Les pol·linitzacions arribaran més tard aquesta primavera, però amb més força

L'ICTA-UAB posa en funcionament un nou aparell que ofereix lectures dels nivells de pol·len en temps real

Imatge d'arxiu d'una persona estornudant / Foto: CC

Societat

Publicat el 17/mar/23 per Acn

La coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i professora i investigadora de la UAB, Jordina Belmonte, recomana a les persones al·lèrgiques que mantinguin la mascareta a l'exterior aquesta primavera per minimitzar l'impacte de la malaltia. Tot i que no es preveu una temporada d'al·lèrgies especialment agressiva, Belmonte recorda que la mascareta 'protegeix' de tot allò que pugui arribar a nas i boca, que és on impacten els al·lèrgens. Actualment es calcula que hi ha a Catalunya 2,5 milions de persones al·lèrgiques i que la xifra es duplicarà l'any 2050, sobretot per l'impacte de la contaminació, ja que 'altera' el pol·len i el fa més 'agressiu', segons la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC).

Pel que fa a les pol·linitzacions que habitualment anuncien l'arribada de la primavera, com pot ser el plàtan d'ombra i la parietària, Belmonte ha explicat que s'han endarrerit a conseqüència de les baixes temperatures de les últimes setmanes. Segons la XAC, entre la setmana vinent i la darrera setmana de març començaran a alliberar-se en quantitats "notables".

Quant a les previsions, la XAC espera que la pol·linització del xiprer s'estengui fins a l'abril i que les pol·linitzacions primaverals, com són les del pollancre o el plàtan, comencin amb retard i amb força, però que tinguin una durada més curta de l'habitual.

L'entitat ha constatat que les previsions de pol·linitzacions només podrien disminuir en cas que es produeixin forts episodis de pluja pròximament, un fet que arrossegaria el pol·len a terra.

Per a les persones que pateixen al·lèrgies respiratòries, la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) recomana portar mascareta durant la temporada de pol·linitzacions.

Augment dels casos degut al canvi climàtic

En la roda de premsa d'aquest divendres, la XAC i la SCAIC han alertat de l'augment de casos d'al·lèrgies respiratòries a causa dels canvis climatològics i la contaminació.

Segons ha explicat la doctora Lorena Soto, especialista en al·lergologia de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau, la contaminació té un efecte directe en la malaltia al·lèrgica respiratòria, no només pel dany que provoquen les partícules tòxiques sobre les vies respiratòries, sinó perquè el pol·len altera la seva estructura com a mecanisme de defensa davant la pol·lució. Això incrementa el risc que la persona pateixi una reacció inflamatòria nasal o bronquial, donant lloc a més símptomes i crisis al·lèrgiques respiratòries més greus.

A Catalunya hi ha 2,5 milions de persones que pateixen alguna malaltia al·lèrgica, i es preveu que aquesta xifra es duplicarà l'any 2050, segons dades del SCAIC.

Nivells de pol·len en temps real

D'altra banda, la XAC també ha anunciat aquest divendres que, en el marc d'un conveni amb Qualitas 4 Health i Swisens, està col·laborant en el desenvolupament d'un model d'observació automàtica del pol·len i d'altres aerosols en temps real a partir d'intel·ligència artificial.

Des del maig del 2021, l'aparell instal·lat a la teulada de la Facultat de Ciències, s'està entrenant des de maig de 2021 a reconèixer els pòl·lens de l'àrea i, finalment, va entrar en funcionament aquest passat dijous.

"Serà un gran pas endavant per millorar la qualitat de vida de les persones amb al·lèrgia, així com el diagnòstic, tractament i prevenció de les al·lèrgies respiratòries", ha celebrat Belmonte.