10 temes que seran notícia a Sant Cugat durant 2024

La situació econòmica, La Mirada i la sequera marcaran els titulars de l'any

Imatge d'arxiu del centre de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 1/gen/24 per Sergio Morales

Any nou i l'actualitat no s'atura. La situació econòmica de l'Ajuntament, el futur de l'escola La Mirada i els reptes esportius del Junior i el DSV- Club Voleibol Sant Cugat han marcat els titulars durant 2023 i ho seguiran fent durant 2024. Cugat Mèdia fa un recull d'alguns dels temes que, previsiblement, seran notícia durant l'any que tot just ara comença.


Objectiu: sanejar els comptes municipals

El regidor d'Urbanisme, Ángel Pedrós; l'alcalde, Josep Maria Vallès; el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas; i el gerent, Jordi Joly, en una roda de premsa d'arxiu / Foto: Ajunament / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Amb la previsió de tancar 2023 amb uns 25 milions d'euros en números vermell, l'Ajuntament engega l'any nou amb l'objectiu de revertir la situació deficitària. Per fer-ho, el ple ha donat llum verda a un pressupost de 144 milions, que suposa una reducció del 5% respecte als comptes de 2022 i que es van prorrogar el 2023. Tot plegat és un exercici de "contenció", tot i que el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha assegurat la protecció d'àmbits com els drets socials, l'habitatge, l'ocupació, les subvencions a entitats i la gestió de l'àmbit urbà. Des de l'executiu s'ha fet, a més, una aposta per no traslladar a la ciutadania aquesta pressió, amb la congelació dels impostos de les ordenances fiscals.

Durant l'any es posarà de manifest com la reducció pressupostària afecta al dia a dia de la ciutat. De moment, la programació de Nadal ja s'ha vist afectat, amb un pressupost que ha passat dels 800.000 euros fa un any als 370.000 d'aquesta edició. És una incògnita si aquesta situació es replicarà de cara a grans celebracions, com la Festa Major.

La Mirada: hi ha llum al final del túnel?

Imatge de com serà l'exterior de la nova escola La Mirada, al Bosc de Volpelleres / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El laberint per construir l'edifici de l'escola La Mirada segueix ple d'atzucacs. De moment el jutjat ha desestimat el recurs contra el trasplantament d'arbres que havia de facilitar l'inici de les obres, però les mesures cautelars encara no han caigut. Al darrer ple de l'any, es va posar manifest el trencament del consens per mantenir l'escola al parc del Bosc de Volpelleres: Junts i el PP, amb l'abstenció de Vox, han forçat que l'Ajuntament obri la porta a buscar emplaçaments alternatius; a l'altra banda, ERC, el PSC, la CUP i ECP aposten per mantenir la ubicació.

L'escola La Mirada es comença a projectar el 2005. No és fins al 2016 que el centre inicia la seva activitat, però en mòduls. Una situació que ha mantingut fins a l'actualitat a l'espera d'un edifici definitiu.

Cada gota compta

Imatge d'arxiu del pantà de Sau / Foto: ACN

Els embassaments de Catalunya es troben al 17% de la capacitat. Només que baixin un punt percentual, es declararà la fase d'emergència per sequera. Així, la Generalitat activarà noves mesures: es reduiran cabals ambientals en els rius Llobregat, Ter i Muga, s'ajornarà la posada en marxa de noves granges i hotels i es prohibirà l'ús de dutxes en vestidors d'instal·lacions esportives i gimnasos que omplin piscines i facin servir el reg de gespa, sigui artificial o natural. El que sí que es permetrà és el reg de l'arbrat municipal per evitar que aquest mori, així com el manteniment de piscines d'ús públic o esportiu i camps de futbol.

Una connexió millor entre Sant Cugat i Rubí

El pont per sota l'AP7 entre Rubí i Sant Cugat no està preparat per a la circulació de vianants / Foto: Cugat Mèdia

Les obres per "urbanitzar, vianantitzar i fer més segur" el pas de la carretera de Rubí, sota el pont de l'AP-7, havien de començar el 2022, però els treballs de moment no han començat. La previsió és que el projecte, pressupostat en 1,5 milions d'euros, es materialitzi finalment aquest 2023.

Menys decibels a Mas Gener

Així es veu l'actuació per la banda de Rubí / Foto: Ajuntament

La reivindicació històrica del veïnat de Mas Gener per instal·lar pantalles acústiques al pas de les autopistes AP-7 i B-30 ja ha començat a materialitzar-se. De moment, s'han retirat les tanques de fibrociment que separen el carrer de Folch i Torres de l'autopista i s'han eliminat els perfils metàl·lics de la zona. El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana té previst reprendre els treballs passat Reis.

La intervenció respon a una reivindicació ja històrica del veïnat de la zona. Les pantalles s'ubicaran en dos trams. Un és el de l'AP-7 entre els quilòmetres 157,2 i 158,2, que cobrirà els barris mirasolencs de Mas Gener i Can Cabassa. En aquest punt, es renovaran les pantalles existents i s'ampliaran amb noves. Seran pantalles d'entre sis i vuit metres d'alçada, vegetals o de plafó metàl·lic. L'altre tram és el de la B-30 entre els quilòmetres 0,6 i 2,3, que dona cobertura a la zona de l'estany dels Alous a la banda de Rubí. Aquí es col·locaran pantalles noves metàl·liques de sis metres d'alçada.

La Unió segueix sense aixecar el teló

Imatge de l'espai on es farà el teatre de La Unió en una visita d'obres del maig de 2021 / Foto: Localpres

Fa un any tot feia pensar que en aquest moment el Teatre de La Unió ja estaria en funcionament. De moment, no és així, ja que l'adequació escenotècnica no està enllestida. És un projecte amb un cost de 2,66 milions d'euros adjudicat a l'empresa Imesdé, que preveu la instal·lació de tots els elements necessaris perquè l'espai pugui reobrir i tornar a acollir espectacles.

Crol, braça o papallona a Mira-sol

Imatge actual de les obres / Foto: Ajuntament

El complex aquàtic de Mira-sol ja pren forma. Les obres, pressupostades en 7,3 milions d'euros, van començar el març de 2023 i la previsió és que durin uns 22 mesos. Així, entre finals de 2024 i principis de 2025 s'encetarà la fase final d'aquesta reivindicació històrica. El complex, a tocar de l'institut-escola Catalunya, comptarà amb una superfície construïda de 3.900 metres quadrats en la qual s'aixecarà un edifici baix de tres nivells amb dues piscines, sala de fitness i altres serveis esportius. Una piscina serà de 12,5 metres per 6 metres i d'1,20 metres de profunditat, pensada per aprenentatge, activitats familiars i aquagym. L'altra serà 25 metres per 12,5 metres i una profunditat d'1,80 metres, concebuda per nedar. Les mides són les establertes pel Consell Català de l'Esport per als equipaments amb dues piscines.

Un espai per a la gimnàstica

Render del projecte del pavelló per a la rítmica / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

El govern preveu que a finals de 2024 comencin les obres de construcció del nou pavelló per a la pràctica de gimnàstica rítmica. Es tracta d'un equipament llargament reivindicat i que el govern del mandat anterior va preveure perquè fos polivalent i acollís altres pràctiques esportives fora de les hores d'ús de la rítmica.

L'alcalde, Josep Maria Vallès, va anunciar durant el Festival de Nadal del Gimnàstica Rítmica i Estètica Sant Cugat que enguany es farà la redacció del projecte i la licitació. El pavelló s'ubicarà a la ZEM La Guinardera i inclouria dos tapissos de campionat.

El Junior mira a Europa

Celebració d'un dels cinc gols del Junior davant el Jolaseta / Foto: Jordi Gestí

Cita d'alt nivell per al primer equip femení del Junior d'hoquei herba, que competirà a l'EHL, la màxima competició continental. El Loreto d'Irlanda serà el rival de les blau-i-negres als quarts de final, que es disputaran el 28 de març a Amsterdam (Països Baixos). Les santcugatenques disputen aquesta competició per segona vegada a la seva història i ho faran com a vigents campiones de la Lliga Iberdrola. El guanyador dels quarts de final s'enfrontaria amb el vencedor del Club de Campo madrileny i el Mannheimer alemany

El voleibol santcugatenc, de nou a l'elit

El DSV Volei Sant Cugat vol jugar la Copa de la Reina / Foto: Mireia Norberto

El DSV- Club Volei Sant Cugat segueix a l'elit estatal. Les santcugatenques disputaran per quart cop, i per tercera temporada consecutiva, la Copa de la Reina, que tindrà lloc de 26 al 28 de gener a Dos Hermanas (Sevilla). És una fita assolida després que les de Rafa Ruiz hagin tancat un gran 2023, amb una tercera posició a la classificació general, amb nou victòries.