Sant Cugat, un dels 27 municipis amb el pla contra la sequera avalat per l'ACA

L'Agència Catalana de l'Aigua ha tombat les mesures de 13 municipis, entre ells, Rubí i Sant Quirze

L'Ajuntament descarta fer controls d'ofici per verificar les més de 4.800 piscines / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 9/mai/23 per Acn / Mar Castro

L'Agència Catalana de l'Aigua ha avalat el pla d'emergència obligat per fer front a la sequera de Sant Cugat. La ciutat és un dels 27 municipis del país que ha obtingut l'informe favorable. L'ACA ha tombat el pla de 13 municipis, entre els quals es troben el de ciutats properes a Sant Cugat com Rubí i Sant Quirze. D'altra banda, hi ha 22 municipis que els seus plans d'emergència estan encara en tràmit; i Cerdanyola i Figueres són les úniques dues ciutats que, pel contrari, no han presentat el pla d'emergència obligat.

Segons estableix l'acord de Govern del gener del 2020, els ajuntaments de més de 20.000 habitants han de definir unes mesures específiques en funció de l'escenari de sequera en què es troben: Pre-alerta, Alerta, Excepcionalitat i Emergència. Aquests plans han de garantir el compliment de les dotacions màximes establertes i s'han de posar a disposició de la ciutadania per tal que pugui conèixer les mesures concretes a adoptar en cada escenari o les mesures de contingència que els poden afectar en els casos d'alerta, excepcionalitat o emergència per sequera. Unes mesures que poden incloure reduccions de pressió, i fins i tot, la suspensió temporal en la prestació del servei d'abastament.

Segons dades del Govern actualitzades el 2 de maig, a Catalunya hi ha 64 municipis de més de 20.000 habitants que, tal com estableix l'acord de Govern de l'1 de gener del 2020, han de presentar els plans. L'ACA ha tombat els de 13 municipis, que representen un 20% dels que estan obligats. Entre els ajuntaments més destacats hi ha Tarragona i Badalona. En canvi, ha donat l'aval als plans de 27 municipis (42,2%), entre ells, Sant Cugat, Barcelona i Girona. Per tant, el 57,8% no l'han presentat, tenen un informe desfavorable o estan en tràmit.



Municipis amb menys de 20.000 habitants
Els municipis que no arriben al llindar dels 20.000 habitants també poden presentar els plans a l'ACA de manera voluntària. Segons el Govern, amb dades actualitzades del 23 de març, ho han fet 14 municipis. Però només hi ha dos casos, Calella i Torredembarra, que tinguin el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua. La resta es troben en tràmit o han rebut un informe desfavorable.

L'ACA informa sobre si les mesures d'estalvi presentades pels ajuntaments són suficients però la tramitació i aprovació definitiva dels plans d'emergència és de competència municipal. Els plans són obligatoris per als municipis que es troben a les conques internes, on la Generalitat té competències plenes.

Sancions als municipis
Les sancions als ajuntaments que incompleixen les mesures per fer front a la sequera ha estat motiu de debat polític en les últimes setmanes i a les portes de les eleccions del 28-M. Finalment, la setmana passada Junts, ERC i PSC al Parlament van pactar no aplicar les multes als municipis incomplidors fins un mes després de convocar-se les ajudes als ajuntaments per poder fer obres per l'estalvi d'aigua.

El cas de Sant Cugat
El pla de sequera de Sant Cugat -així com la normativa d'estalvi d'aigua- ja preveu inspeccions i sancions per l'incompliment de les restriccions derivades d'aquesta excepcionalitat, però l'Ajuntament descarta fer controls d'ofici per verificar les més de 4.800 piscines que té el municipi perquè no tenen capacitat per fer-ho. Així ho va concretar fa uns dies a Cugat Mèdia l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui va defensar la feina que s'estava fent des de Sant Cugat per fer un ús eficient del consum d'aigua i va cridar la ciutadania a continuar col·laborant.

En concret, actualment estan activades restriccions com el consum d'aigua a un màxim de 230 litres per persona i dia, el reg de zones verdes i jardins tant públics com privats amb algunes excepcions; així com la neteja de carrers amb aigua potable. També es redueix un 40% l'aigua per a usos agrícoles i del 15% per a industrials, així com per a usos lúdics.

La falta d'aigua, de fet, va posar d'acord a tots els grups municipals amb l'aprovació d'una moció institucional el passat 17 d'abril, proposada per Ciutadans, per fer front "amb urgència" als problemes derivats de la sequera. El text acorda estudiar noves formes d'aprofitament d'aigües pluvials; fer d'intermediaris entre comunitats de propietaris, clubs esportius i proveïdors d'aigües regenerades; continuar implementant el Pla d'Emergència en Situació de Sequera, aprovat al ple de juny de 2022; i informar a la ciutadania sobre les mesures preses per pal·liar els efectes de la sequera.

Més de la meitat dels municipis catalans, en estat d'excepcionalitat
Actualment, hi ha 495 municipis catalans en estat d'excepcionalitat per sequera. Són els de la capçalera del Ter, mig Llobregat, l'Anoia, l'Empordà, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia. D'altra banda, hi ha 38 municipis en estat d'alerta, 54 en prealerta i 43 que es troben en una situació de normalitat.