Joan Marote: 'Diagnosticar precoçment el càncer de pròstata marca la diferència en termes de mortalitat'

El cap del Grup de Recerca en Urologia del Vall d'Hebron atén Cugat Mèdia en la prèvia de la cursa 'Metres de vida' contra el càncer

La cursa solidària contra el càncer, amb la presència de Joan Marote, tindrà lloc a Sant Cugat / Foto: Cedida

Societat

Publicat el 8/jun/23 per Miquel Blázquez

El càncer de pròstata acostuma a afectar, especialment, els homes majors de cinquanta anys i, per aquest motiu, cada vegada és més important aprofitar els avenços mèdics per fer-ne una detecció preventiva. Alguns dels elements clau per al risc d'aquesta malaltia van estrictament vinculats amb l'alimentació i els antecedents familiars i, tot i que la supervivència en cas de patir-la és molt elevada, resulta vital continuar fent recerca i prevenció per millorar-ne la detecció precoç. Cugat Mèdia parla amb l'especialista Joan Marote, qui és el cap del Grup de Recerca en Urologia de l'Hospital Vall d'Hebron i catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha vingut a Sant Cugat a fer una xerrada com a prèvia de la cursa 'Metres de vida' d'aquest dissabte.

Escolta-ho

Per què és crucial promoure la lluita contra el càncer de pròstata i vehicular-la a iniciatives esportives com la cursa solidària Metres de Vida?
És important perquè, en part, són molts els homes que participaran en la cursa. Ara bé, cal tenir en compte que aquest tipus de càncer s'acostuma a presentar en gent gran. Malgrat això, s'ha de tenir present que és un càncer molt incident i molt freqüent i que, per aquest mateix motiu, ja passa a ser una malaltia que s'ha de tenir en consideració. En aquesta línia val a dir que la Unió Europa també ha començat a promoure el diagnòstic precoç del càncer de pròstata, fet molt rellevant i que destaca el pes de la malaltia en la nostra societat. A més, l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) fa una tasca fonamental per conscienciar la població i millorar la qualitat de vida d'aquesta.

Fins a quin nivell és important la prevenció i detecció d'aquest possible càncer de pròstata?
Cal molta prevenció, tot i que és molt difícil fer-ne en aquest tipus de càncer perquè només té una vinculació clara amb certs aliments. De fet, els orientals tenien una baixa incidència de càncer de pròstata, però, quan segones generacions asiàtiques es van mudar als Estats Units, aquests van passar a desenvolupar el càncer de pròstata al mateix ritme que els nord-americans. Per tant, hi ha indicis que ens fan pensar que l'alimentació hi juga un paper molt important.

Quins aliments o principis actius fan que el càncer de pròstata sigui més evitable?
Als països orientals destaca molt el consum de la soja i es parla que, probablement, té uns principis actius que frenen el desenvolupament d'un possible càncer prostàtic. Ara bé, el que sí que és molt destacat és el fet de diagnosticar-lo precoçment, que és el que sí que realment marca la diferència pel que fa als nivells de mortalitat del càncer de pròstata.

Com podem continuar millorant en la recerca i detecció d'aquest càncer?
Ja fa molts anys que es promou la coneguda Prova Sanguínia de l'Antigen Prostàtic (PSA) conjuntament amb el tacte rectal com a principals mesures de la detecció precoç. Ara bé, diversos estudis han fet canviar aquestes metodologies. El que cal és fer un bon cribratge dels pacients. El càncer de pròstata apareix, habitualment, en edats tardanes (a partir dels cinquanta anys) i, avui en dia, el que es recomana és fer una PSA als quaranta anys i que, en funció dels resultats, es prenguin unes decisions o altres.