10 temes que seran notícia a Sant Cugat aquest 2023

Política, cultura, ensenyament i mobilitat, grans temes de l'any a la ciutat

Les eleccions municipals, un dels grans temes de 2023 / Foto: Localpres - Ajuntament de Sant Cugat

Societat

Publicat el 1/gen/23 per Sergio Morales

Sant Cugat entra en el 2023, un any electoral per duplicat. Revalidarà mandat l'actual equip de govern? Hi haurà canvi a l'alcaldia? Com s'implicarà Sant Cugat en les eleccions generals previstes per a la tardor? No tot, però, és política. Enguany s'espera l'estrena del Teatre la Unió, la posada en escena de Sant Cugat com a Capital de la Sardana i la vianantització del segon tram de l'avinguda de Cerdanyola. L'atenció de la ciutadania i dels mitjans també estarà posada en serials com els de La Mirada i la Torre Negra. I en clau esportiva, la ciutat es vestirà de gala per acollir la Copa de la Reina de voleibol.



Cites amb les urnes

La sala de plens durant la sessió constitutiva del mandat 2019-2023 / Foto: Localpres

L'Estat espanyol celebrarà eleccions municipals el 28 de maig de 2023. A Sant Cugat, ja estan definits els candidats a l'alcaldia dels principals partits. La incògnita que començarà a resoldre's durant la nit electoral és si el govern que conformen ERC-MES, el PSC i la CUP-PC revalidarà el pacte o, si bé, es produirà un canvi en l'executiu que també pugui comportar un relleu a l'alcaldia.

De cara a la tardor, es preveu la convocatòria d'eleccions espanyoles per triar els diputats del Congrés dels Diputats i els representants del Senat.

La Unió torna a aixecar el teló

Imatge de l'espai on es farà el teatre de La Unió en una visita d'obres del maig de 2021 / Foto: Localpres

Les obres per a l'adequació escenotècnica del Teatre la Unió ja han començat. El projecte, que té un cost de 2,66 milions d'euros i s'ha adjudicat a l'empresa Imesdé, preveu la instal·lació de tots els elements necessaris perquè l'espai pugui reobrir i tornar a acollir espectacles. La previsió és que els treballs s'allarguin uns vuit mesos. Per tant, com a molt tard passat l'estiu, el Teatre la Unió aixecarà de nou, vuit anys després, el teló.

Al ritme que marqui la cobla

Una ballada de sardanes a la plaça d'Octavià / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Estava previst que Sant Cugat fos la Capital de la Sardana el 2022, però a causa de la pandèmia de Covid-19, aquest reconeixement s'ha ajornat a 2023. Tot plegat és fruit d'un acord signat per l'Ajuntament amb la Confederació Sardanista de Catalunya, l'Entitat Sardanista Sant Cugat i la Comissió de la Capital de la Sardana, que posa les bases del protocol necessari. El primer acte tindrà lloc el 18 de març de l'any vinent, amb la proclamació, el pregó i l'estrena de la sardana composta per a l'ocasió. Les activitats s'allargaran fins al 10 de març de 2024.

Caminar sense cotxes al barri del Monestir

Imatge d'arxiu de l'avinguda de Cerdanyola / Foto: Ajuntament

Les obres de la segona fase de la vianantització de l'avinguda Cerdanyola, entre el passeig de Torreblanca i el carrer de Borrell, començaran després de Reis i està previst que finalitzin a l'agost. Una previsió que "probablement s'allargarà", reconeixia l'alcaldessa, Mireia Ingla, durant la presentació dels treballs al veïnat. Aquesta actuació, que té un pressupost de gairebé un milió i mig d'euros, a càrrec de l'AMB, afectarà l'avinguda Cerdanyola, entre el passeig de Torreblanca i el carrer Borrell, i servirà per completar l'eix de vianants que comença a la plaça de Lluís Millet.

Amb l'objectiu de reconvertir l'avinguda en una zona de vianants i de plataforma única, seguint el mateix estil que el primer tram de l'avinguda, les obres permetran donar continuïtat a l'eix comercial, reduir notablement el trànsit, guanyar amplitud, renovar la xarxa de clavegueram, substituir l'enllumenat i posar nou arbrat i mobiliari urbà.

D'altra banda, ja estan en marxa les obres de vianantització de l'avinguda d'Anselm Clavé, que està previst que durin fins a l'estiu. L'actuació; que té un cost de 880.000 euros, dels quals més de la meitat els pagarà la Diputació de Barcelona; comporta canvis en la mobilitat de la zona. El carrer del Torrent de la Bomba canvia de sentit i, en principi, es quedarà així un cop el carrer estigui acabat. La via serà de plataforma única, on només hi podran passar els cotxes dels veïns de la zona.

Una connexió segura per a vianants entre Sant Cugat i Rubí

El pont per sota l'AP7 entre Rubí i Sant Cugat no està preparat per a la circulació de vianants / Foto: Cugat Mèdia

Les obres per "urbanitzar, vianantitzar i fer més segur" el pas de la carretera de Rubí, sota el pont de l'AP-7 estan a punt de començar. L'obra costarà uns 2,4 milions d'euros i comptarà d'un passeig arbrat entre les dues rotondes (la de Leroy Merlin i la del Centre Comercial) amb un carril bici segregat del pas dels vianants. La calçada estarà formada per dos carrils, un d'accés a la B-30 i un altre que connectarà les dues ciutats.

Seguretat a Valldoreix i als districtes

La façana de la Policia Local, a la plaça de la Vila / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

La comissaria descentralitzada de la Policia Local de Sant Cugat és més a prop de ser una realitat. S'ubicarà a Can Cadena, a tocar de l'estació de FGC de Valldoreix, en un local (on hi havia l'oficina del BBVA) que l'Ajuntament va adquirir. Estava previst que aquest espai, que ha de potenciar el servei a Valldoreix, Mira-sol, la Floresta i les Planes, es posés en marxa durant el 2022.

La protecció de Torre Negra, a tocar

Imatge dels terrenys de Torre Negra / Foto: Cugat Mèdia

La via judicial contra la conversió de Torre Negra en sòl no urbanitzable va tancant capítols després de 20 anys de litigi. El darrer és la sentència en ferm del juliol que desestima el recurs contenciós administratiu interposat per l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra contra aquesta modificació per protegir de la construcció l'espai. Amb aquesta darrera sentència, la protecció del sector de Torre Negra està només pendent d'un últim recurs, el presentat per Núñez i Navarro al Tribunal Suprem.

A l'espera del posicionament del Tribunal Suprem respecte el recurs de cassació presentat per Núñez i Navarro, de moment aquesta darrera sentència confirma, com les anteriors, la potestat de l'Ajuntament de modificar el Pla General Metropolità (PGM) a Torre Negra per convertir-lo de sòl urbanitzable no delimitat a sòl no urbanitzable ordinari. Una transformació -el tercer intent del consistori- que es va aprovar definitivament per la Generalitat el juny del 2018 i contra la qual es van presentar diversos recursos, entre els quals el de Núñez i Navarro i l'associació que aplega els petits propietaris. Tots ells han estat desestimats.

Es tracta d'una opció que ha descartat l'Associació de Veïns de Sant Cugat Propietaris de Torre Negra, que dona per tancada aquesta via judicial contra la protecció de Torre Negra, però que ha iniciat una reclamació patrimonial de 400 milions d'euros com a compensació per la conversió del sector en sòl no urbanitzable.

La cursa d'obstacles per a la construcció de La Mirada

Imatge de com serà l'exterior de la nova escola La Mirada, al Bosc de Volpelleres / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Un dels serials del mandat és la construcció de l'escola de La Mirada. I encara queda molta teca per explicar. Actualment, el projecte de construcció del centre, al parc del Bosc de Volpelleres, està bloquejat per la imposició per part del jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona de mesures cautelars que suspenen l'aprovació definitiva del trasplantament d'arbrat i arbustos. La jutgessa va acceptar la petició del recurs administratiu interposat per l'Associació per la defensa i Estudi de la Natura (ADENC). Era la tercera vegada que l'entitat ho intentava i, finalment, ha aconseguit frenar el projecte. L'Ajuntament, que descarta l'opció d'una ubicació alternativa per al centre, ja ha anunciat que presentarà un recurs d'apel·lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra aquesta decisió.

Més espai per al Catalunya

Imatge d'arxiu de l'institut-escola Catalunya / Foto: Ajuntament

L'institut-escola Catalunya, ubicat a Mira-sol, ampliarà les seves instal·lacions per poder encabir així tant la primària com els nivells de secundària, que el centre va incorporar el curs 2020-2021. La previsió és que les obres d'ampliació, que ja han rebut el vistiplau del ple, puguin començar enguany.

Una cita esportiva de primer nivell

Imatge d'arxiu d'un partit de DSV- Club Voleibol Sant Cugat / Foto: Mireia Norberto

Sant Cugat acollirà la 48a edició de la Copa de la Reina de voleibol del 17 al 19 de febrer al Pav 3 de la Rambla del Celler sota l'organització del DSV- Club Voleibol Sant Cugat. Sant Cugat agafa així el relleu de Lugo, on l'Haris es va proclamar campió.

El DSV- Volei Sant Cugat participarà per tercera vegada a la seva història al torneig del KO. A la darrera edició, les de Rafa Ruiz ja van participar i van caure als quarts de final. La Copa de la Reina la juguen els sis primers classificats de la Lliga Iberdrola i si l'organitzador està fora d'aquestes places, únicament els cinc primers classificats.