Les xifres de tres anys de pandèmia al Vallès

Només el 2020 van morir 4.142 persones de Covid-19, i el 2022 la variant òmicron va tensar el sistema sanitari al límit


Temes relacionats

Maria Rosa Sala (Servei de Vigilància Epidemiològica): 'La setmana de l'1 al 8 de març de 2020 va ser horrorosa' (14/mar/23)


  • Comparteix:

La pandèmia de la Covid-19 no s'acabarà oficialment fins que no ho digui l'Organització Mundial de la Salut (OMS), però a Catalunya ja fa mesos que socialment s'ha girat full. Les dades actuals de contagis, ingressos a les UCI dels hospitals i dels morts, són anecdòtiques, sobretot comparades amb les dels tres últims anys. Segons dades facilitades a Cugat Mèdia pel Servei de Vigilància Epidemiològica i Resposta a Emergències de Salut Pública del Vallès, ubicat al CAP Can Mates de Sant Cugat, l'any 2022 ha sigut el pitjor amb nombre de casos diagnosticats (572.000 casos al Vallès Occidental i Oriental) per culpa de les tres onades d'òmicron, però amb una mortalitat dues vegades i mitja inferior a la del terrorífic 2020.


LLEGEIX L'ENTREVISTA A MARIA ROSA SALA, CAP DEL SERVEI DE VIGILÀNCIA EPIDEMIOLÒGICA DEL VALLÈS



Les dades indiquen que aquest 2023 han mort 40 persones de Covid al Vallès Oriental i Occidental, i només 36 han hagut d'ingressar a l'UCI per culpa del coronavirus, raó per la qual les restriccions només es mantenen dins els centres sanitaris. Tot i això, segons explica la cap del Servei de Vigilància Epidemiològica, Maria Rosa Sala, encara estem lluny de poder tractar la Covid-19 com ho fem amb la grip i cal que la segueixin vigilant i controlant de prop.



Els experts, més que dividir les dades per anys naturals, prefereixen fer-ho per onades. La pandèmia a Europa es pot analitzar a través de les sis onades diferents. I la sisena, la d'òmicron, dividida en tres, que van posar el sistema sanitari el límit pel nombre de casos. Només en l'onada del gener de 2022 es van registrar 45.000 contagis als dos Vallès. A la primera onada, hi ha menys casos registrats perquè en aquell moment inicial de desconcert no es comptabilitzaven els casos lleus, no es feien els mateixos testos que el 2022, i el nombre de morts desbocat centralitzava tots els esforços quan no se sabia encara de què moria la gent.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.