2019-2022: quatre anys sense nivells de contaminació preocupants

Cugat Mèdia recull les dades de 2019 a 2022 de l'estació la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Sant Cugat

Imatge d'arxiu de cotxes a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 2/abr/23 per Sergio Morales

La qualitat de l'aire a Sant Cugat és bona, segons els valors que recull l'estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Generalitat, ubicada al parc de Sant Francesc. Entre l'1 d'abril de 2019 i el 31 de desembre de 2022, la immensa majoria de dies les concentracions màximes de NO2 i O3 s'han situat en nivells establerts les forquilles òptimes. El 2020, amb l'esclat de la pandèmia, es va produir un descens clar, però si es compara 2019 amb 2022, els valors són similars.

Cugat Mèdia ha extret aquestes dades del web de l'Ajuntament, on es poden consultar per mesos. Recentment, des del govern han fet públic un estudi amb estimacions de Barcelona Regional que assegura que els nivells dels indicadors han anat a la baixa i ho atribueix a la Zona de Baixes Emissions (ZBE).

En el cas de les dades recollides per l'estació meteorològica, la davallada més notable es produeix durant les vacances d'estiu i, per descomptat, durant els mesos de confinament per la pandèmia de l'any 2020. Des que es van activar les sancions de la ZBE, el novembre de 2021, es va produir un descens lleuger en les emissions de NO2. Ara bé, des de setembre de 2022, els nivells s'han situat de nou en valors similars als que hi havia el 2019.

Untitled chart
Infogram


Sobre els nivells d'ozó troposfèric (O3): és un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils.