Cerdanyola presentarà recurs contra la tramitació de l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat
Una sentència de fa dues setmanes obliga l'Ajuntament de Cerdanyola a iniciar l'expedient i elevar-lo a la Generalitat
Imatge d'arxiu de Bellaterra / Foto: ACN
SocietatPublicat el 2/nov/22 per Anna González / Albert Solé
L'Ajuntament de Cerdanyola ha decidit presentar un recurs contra la sentència judicial que obliga el consistori a tramitar l'expedient sobre l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat. L'equip de govern cerdanyolenc considera que no s'ha donat resposta a les observacions plantejades des del municipi i per això esgotarà la via judicial. El termini per presentar recurs acabava aquest dijous.
El jutjat contenciós-administratiu número 6 de Barcelona va donar la raó a la Comissió de Bellatera i va ordenar l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a tramitar l'expedient de la sol·licitud d'annexió del territori a Sant Cugat, després d'haver de recollir més del 50% de les signatures necessàries a favor del canvi.
Ara, amb les al·legacions presentades, l'ajuntament veí, governat per PSC i En Comú Podem, espera no haver de donar resposta a aquesta petició. Si les al·legacions no prosperen, haurà d'acabar tramitant l'expedient, que implicarà fer un informe sobre l'opinió de l'Ajuntament de Cerdanyola sobre l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat, demanar l'opinió de l'Ajuntament de Sant Cugat i posteriorment elevar la petició a la Generalitat, que és qui decidirà finalment sobre aquest canvi de municipi.
Una reivindicació històrica
La independència de Bellaterra respecte a Cerdanyola ve de lluny, però el penúltim capítol es va viure el 2015. L'11 de setembre d'aquell any, aprofitant el moment àlgid del Procés a Catalunya, l'EMD de Bellaterra va fer una consulta entre els seus veïns, que va votar massivament a favor de convertir-se en un municipi independent amb un 94% dels vots, sobre una participació del 53%.El ple de l'Ajuntament de Cerdanyola de llavors va votar en contra d'aquesta petició (CUP, ERC, CiU, Cs, ICV i PSC van votar no, i el PP sí), però després el Tribunal Constitucional va enterrar del tot aquesta opció el 2017 amb l'anul·lació de la llei que el Parlament de Catalunya havia fet ad hoc per a la segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis, i a la qual volia acollir-se Bellaterra.
Un cop es va tancar aquesta porta, Bellaterra va decidir obrir-ne una altra: la petició del canvi de municipi -deixar Cerdanyola i annexionar-se a Sant Cugat- a través del decret 244/2007 que ho permet, sempre que ho demani una comissió de veïns i recullin més del 50% de les signatures favorables. El 2018 es va crear la Comissió Promotora d'annexió a Sant Cugat, liderada per dos exvocals de l'EMD, Miquel Vázquez i Chus Cornellana.
"No estem units a Cerdanyola, ens cau lluny, no tenim mitjans de transport... estem despenjats físicament i també ideològicament i socialment. En canvi, cada 5 minuts tenim un tren per anar a Sant Cugat", argumenta Cornellana, vicepresidenta de la Comissió, a Cugat Mèdia. Per constatar aquesta afirmació, l'EMD va fer un estudi i va sortir que el 60% dels bellaterrencs fa més vida a Sant Cugat, i que només un 9% la fa a Cerdanyola.
A finals d'aquell any van començar a recollir firmes entre els veïns, i en van recollir 1.200 a favor (un 60%). L'Ajuntament de Cerdanyola, però, va dir que s'havia fet servir un ens erroni i que aquelles 1.200 signatures en realitat no arribaven al 50%. La Comissió Promotora va denunciar el cas a la justícia, el jutjat contenciós número 6 de Barcelona els va donar la raó tres anys més tard, però ara l'Ajuntament de Cerdanyola ha presentat al·legacions.