Sant Cugat recorda als ciutadans que van ser víctimes dels crims del nazisme

Els instituts Arnau Cadell i Pla Farreras organitzen una jornada per recuperar la memòria històrica de la ciutat

Parlament de l'acte inaugural de la Jornada de Memòria Històrica de Sant Cugat. De dreta a esquerra: Pere Solé, José Fernando Mota, i els professors Marga Gaforné (institut Pla Farreras), Jordi Calm (institut Arnau Cadell)

Societat

Publicat el 5/mai/23 per Elisenda De Ferrer

Sant Cugat del Vallès recorda als ciutadans que van ser víctimes dels crims del nazisme. Ho ha fet amb la primera Jornada de Memòria Històrica que pretén donar a conèixer i reivindicar els santcugatencs que van ser víctimes del nazisme. La data escollida coincideix amb el Dia de l'Homenatge als espanyols deportats i morts en els camps de concentració i extermini nazi i amb la commemoració de l'alliberació del camp de Mauthausen. L'activitat l'han organitzat els instituts Pla Farreras i Arnau Cadell, juntament amb la regidoria de Memòria Històrica, el Servei Educatiu del Museu-Monestir i l'historiador local, José Fernando Mota. El tinent d'alcaldia de Presidència, Pere Soler, ha inaugurat l'acte amb un parlament.

Pere Soler ha declarat que 'cal preservar la història fosca del passat per no cometre els mateixos erros en el futur, dels que Sant Cugat també ha sigut testimoni i que ara coneixem gràcies a aquesta feina de recuperació històrica'.

La jornada ha contemplat dues activitats centrals, la primera una contextualització històrica de la mà de Fernando Mota, i la segona una gimcana on caldrà anar cercant les Stolpersteine repartides per la ciutat i la informació relativa de les persones que commemoren per poder respondre adequadament a les preguntes plantejades.

La professora d'història de l'institut Pla Farreras, Marga Gaforné, valora positivament la iniciativa perquè 'pels alumnes és una oportunitat per veure que la història està més a prop del que pensen, no només està en els llibres de text sinó que poden veure com en els carrers de Sant Cugat pels que passen cada dia hi ha història de veritat'.

Stolpersteine

Stolperstein és un projecte de l'artista alemany Gunter Demnig. A través de les stolpersteine es vol commemorar el destí de les persones que van ser capturades i assassinades pels nazis. A Sant Cugat hi ha sis pedres que marquen l'última casa en què van viure els sis santcugatencs capturats pels nacionalistes alemanys, dels quals quatre van ser assassinats en els camps de concentració i extermini. Els dos supervivents van morir prematurament a l'inici de la dècada dels seixanta. A Espanya més de 10.000 persones van ser víctimes del nazisme i el 60% van ser assassinades.




DECLARACIONS

Pere Soler

La visita a les peces Stolpersteine és una mostra del recordatori dels deportats cap als caps de concentració i d'extermini nazis, i que, per tant, aquelles pinzellades no són tan llunyanes ni en temps, ni tampoc d'altres poblacions. Ha passat a Sant Cugat i no fa tants anys, fa 80 anys.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Marga Gaforné

Per nosaltres és molt important donar visibilitat a la memòria històrica i democràtica d'un fet que van patir sis persones de sant Cugat. Van ser portades a camps de concentració nazi, de les quals quatre van morir allà. Apropem la història local als fets mundials i a més donem visibilitat a totes aquestes persones que no l'han tingut.

Your browser doesn’t support HTML5 audio