La pagesia de Sant Cugat, més preocupada per la sequera que per les restriccions

La falta d'aigua natural perjudicarà en un futur el conreu i la ramaderia local, que ja pateix una davallada en la productivitat


  • Comparteix:

Un dels camps de conreu de secà de la Masia Francesc Bancells / Foto: Parc de Collserola

Un dels camps de conreu de secà de la Masia Francesc Bancells / Foto: Parc de Collserola

La pagesia de Sant Cugat està preocupada per la sequera permanent que pateix la serra de Collserola. La falta d'aigua de pluja, de fonts naturals i de basses afecten progressivament els conreus, la flora i la fauna del parc. Tot i això, les restriccions en el reg per la situació d'excepcionalitat que va aprovar el Govern no afectaran massa els agricultors i ramaders de la ciutat. Gran part dels camps de conreu que hi ha a Sant Cugat són de secà, i segons han explicat els agricultors consultats per Cugat Mèdia, les restriccions de reg no els han afectat. En aquest tipus de cultiu es rega amb la pluja, però en moments excepcionals com el d'ara, es fa amb l'aigua dels pous, que també estan mig buits.

De la masia Can Bell, Jaume Bell, ha explicat com a llarg termini "serà perjudicial, ja que el desenvolupament i creixement dels ceps i les vinyes no és l'idoni". De la masia Can Domènech, l'agricultor Paul Domènech, ha avisat que "la perspectiva és que cada vegada la situació serà pitjor".

La falta de l'aigua de pluja també condiciona que es torni a plantar més sovint per la falta de força amb què neix el cultiu. "L'any passat vam fer una plantació nova de 15.000 metres quadrats i se'ns va morir un 65% per la sequera", ha explicat Bell, que afegeix que per aquesta temporada, hauran de replantar-ho tot de nou.

Apicultura

No tot al Parc Natural de Collserola és agricultura. Èric Barbero, apicultor de Mel Vida, coincideix també que la problemàtica es troba més en la sequera i no tant en les restriccions. "De tant en tant, alguns veïns ens truquen perquè es troben les nostres abelles a les seves piscines", ha assenyalat Barbero. Això és conseqüència de la sequera, i per la falta de fonts, basses o pous al Parc. A més, "això no només afecta les nostres abelles, també a ocells, porcs senglars i a la flora de la serra", ha afegit.

Tota la pagesia de Sant Cugat coincideix que els problemes de sequera estan provocant una davallada en la producció. Per exemple, a Can Bell van passar de treure 400 kg a 115 el darrer any, en l'àmbit de l'apicultura, a Mel Vida la reducció de la producció ha caigut fins a un 30%.

Barbero demana que puguin seure tota la pagesia de Collserola i els diferents Ajuntaments per abordar la problemàtica de la sequera. "Hem de mirar de fer alguna cosa, hem de prioritzar protegir i salvaguardar la fauna i flora del parc", ha afirmat l'apicultor de Mel Vida.

La sequera és un problema que està deteriorant, no només la pagesia santcugatenca, sinó l'ecosistema sencer del Parc Natural. Aquesta manca d'aigua provoca també la migració dels animals a zones urbanes en la recerca de fonts d'hidratació. Com han destacat els agricultors i ramaders de la ciutat, és necessari buscar solucions per evitar la destrucció i mort de Collserola.




Jaume Bell

El primer any vam collir 500 quilos i l'any passat 115

Èric Barbero

Ens trucaven els veïns dient que les abelles havien abordat les piscines



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.