Salut i Drets Socials acorden amb el món local començar a desplegar un model d'atenció integrada social i sanitària
El model s'aplicarà primer en set territoris de Catalunya amb l'objectiu d'una atenció més eficient a l'usuari
Els consellers Manel Balcells i Carles Campuzano en una reunió amb el món local /Foto: ACN
SocietatPublicat el 17/gen/23 per Acn
El departament de Salut i el de Drets Socials han presentat aquest dilluns un acord amb el món local per començar a desplegar l'atenció integrada social i sanitària. En un context de canvi de model assistencial, tant el Govern com els municipis -que tenen competències en diferents àmbits- aposten per coordinar de manera més eficient els recursos socials i sanitaris i oferir una atenció integral a l'usuari.
De moment, el protocol signat compromet les administracions a treballar en aquesta línia mentre en paral·lel es va definint l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. Per ara, el model d'atenció amb una doble mirada social i sanitària es desplegarà en set territoris de Catalunya. El Govern no ha concretat quins seran aquests territoris, però ha assegurat que s'aniran veient propostes "en les pròximes setmanes".
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha situat com a exemple d'usuari que es podrà beneficiar d'aquest model el d'una persona gran que viu a casa seva i té una patologia crònica, problemes socials o requereix d'un servei d'àpat a domicili. "L'atenció integral vol dir que ens posem d'acord totes les administracions -el metge del CAP, l'assistent social de l'Ajuntament i el menjar domiciliari- per coordinar les tasques al voltant de l'atenció a les persones que estan a casa o tenen problemes", ha explicat. En altres paraules, ha resumit, l'atenció integrada vol dir que els recursos es posen de forma coordinada i sota una única gestió, amb models d'informació que es comuniquen i prioritzant l'atenció a la persona.
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha admès que l'atenció integrada no és un tema novedós, ja que és un desig que ve de lluny. Segons ha defensat, la pandèmia va fer evident que l'atenció és millor quan el sistema de salut i el social van de la mà i és per això que ha de convertir-se "en la norma". Campuzano ha assenyalat que des de la perspectiva de drets socials és un enfocament que ha de permetre integrar les cures, l'acompanyament a les persones grans, la salut mental o la vida comunitària, entre altres. "Les persones i les famílies aspirem a envellir a casa", ha dit el conseller, que ha remarcat que per afrontar aquest envelliment de manera eficaç cal avançar cap a un sistema d'atenció integrada. De cara a l'usuari, ha afegit el conseller de Drets Socials, ha de notar-se en una atenció "més amable, més còmoda i de més qualitat".
Balcells i Campuzano han explicat l'acord després de reunir-se al Palau Robert amb el món local. A més dels dos departaments, han signat el protocol les diputacions de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona; l'Ajuntament de Barcelona; la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.