Pepe Matinero (Aula d'Extensió Universitària): 'La gent gran de Sant Cugat ha superat la bretxa digital amb escreix'
El nou curs d'aquesta entitat dedicada a la formació de la gent gran de la ciutat comença el 6 d'octubre
Pepe Matinero, president de l'Aula d'extensió universitària de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia
SocietatPublicat el 3/oct/22 per Sergi Crusells
Pepe Matinero fa un any que és el president de l’Aula d'Extensió Universitària de Sant Cugat. Aquesta associació imparteix tot tipus d'activitats educatives com conferències, classes d'iniciació o viatges culturals dedicades a la gent gran de Sant Cugat des de fa més de 20 anys. Matinero valora el seu primer any al càrrec com 'interessant' després de tots els esforços que han fet per tirar endavant malgrat la pandèmia. També es mostra motivat i amb ganes d'iniciar un nou curs, que comença el dia 6 d'octubre, amb moltes activitats programades.
Com valora el seu primer any al davant de l'entitat?
Bé diria que ha sigut interessant, com a mínim. No oblidis que quan jo vaig entrar al novembre de l'any passat estàvem sortint de l'època més dura de la Covid, i, per tant, amb problemes organitzatius d'assistència de socis, etc. Vam haver de fer un esforç tots plegats i penso que en aquest moment ho tenim bastant ben enfocat.
És el primer curs que comença amb total normalitat després de la pandèmia.
Puc dir molt orgullós que vam ser de les poques aules d'extensió universitària, quan hi ha al voltant d'una cinquantena arreu de Catalunya, que exceptuant l'època més dura de la Covid vam tenir la programació activa. No presencial, però si utilitzant sistemes online, vam tenir una mitjana de 140-150 persones a les nostres conferències. Que està força bé.
A la carta que va publicar a principis de setembre va comentar que les activitats serien en format presencial, però que també es podran seguir en format online. Quina ha estat la reacció dels assistents habituals amb aquesta mesura? Els convenç les activitats en línia?
Nosaltres seguirem presencial, evidentment, i online. Perquè tenim un terç de l'afluència de visualitzadors de les nostres conferències volen seguir online. De l'enquesta que fem d'assistència als nostres socis dels diferents actes hem tingut una resposta extraordinària, estic molt orgullós de la gent de Sant Cugat, perquè l'anomenada bretxa digital l'han passat amb escreix. Ja que hem tingut classes de formació amb Zoom, que és l'eina que utilitzem i ha estat emocionant. Commou obrir l'aula els dissabtes i veure una iaia i el seu net amb la tauleta perquè l'ensenyem a connectar-se al Zoom.
Hi haurà viatges aquest any per seguir el format presencial?
Clar, com la resta de la programació; tertúlies, seminaris... i els viatges, evidentment. A més, diria que hi ha una certa eufòria de la gent per sortir i moure's, cosa que nosaltres agraïm i estem molt orgullosos. Perquè en el darrer viatge que vam fer vam anar al Parc de les olors, a Sant Eulàlia de Ronçana, vam tenir una setantena de socis que van anar a tocar lavandes, menta i coses d'aquestes.
Llavors ja es van poder fer sortides després de la pandèmia?
Sí, s'han fet viatges després de la pandèmia. Nosaltres normalment, com som una entitat adscrita a la universitat, seguim l'horari lectiu. Comencem a l'octubre i tanquem a finals de maig o principis de juny. Tenim tres trimestres, a cada un tenim tres sortides de diferents temps, depèn de la programació, són de mig dia, un dia o diversos dies. I després fem un viatge de fi de curs. L'any passat vam anar a Alemanya, per Dresden i Leipzig, una excursió molt lligada a la música i les arts. Vam tenir una afluència com sempre, com en els anys previs a la pandèmia.
Quines són les pròximes activitats programades?
Comencem el dijous 6 d'octubre, al Trade Center. Per cert, totes les conferències que farem al Trade Center, i 12 de les 30 són obertes a tot el poble, no cal ser soci i hi poden venir gratuïtament. El 6 d'octubre vindrà en doctor Jaume Padrós, president del Col·legi oficial de metges de Barcelona. Farà una xerrada que es diu "I després de la pandèmia, què? Lliçons apreses". Fent esment a persones que tenen alguna relació amb Sant Cugat, tindrem al Joan Tres que l'11 d'octubre parlarà de Gabriel Ferrater, en el seu aniversari. La Dory Stonheimmer, sobre memòria històrica. El Genís Sinca, que també viu a Sant Cugat, amb 'No moriré mai' una biografia d'Eduard Punset. Després la Carme Colomina, assessora sènior del CIDOB, parlarà sobre "L'Europa de la crisi permanent".
A més, al novembre comencem un seminari sobre 'Les aventures dels déus de l'Olimp: la mitologia a la història de l'art, segona part'. I després seguirem tenint les tertúlies normals a Cal Gerrer, les classes TIC, el club de lectura que fem al Casal Jove de Torre Blanca. I les visites culturals que ara a l'octubre farem una a Albarracín. Després volem anar a Castell d'Empúries i tancar al desembre al Monestir de les avellanes. O sigui que activitats tenim. Tingues en compte que per les conferències i seminaris, cada tres anys passem un formulari als nostres socis amb una llista de temes. I són ells qui escullen els temes que volen. A partir d'aquí nosaltres encaixem dins la programació i la disponibilitat de conferenciants. I mantenim una ràtio de fidelitat del que ens demanen molt alt. Tingues en compte que pel vintè aniversari vaig parlar de l'activitat, comptant fins a final de curs haurem fet més de 1.400 activitats des de la fundació. Si es fan els comptes, surten a unes 70 activitats per curs, d'octubre a maig. Vol dir que estem entretinguts.
Amb quants socis compta actualment l'entitat?
Amb el curs encara sense començar, hi ha uns 375 socis. Però creiem que n'hi haurà uns quants més, ja que alguns s'apunten a última hora. Esperem ser uns 400, que coincidiria més o menys amb els que teníem abans de la pandèmia, l'any 2019. Estem contents perquè la gent reacciona, i també com hem tingut baixes de gent que no vol sortir de casa de nit o no pot sortir per temes de mobilitat, hem vist que tenim una renovació de nous socis.
Us heu marcat superar aquesta fita dels 400 socis?
A Sant Cugat tenim un problema i és que no hi ha espais gratuïts d'aforament superior a les 150 persones. Nosaltres anem a l'Arxiu Nacional, al Trade Center, tenim el Casal de Torreblanca, el Teatre-Auditori, Cal Gerrer... El cas és que no podem tenir més socis perquè no tindríem capacitat. Per això l'online ens va molt bé.
Quins objectius té l'Aula d'Extensió Universitària per aquest curs?
Els objectius fonamentals que volem assolir és mantenir la frase que hi ha darrere de la memòria que diu "La saviesa és l'única llibertat", és a dir, nosaltres volem socis actius. Que s'incorporin a la vida social, una vegada han deixat la seva vida laboral, de forma positiva. L'aula és un bon exemple perquè alguns de nosaltres estem al consell de cultura, estem a la taula i el consell de gent gran de Sant Cugat. Com jo mateix, que soc membre de la taula. Tenim una presència important dins dels òrgans consultius per l'ajuntament. Volem mantenir aquest nivell de socis i compromís amb el poble i sobretot la qualitat de la programació. I és que als darrers anys tant la UAB com la FOPA, que és la patronal d'aquestes aules d'extensió que hi ha a Catalunya, ens tenen en molt alta consideració per la qualitat de la programació. A més, l'any 2005 vam ser Premi Ciutat de Sant Cugat.
DECLARACIONS
Pepe Matinero
Volem mantenir aquest nivell de socis i compromís amb el poble i sobretot la qualitat de la programació.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Pepe Matinero
A més diria que hi ha una certa eufòria de la gent per sortir i moure's, el qual nosaltres agraïm i estem molt orgullosos. Perquè el darrer viatge que vam fer vam anar al Parc de les olors, a Sant Eulàlia de Ronçana, vam tenir una setantena de socis
Your browser doesn’t support HTML5 audio