capaços de poder ajudar dignament a totes les famílies que venen a Càritas", ha dit Puigmartí. Amb això, es poden elaborar uns lots a mida de les persones usuàries, que tinguin en compte les dietes diverses, tant per motius ètics com de salut.

Per combatre l'estigma i la desconeixença, el coordinador de Càritas ha apuntat que, de les 400 famílies usuàries, hi ha un ventall ampli: des de "casos extrems" a persones en situació administrativa irregular, que viuen a cases ocupades o en tendes de campanya, passant per persones migrants fins a arquitectes, treballadors de la Generalitat i veïns que "sense aquesta ajuda se'ls ensorraria la vida".

Taulell on es posen els productes i aliments que repartiran entre les persones necessitades

Taulell on es posen els productes i aliments que repartiran entre les persones necessitades / Foto: Cugat Mèdia

Puigmartí ha reflexionat sobre la primera vegada que una persona demana ajuda a Càritas. "És un cop molt dur per ells i, sovint, molts arriben plorant, però amb la nostra tasca també podem establir un vincle i oferir un millor servei, adequat a les seves necessitats", ha apuntat.

Perquè un servei com aquest funcioni correctament, tot ha d'estar quantificat completament i calen persones disposades a col·laborar. Els voluntaris ajuden portant productes, confeccionant els lots, repartint-los o donant suport emocional.

Voluntaris de Càritas Sant Cugat preparant els lots d'aliments

Voluntaris de Càritas Sant Cugat preparant els lots d'aliments / Foto: Cugat Mèdia

Hi ha dos tipus de voluntaris: els primers, un grup de persones que ajuden a preparar i fer que el sistema funcioni. El segon està format per voluntaris becats, persones en risc d'exclusió social o en situació administrativa irregular que des de Càritas reben ajuda per "integrar-se a la societat i conèixer de primera mà com són les formes de treballar, amb hàbits i horaris", ha detallat Puigmartí.

Al centre no només es troba el rebost, que és on s'emmagatzema i reparteixen els aliments.

Des de fa uns anys es va iniciar un projecte de menjador social que té en compte les necessitats de cada persona. També s'hi ofereix neteja de roba i dutxes per a aquells que ho necessiten. Aquest espai rep una vintena de persones diàries amb l'objectiu que "se sentin còmodes, ben tractades i escoltades", ha dit Puigmartí. A més, en aquesta part d'El Recer s'intenta a ajudar aquest tipus de persones perquè trobin, de mica en mica, solucions que els permetin prosperar, trobar una feina estable i integrar-se en la societat.


Miquel Puigmarti

Podem atendre des d'un arquitecte a una persona que vivia de treballar en la Generalitat , i en un moment donat se'ls va anar tot en orris i apareixen aquí.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.