L'alerta per sequera activa les limitacions als usos agrícola, ramader, industrial i recreatiu

Les restriccions no afecten el consum domèstic, més enllà de la prohibició d'omplir piscines i de recomanacions per al reg de jardins

Imatge del pantà de Sau / Foto: ACN

Societat

Publicat el 25/nov/22 per Anna González

Les restriccions per sequera als àmbits Ter-Llobregat i Darnius-Boadella han entrat en vigor aquest divendres, un cop ha estat publicada la resolució al Diari Oficial de la Generalitat. Aquests dos àmbits estan ara en situació d'alerta, que afecta un total de 514 municipis de 27 comarques amb 6,7 milions d'habitants, entre ells, els de Sant Cugat. Les limitacions són d'ús agrícola, ramader, industrial i recreatiu, però no hi ha afectació al subministrament domèstic, més enllà de la prohibició d'omplir piscines i de recomanacions per al reg de jardins. En el cas de Sant Cugat, el municipi compta amb un pla municipal d'emergència en situació de sequera que preveu diverses mesures. L'Ajuntament, però, encara ha de comunicar com es concretaran totes aquestes disposicions i té previst fer-ho a principis de la setmana vinent. Actualment, els embassaments de les conques internes es troben al 33%, segons la informació facilitada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al seu portal.

Segons estableix aquest pla municipal, la reducció en el consum en situació d'alerta se centra especialment en els consums agrícoles, ramaders, industrials i lúdics.

Percentatge de reducció segons l'escenari / Foto: Ajuntament

Per assolir aquestes reduccions, el document estableix un seguit d'accions i limitacions al municipi, que s'afegeixen a les de control habitual. Les principals mesures que preveu en situació d'alerta són:

CONSULTA EL PLA D'EMERGÈNCIA PER SEQUERA DE SANT CUGAT

  • Activació del protocol comunicació cap a la població.
  • Limitació del reg de zones verdes d'ús públic. S'ha de fer en l'horari de menys insolació (de 20 a 8 h) i amb la dotació mínima indispensable.
  • Limitació del reg zones verdes ús privat. S'ha de fer en l'horari de menys insolació (de 20 a 8 h) i amb la dotació mínima indispensable. El reg es pot realitzar un màxim de dos dies per setmana.
  • Seguiment dels grans consumidors.
  • Limitació a l'omplerta de piscines. Només es podrà reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per reposar la pèrdua, fer el primer ompliment de piscines de nova construcció o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres.
  • Intensificació de les tasques de control de Policia Local i Agents Cívics.
  • Limitacions d'ús aigua a instal·lacions esportives.
  • Control dels comptadors reg amb telemesura.
  • Comprovacions consum aigua grans consumidors.
  • Limitació neteja vehicles. Queda limitada a la neteja en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d'aigua o fora d'aquests, només vidres, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb galleda i esponja. Queden exclosos aquells vehicles de serveis d'emergències, transport d'animals o de residus.
  • Limitació a la neteja carrers, clavegueram i façanes. Es farà amb la mínima aigua possible. Queda prohibit, però, als particulars que facin la neteja amb mànega.
  • Ampliació detecció i recerca activa fuites.


  • A l'espera de les concrecions en l'àmbit local, l'alcaldessa ha demanat a la ciutadania fer un ús responsable de l'aigua.

    Situació dels embassaments

    El Govern té activat el Pla de Sequera des de l'octubre del 2021. L'àmbit del sistema Ter-Llobregat, que és el que dona servei a Sant Cugat, es trobava en fase de prealerta des del febrer. La situació d'escassetat de precipitacions ha obligat la Generalitat a incrementar la resposta i apujar el nivell fins a l'alerta.

    De moment, la resolució de l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) concreta que pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines i la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres.

    El Govern ja ha advertit que la previsió és que cada vegada els períodes de sequera a Catalunya siguin més llargs i intensos, i per això fa una crida a la ciutadania a canviar els hàbits i contribuir a l'estalvi d'aigua.




    DECLARACIONS

    Mireia Ingla

    Tornar a donar un missatge a la ciutadania. Malgrat que no hi ha restriccions directes al consum, cal un consum responsable de l'aigua perqué no és un bé infinit.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio