L'impacte de la mort de la reina Elisabet II des de Sant Cugat
Santcugatencs vinculats al Regne Unit expliquen què suposa aquest moment històric
Imatge d'arxiu de la reina Elisabet II / Foto: Buckingham Palace (ACN)
SocietatPublicat el 9/set/22 per Anna González
La reina Elisabet II ha mort. El món sencer mira cap al Regne Unit, que ha d'afrontar ara el relleu en la monarquia. Santcugatencs vinculats amb el país valoren a Cugat Mèdia aquest fet històric i expliquen què suposa la mort de la monarca més longeva de la història del Regne Unit.
Les mostres de condol arriben des de tots els indrets del món.
Mireia Dalmau, una santcugatenca a Londres.
I això és especialment evident al país. Des d'Anglaterra, la santcugatenca resident a Londres Mireia Dalmau explica que Elisabet II és "una icona" i això genera un sentiment majoritari entre els britànics d'admiració cap a ella pel seu paper durant tots aquests anys més que cap a la corona. Un sentiment que encara no s'ha notat molt als carrers de la capital, però que s'espera que en els propers dies -especialment durant el funeral- sigui massiu.Christopher Dottie, exdirector de la Cambra britànica de comerç a Espanya.
Amb la mort de la reina, el seu fill gran passa a ser el rei Carles III. Un relleu que genera algunes incògnites, com explica l'exdirector de la Cambra britànica de comerç a Espanya i director regional del Sur d'Europa de Hays, Christopher Dottie. "Ningú té la sensació que la nova època serà millor. La sensació al país és de moltíssima tristor", resumeix Dottie.Carles Casajuana, exambaixador d'Espanya al Regne Unit.
Un relleu que, segons l'exambaixador d'Espanya al Regne Unit, Carles Casajuana, no posarà en perill les relacions entre aquests dos països, ja que "les relacions les porten els governs", ha expressat el santcugatenc en declaracions a Cugat Mèdia.Respecte a l'estima dels anglesos a la difunta reina, Casajuana ha comentat que Elisabet II "era una persona que estava totalment al servei del país" i que això, d'alguna manera, l'ha convertit "en una encarnació de la permanència de la institució monàrquica". No obstant això, l'exambaixador considera que Carles III serà un bon relleu, i que "l'adhesió dels britànics a la corona li facilitarà la feina".
Martin Taylor, un anglès resident a Sant Cugat.
A Sant Cugat hi ha una colònia important d'anglesos i britànics que han viscut la mort de la reina des de la distància. No tots els 'súbdits' d'Elisabet II són monàrquics, però són que li tenien un respecte especial a la reina per tot el que ha viscut. Aquest és el cas del Martin Taylor, que fa 12 anys que viu a Sant Cugat. "Quan vaig saber la notícia de la mort no em vaig sentir trist, però em va sobtar la reacció de la meva família de Manchester". Taylor admet que es tracta d'un esdeveniment històric, però que "hi ha coses més importants al món per estar trist".
DECLARACIONS
Christopher Dottie
La sensació és d'un canvi generacional, del tancament d'una època. Ningú té la sensació que la nova època serà millor. La sensació al país és de moltíssima tristor.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Mireia Dalmau
Se sent que és una icona per al Regne Unit, per a la Commonwealth i per tots els anys que ha viscut. Ha vist 15 primers ministres i la postguerra. Tot això fa que hi hagi admiració i que sigui una icona pel seu paper de compromís.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Carles Casajuana
Era una persona que estava totalment al servei del país. Això, durant 70 anys, ella s'ha convertit en una encarnació de l'estabilitat i de la permanència de la institució monàrquica. Això la converteix en un símbol.
Your browser doesn’t support HTML5 audio
Martin Taylor
Vaig tenir un sentiment estrany, no estava trist perquè no estic a favor de la família reial, però em va sobtar la reacció de la meva família.
Your browser doesn’t support HTML5 audio