Sant Cugat camina cap a la creació d'una cooperativa de cures i serveis a la llar

L'Ajuntament vol posar fil a l'agulla a situacions sovint "invisibilitzades"

Marco Simarro, Lídia Martínez i Anna Muñoz, aquest dimecres a La Unió / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Societat

Publicat el 5/oct/22 per Sergio Morales

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental ja treballen en l'impuls d'una cooperativa que ofereixi serveis d'atenció i cures a les persones i a les llars de la ciutat. De moment aquest procés es troba en els primers passos; ara s'està obrint tot plegat a la ciutadania perquè hi posin el seu granet de sorra. Tot plegat s'ha detallat aquest dimecres a La Unió en la xerrada 'Cures i Comunitat', on s'ha posat de manifest la necessitat de 'desfeminitzar' i incloure en 'les polítiques públiques' aquest tipus de feines.

"Per a Adam Smith, el que passava des que la seva mare comprava el bistec fins que li posava al plat no era economia, sinó amor", amb aquesta ironia ha engegat el discurs la membre de Ciutat invisible i del Cercle d'economies feministes de Barcelona Anna Muñoz, que ha apuntat com les feines de la llar han recaigut en les dones, com a tasques "precàries i absents dels mínims drets socials". Així, per a Muñoz les cures són "un camp de lluita política", ja que no tenen un reconeixement legal i, per tant, no existeixen dotacions pressupostàries que impulsin accions polítiques en aquest sentit.

Per tot plegat, Muñoz apunta a la necessitat que les polítiques feministes de les administracions tinguin en compte una distribució paritària de les cures, amb aquesta voluntat de "desfeminitzar". De fet, ha evidenciat que són les dones que carreguen amb aquest tipus de responsabilitats amb la llei d'igualtat de 2006: la gran majoria de persones beneficiàries dels serveis derivats d'aquesta normativa són dones.

Una cooperativa de cures

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament reivindica fer polítiques públiques. "És una situació invisibilitzada", ha advertit el tinent d'alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Marco Simarro, que veu en la creació d'una cooperativa de cures i serveis d'atenció una oportunitat per "dignificar" aquest tipus de tasques.

L'administració local, juntament amb l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, treballa en la creació d'aquest espai, que busca "fomentar la col·lectivització de les cures". La membre del projecte Teler Cooperatiu Lídia Martínez treballa en aquesta missió, tot bevent d'experiències d'altres municipis on s'ha dut a terme. Ara, s'obre el procés a la ciutadania: "Volem dinamitzar aquest procés i demanem col·laboració", ha explicat. Així, properament en diferents espais de la ciutat es podran trobar uns formularis que permetran estudiar els detalls de les necessitats concretes que es donen a Sant Cugat.

La ponència d'aquest dimecres forma part del cicle 'Sant Cugat, ciutat de drets'. La propera xerrada abordarà l'ecofeminisme.




DECLARACIONS

Anna Muñoz

La cura és un camp de lluita política perquè no està reconeguda. Hi ha altres drets que hi ramifiquen, però la cura no està reconeguda com a dret fonamental.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Marco Simarro

És important començar a fer polítiques públiques quant a les cures. És una qüestió invisibilitzada.

Your browser doesn’t support HTML5 audio