El Banc del Temps de Sant Cugat celebra la festa de la majoria d'edat en família

L'acte per commemorar el 18è aniversari del projecte solidari ha tingut lloc a la Sala Clavé de la Unió


  • Comparteix:

Imatge durant la celebració de l'acte a la Sala Clavé de la Unió / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge durant la celebració de l'acte a la Sala Clavé de la Unió / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El Banc del Temps de Sant Cugat ha celebrat aquest dissabte el seu 18è aniversari a la Sala Clavé de la Unió per realçar el bon veïnatge i la cohesió social al municipi. Durant la festa s'han recordat els inicis d'aquesta iniciativa, la funció, el valor que té en la societat i l'impacte en centenars de persones. A l'acte, on també s'ha visionat un curtmetratge amb un recull d'experiències personals dels integrants de l'entitat, hi ha assistit la regidora de Sostenibilitat i de Joventut, Alba Gordó, i la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona.

La iniciativa consisteix en una comunitat de suport i ajuda mútua entre veïns de la ciutat, que busca fer vincles entre els cooperants per lluitar contra l'aïllament i la bretxa digital, i fomentar l'harmonia social, la millora de la qualitat de vida a través dels intercanvis i l'arrelament de les persones nouvingudes a Sant Cugat. És una pràctica que es fa també a altres municipis catalans i països.

El projecte, promogut per l'Ajuntament, té més de 600 socis donats d'alta, on el 73% són dones, ja que es tracta d'una iniciativa feminista, i s'hi han invertit més de 500 hores en el seu funcionament i diferents serveis. El coordinador de la iniciativa, Xavi Suñer, ha apuntat que el punt fort de l'entitat són "els intercanvis grupals", on s'han invertit "unes 245 hores". En canvi, quant als intercanvis individuals, on s'hi han dedicat 91 hores, ha argumentat que els hi "costa demanar" i que estan intentant "animar a la gent a què demani perquè tothom pugui participar".

"A vegades, posant de manifest que hi ha coses que volem aprendre, que ens falten o tenim vulnerabilitats, és aquí on aconseguim reforçar-nos i fer-nos molt més forts com a persones i societat", ha destacat Alba Gordó, que ha assistit en substitució de la regidora de Ciutadania i Salut, Gemma Aristoy. A més, ha agraït al projecte tot el temps dedicat "al llarg dels divuit anys".

La directora de l'Associació Salut i Família, Elvira Méndez, ha ressaltat que "el Banc del Temps no només fa contribucions a les circumstàncies materials de la vida diària, sinó també en el manteniment i la promoció de la salut mental". També ha intervingut la membre de la junta directiva de l'Associació Iberoamericana dels Bancs del Temps i coordinadora del Banc del Temps de Cerdanyola, Maria dels Àngels Hernández. Ha accentuat que "la finalitat és expandir allò que sabem, que és la cooperació, l'intercanvi, que puguem fer això tan genuí amb totes les persones que ens trobem pel camí".

A continuació, Xavi Suñer ha presentat un recull de les hores invertides pels organitzadors en el projecte, les dels socis, i les diferents dades i activitats del Banc del Temps de Sant Cugat aquest 2022.

La festa ha tingut música, vídeo, brindis i aperitiu

Després dels parlaments i el repàs de les xifres del darrer curs, la festivitat ha seguit amb la presentació i el visionament del curtmetratge del Banc del Temps, format per un recull d'experiències personals viscudes durant el temps de vida de la iniciativa, amb l'aparició de diversos membres que formen la comunitat.

L'acte s'ha animat amb el karaoke de la cançó The Young Ones, de Cliff Richard, i la cantada de l'himne del Banc del Temps. Per concloure la cerimònia, s'ha fet un brindis i un aperitiu al pati interior de l'edifici.


Xavi Suñer

Tenim en compte que som uns 600 socis i sòcies potser el número és una mica petit, però 91 intercanvis significa que hi ha més de 180 persones involucrades i tampoc és una dada per desvaloritzar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.