José Fernando Mota (historiador): 'Queden pocs elements franquistes a Sant Cugat'

Les nomenclatures dels carrers de l'Alcalde Barnils i de Pau Muñoz i Castanyer, úniques expressions d'aquesta simbologia

Imatge de l'inici de l'activitat sobre l'etapa franquista a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 5/feb/23 per Arnau Martínez

Sant Cugat pràcticament està absenta de símbols franquistes, amb l'excepció de les nomenclatures de l'avinguda de l'Alcalde Barnils i del carrer de Pau Muñoz i Castanyer, 'els dos alcaldes franquistes' que hi va haver al municipi. Així ho ha explicat l'historiador José Fernando Mota a una trentena de santcugatencs en una ruta guiada per carrers i espais de la ciutat que van tenir un paper rellevant durant els inicis de la dictadura franquista. Durant l'activitat, organitzada per l'Ajuntament, Mota ha detallat com va afectar aquesta etapa al municipi i quin paper van jugar alguns edificis i personalitats, amb l'objectiu de relatar la vida política i social de l'època.

L'itinerari ha començat al Museu del Monestir i, després de passar pel mateix Monestir, poder important durant el franquisme; la plaça Sant Pere, on va estar l'Ajuntament i va ser el local del Frente de Juventudes; la plaça dels Quatre Cantons, abans nomenada plaça del Caudillo i on estava ubicada la seu de la Falange Española; ha acabat a la plaça de Barcelona, davant de l'antic Ajuntament, on s'ha exposat com es va formar el poder local en el primer període de la dictadura.

Poques restes franquistes a Sant Cugat

L'historiador José Fernando Mota ha confirmat que queden "pocs elements franquistes" a la ciutat, perquè "el primer Ajuntament de la democràcia ja va retirar plaques i creus". A més, tot i que ha estat un procés lent, "s'han anat retirant noms de carrers", com el carrer José Antonio, el general Sanjurjo o el Francisco Franco, entre d'altres "que tenien totes les poblacions d'Espanya".

A part d'aquests, que es van "treure ràpidament del nomenclàtor", també es van eliminar el del mossèn Antoni Griera, el primer rector de la postguerra, o la plaça de Pere San, que va ser exdirigent de la Unión Patriótica, que ara és la plaça de Sant Pere.





DECLARACIONS

José Fernando Mota

El primer Ajuntament de la democràcia ja va retirar plaques i creus... durant tots aquests anys, ha estat un procés lent, s'han anat retirant noms de carrers.

Your browser doesn’t support HTML5 audio