Els antidepressius, entre els medicaments més venuts a les farmàcies de Sant Cugat

Es tracta d'un fàrmac que no només es fa servir per tractar la depressió, sinó també per a trastorns com l'ansietat o l'obsessivocompulsiu

Imatge d'arxiu de la Farmàcia del Monestir / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 13/gen/23 per Arnau Martínez / Sergio Morales

Els antidepressius són un dels fàrmacs més venuts a les farmàcies de Sant Cugat; de fet, en alguns casos, suposen la meitat dels medicaments venuts en alguns establiments. Ara bé, tal com ha explicat a Cugat Mèdia el responsable del Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) de Sant Cugat, el doctor Alexandre González, cal tenir en compte que aquest grup de fàrmacs no només el prescriu els psiquiatres i que també serveix per tractar trastorns com el d'ansietat o l'obsessivocompulsiu. Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, Cugat Mèdia ha parlat amb algunes farmàcies de la ciutat per conèixer la presència dels antidepressius en la ciutadania.

Quant al volum de venda d'aquest tipus de fàrmac, Guillem Bagaría, membre de la junta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha destacat que la depressió "és una patologia molt prevalent" i que "té un gran impacte en les dispensacions del dia a dia de les farmàcies". El farmacèutic Jesús Manuel Pérez, de la farmàcia Santa Maria, ha afirmat que la quantitat de compra "més o menys és d'un 50% de les dispensacions" i l'encarregada de la farmàcia del Monestir, Estela Rodríguez, que està "en segona posició després dels medicaments per patologies metabòliques i cardiovasculars".

"Sortosament, tenim un ampli ventall d'antidepressius de diferents famílies amb diferent acció farmacològica", ha explicat Bagaría. D'aquesta manera es pot ajustar millor el tractament a cada cas, que es pot complementar amb altres medicaments que "ajudin a l'eficàcia terapèutica", ja que es tracta d'una patologia "plural, que no té un sol origen i s'aborda des de diferents vessants". A l'apotecaria Santa Maria han concretat que els antidepressius més venuts són "del grup de la sertralina". Rodríguez ha concordat que el que més es proporciona és "tot el grup dels inhibidors selectius de la recaptació de serotonina", perquè "són els de primera elecció en l'àmbit mèdic". Si no funcionen, es busquen "opcions més noves o d'última generació".

Què cal saber sobre la depressió?

Patir insomni, tenir idees lligades a la mort i una manca de pla vital són alguns dels trets característics que tenen les persones que pateixen depressió. Tot plegat es comença a fer tangible, ha explicat el responsable de CSMA Sant Cugat, el doctor Alexandre González, quan s'afecta el dia a dia en la vida personal o professional. Davant d'aquesta situació, ha explicat el psiquiatra, cal buscar ajuda professional, que té en les seves mans la clau per trobar una sortida: fer un bon diagnòstic. "No es tracta igual un episodi depressiu dins d'un trastorn bipolar que un trastorn depressiu recurrent", ha exemplificat. Un cop detectat el problema, prendre els antidepressius corresponents i fer psicoteràpia són part essencial del tractament.

"La depressió o la malaltia mental afecta tots els àmbits i marges d'edat", ha apuntat el membre de la junta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona Guillem Bagaría. Jesús Manuel Pérez, de la farmàcia Santa Maria, ha afegit que "cada cop s'està donant més en edats primerenques, sobretot depressió escolar". Des de la farmàcia del Monestir, la col·legiada Estela Rodríguez apunta que malgrat que el rang d'edat més afectat segueix sent el de la quarantena, hi ha un increment de casos en gent jove.

Pel que fa als motius que posicionen els antidepressius com un dels fàrmacs més venuts, la farmacèutica ha exposat que té a veure amb "el ritme de vida", "la pressió externa" i la deficient "educació d'intel·ligència emocional" a l'Estat espanyol. El psiquiatra Alexandre González coincideix amb aquesta lectura i veu una influència en el "context social i econòmic" en la salut mental de la ciutadania. En aquest sentit, admet que des del gremi "preocupa" quina evolució tindrà tot plegat el 2023, un any marcat d'inici per la crisi econòmica.

Bagaría ha volgut normalitzar la situació i allunyar-la de l'estigma. "Tenir una patologia, un problema o un desajust amb el nostre equilibri emocional forma part de la vida, és la cosa més normal del món", ha argumentat. També ha defensat que s'ha d'abordar d'una manera "plural" i "diversa". Sobre els medicaments, ha assenyalat que és una de les vies per tractar aquesta malaltia i "no s'ha d'estigmatitzar, ni demonitzar, ni tampoc idolatrar". Al final, consisteix a abordar la depressió amb "absoluta normalitat, confiança i transparència".

La Generalitat estableix accions per millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida, independentment de les causes. Aquells que ho necessitin, poden contactar amb el telèfon 061, que és la via per a l'atenció no presencial al suport i a l'acompanyament.






DECLARACIONS

Guillem Bagaría

Es prescriuen molts antidepressius, sortosament tenim un ampli ventall de diferents famílies i diferent acció farmacològica.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Jesús Manuel Pérez

El volum de venda aproximat d'antidepressius, més o menys, és d'un 50% de les dispensacions que hi ha actualment.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Estela Rodríguez

Suposo que una mica tot, el ritme de vida que portem, tota la pressió externa que hi ha i la no educació d'intel·ligència emocional a Espanya.

Your browser doesn’t support HTML5 audio