L'Ajuntament descarta fer inspeccions d'ofici per verificar les restriccions a les piscines

L'alcaldessa assegura que el consistori no té capacitat per controlar les més de 4.800 piscines de Sant Cugat

Imatge d'una piscina buida / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 21/abr/23 per Anna González

L'ompliment de piscines particulars està limitat com a conseqüència de l'activació de la fase d'excepcionalitat per sequera. El pla de sequera de Sant Cugat -així com la normativa d'estalvi d'aigua- ja preveu inspeccions i sancions per l'incompliment de les restriccions derivades d'aquesta excepcionalitat, però l'Ajuntament descarta fer controls d'ofici per verificar les més de 4.800 piscines que té el municipi perquè no tenen capacitat per fer-ho. Així ho ha concretat a Cugat Mèdia l'alcaldessa, Mireia Ingla, qui ha defensat la feina que s'està fent des de Sant Cugat per fer un ús eficient del consum d'aigua i crida la ciutadania a continuar col·laborant.

En concret, actualment estan activades restriccions com el consum d'aigua a un màxim de 230 litres per persona i dia, el reg de zones verdes i jardins tant públics com privats amb algunes excepcions; així com la neteja de carrers amb aigua potable. També es redueix un 40% l'aigua per a usos agrícoles i del 15% per a industrials, així com per a usos lúdics.

En el cas de les piscines, la limitació és per a l'ús d'aigua potable a l'hora d'omplir les piscines particulars. Només es poden reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per garantir la qualitat sanitària o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres. Queden excloses les piscines d'aigua de mar sense connexió a les xarxes d'abastament. Tot i així, el govern de la Generalitat va concretar que les piscines municipals i les piscines comunitàries es podran omplir malgrat les mesures decretades contra la sequera.

"Tenim més de 4.000 piscines. És evident que hi ha una incapacitat per fer aquests controls. No tenim inspectors per comprovar com estan les piscines", ha admès Ingla.

La restricció afecta sobretot aquelles piscines d'obra nova que s'han d'omplir per primera vegada. En aquest cas, Ingla ha especificat que es farà un recordatori als propietaris en les inspeccions urbanístiques. Tot i no preveure cap control d'ofici, en cas de detecció en aquestes obres o de denúncia per part d'algun particular, s'aplicarà la normativa local, que preveu sancions d'entre 750 i 3.000 euros.

Situació de Sant Cugat

"Ens hem preparat per a aquesta situació", ha defensat l'alcaldessa Mireia Ingla, qui ha recordat que el Pla d'emergència per fer front la sequera, així com l'ordenança d'estalvi d'aigua, ja preveu mesures per ser eficients en l'ús de l'aigua. Per exemple, la normativa municipal obliga a instal·lar un sistema de reutilització de les aigües grises en totes les promocions d'obra nova de vuit o més habitatges, incorporar a les piscines majors de 20 metres quadrats un dipòsit d'aprofitament de l'aigua de contrarentat i controla els grans consumidors.

A més, des de l'Ajuntament s'ha fomentat una naturalització dels espais verds urbans, una mesura que també fomenta l'estalvi d'aigua.

En vint anys -quan es va entrar en vigor la primera ordenança d'estalvi d'aigua-, el consum domèstic mitjà a Sant Cugat ha passat dels 193 litres per habitant i dia als 135,32 litres del 2021. "Tenim uns nivells de consum per sota del recomanat. Això demostra que estem fent les coses, però jo li demano a la ciutadania que continuem fent-ho igual de bé", ha demanat Ingla.






DECLARACIONS

Mireia Ingla

Tenim més de 4.000 piscines. És evident que hi ha una incapacitat per fer aquests controls. No tenim inspectors per comprovar com estan les piscines.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Mireia Ingla

Tenim uns nivells de consum per sota del recomanat. Això demostra que estem fent les coses, però jo li demano a la ciutadania que continuem fent-ho igual de bé.

Your browser doesn’t support HTML5 audio