8M: El desig sexual no entén de gènere
La psicòloga i sexòloga Verónica Portillo i l'activista d'Hora Bruixa Júlia Somoza reflexionen sobre el desig femení
Publicat el 10/mar/23 per Sergio Morales
El desig sexual de les dones és quelcom que la societat ha penalitzat al llarg de la història. És per això, apunta la psicòloga i sexòloga Verónica Portillo, que 'no és veritat que les dones tinguin menys desig que els homes'. De fet, es tracta d'una qüestió que depèn de diversos factors: l'educació sexual, la moral, la medicació o l'embaràs, per exemple. La membre d'Hora Bruixa Júlia Somoza atribueix aquesta invisibilització a què 'el patriarcat ha volgut tenir la dona subordinada'.
Per trencar aquesta dinàmica, l'activista aposta per "visibilitzar", a través de l'educació en les escoles i més enllà. En aquest sentit, Somoza considera que cal mostrar "tot tipus de relacions, que no se centrin només en el desig de l'home o en el coit", posant llum a nous "referents i experiències diverses".
El desig és quelcom que no és estàtic i que "es pot treballar al llarg de la vida". La sexòloga Verónica Portillo recorda que qualsevol situació lligada al desig que generi molèsties, com l'angoixa, "es pot tractar amb un especialista".
INFORMACIÓ SOBRE SALUT SEXUAL
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, aquest dimecres 8 de març, Cugat Mèdia aborda amb especialistes qüestions de salut femenina històricament invisibilitzades, com la menopausa, la violència obstètrica, la pressió estètica i l'endometriosi.
DECLARACIONS
Verónica Portillo
No és veritat que les dones tinguin menys desig que els homes. Depén de l'educació, la moral, l'embaràs, la medicació...
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Júlia Somoza
La societat penalitza el desig sexual femení. Ho veiem amb la típica fama de 'guarra' que pot tenir qualsevol dona que exerceix lliurement la seva sexualitat. Al patriarcat sempre li ha interessat tenir subordinada la dona.
Your browser doesn’t support HTML5 audio